Όσο, όμως, κι αν ξέρουμε τι μας αρέσει και τι όχι, και πώς θέλουμε να είναι διαμορφωμένος ο χώρος στον οποίο περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας, υπάρχουν κάποιες «παγίδες» στις οποίες σχεδόν όλοι πέφτουμε όταν φτιάχνουμε από την αρχή ή ανακαινίζουμε το σπίτι μας. Διαφορετικά, η διακόσμηση εσωτερικών χώρων δε θα αποτελούσε αντικείμενο σπουδών, ούτε επαγγελματικό κλάδο.
Διαβάστε τα δέκα συνηθέστερα λάθη της διακόσμησης εσωτερικών χώρων, για να ξέρετε τι να αποφύγετε την επόμενη φορά που θα έχετε διάθεση ανανέωσης ή πώς να… σώσετε αυτά που έχετε ήδη κάνει.
Πολλά ή τεράστια έπιπλα (ή και τα δύο)!
Το συνηθέστερο λάθος που κάνουμε όταν αγοράζουμε έπιπλα είναι να μην υπολογίζουμε το μέγεθος του δωματίου, καταλήγοντας να φορτώνουμε το χώρο με έπιπλα ανάμεσα στα οποία είναι δύσκολο να κινηθούμε. Αν το σπίτι δεν αριθμεί περισσότερα από 80 τετραγωνικά, προτιμήστε να φτιάξετε τις δικές σας συνθέσεις αντί να αγοράζετε έτοιμα σετ επίπλων, και θυμηθείτε ότι κανόνες όπως αυτός που υπαγορεύει ότι ο καναπές πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται από δύο ασορτί πολυθρόνες είναι ξεπερασμένοι. Αν ανησυχείτε για το πού θα κάθονται κάθε φορά οι φίλοι σας, προμηθευτείτε μεγάλα, πολύχρωμα μαξιλάρια για το πάτωμα, που φτιάχνουν πολύ πιο παρεΐστικη ατμόσφαιρα και μαζεύονται σε μια γωνία, απελευθερώνοντας χώρο, όταν δεν τα χρειάζεστε.
Έπιπλα «στοιχισμένα» στους τοίχους!
Δεν υπάρχει πιο βαρετή διαμόρφωση δωματίου από εκείνη στην οποία όλα τα έπιπλα ακουμπάνε στους τοίχους. Ειδικά, δε, όταν πρόκειται για μεγάλους χώρους, το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο αφόρητα προβλέψιμο, αλλά και άσχημο οπτικά, καθότι αφήνει μεγάλο κενό χώρο στο κέντρο του δωματίου, κάνοντάς το να δείχνει ασύμμετρο. Αν φοβάστε να πειραματιστείτε απομακρυνόμενοι από την ασφαλή λύση, και δεν έχετε τη δυνατότητα να ζητήσετε τη γνώμη ενός διακοσμητή, δοκιμάστε να γεμίσετε το κενό με μικρά έπιπλα, όπως ένα coffee table, μερικά μαξιλάρια ή, το χειμώνα, χρωματιστά χαλιά ή μοκέτες που θα ξεγελάσουν το μάτι.
Το χρώμα και η έλλειψή του!
Το λευκό στους τοίχους είναι ψυχρό και βαρετό –και όχι, όσους κι αν έχετε ακούσει να το ισχυρίζονται, δε μεγαλώνει το χώρο. Τολμήστε ζωηρά χρώματα σε όλους τους τοίχους του σπιτιού –με την εξαίρεση της κρεβατοκάμαρας, που θα πρέπει να είναι παλ για να σας βοηθά να χαλαρώνετε. Θα αναδείξουν το ντεκόρ σας, θα σας φτιάχνουν καθημερινά τη διάθεση και θα βάλουν την προσωπική σας σφραγίδα στο σπίτι περισσότερο από κάθε έπιπλο ή αξεσουάρ. Και μην ανησυχείτε για το πώς θα επιλέξετε έπιπλα και αντικείμενα που να ταιριάζουν με το χρώμα των τοίχων: αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και αυτοσχεδιάστε, οτιδήποτε σας «πάει» στο μάτι ταιριάζει, άσχετα αν δεν ανήκει στην ίδια χρωματική οικογένεια με τον τοίχο σας –μάλιστα, σε αυτήν την περίπτωση η αντίθεση ισχύει πολύ περισσότερο ως κανόνας από τη συγγένεια των χρωμάτων. Θυμηθείτε, απλά, ότι το χρώμα στο δωμάτιο πρέπει να επαναλαμβάνεται, για να μιλήσουμε με διακοσμητικούς όρους: ένα πορτοκαλί μαξιλάρι θα πέσει στο κενό αν δεν υπάρχουν γύρω του αντικείμενα ή έπιπλα σε αντίστοιχους ζεστούς τόνους να δημιουργούν την πολυπόθητη χρωματική αρμονία. Ο κανόνας της επανάληψης ισχύει και για τα υλικά και τα υφάσματα –σκεφτείτε απλά το εφέ που θα έκανε μια designer φλούο πλαστική πολυθρόνα ανάμεσα σε ξύλινα έπιπλα.
Κάδρα που κρέμονται πολύ ψηλά!
Ακόμη κι αν το ταβάνι σας θυμίζει… καθεδρικό ναό, οι κορνίζες και τα κάδρα πρέπει να κρέμονται έτσι ώστε το κέντρο τους να βρίσκεται σε ύψος περί το 1,50-1,70 μέτρο από το πάτωμα. Διαφορετικά, ελάχιστοι θα μπορούν να τα δουν, κι ακόμα λιγότεροι να τα εκτιμήσουν. Επιπλέον, οι πίνακές σας θα δίνουν ασύμμετρη αίσθηση στο δωμάτιο αν βρίσκονται δύο μέτρα από εκεί που τελειώνει, για παράδειγμα, η πλάτη του καναπέ. Εξαίρεση αποτελούν οι πολύ μεγάλοι σε διαστάσεις πίνακες, η κάτω πλευρά των οποίων, όμως, και πάλι, δε θα πρέπει να βρίσκεται σε ύψος μεγαλύτερο του προαναφερθέντος. Η υπερβολή στον αριθμό των κάδρων, που κάνει το σπίτι να θυμίζει γκαλερί και το μάτι να μην προσέχει κανένα από αυτά συγκεκριμένα, πρέπει, επίσης, να αποφεύγεται.
Υπερβολικά πολλά collectibles!
Κλασσικό ανδρικό λάθος: ράφια ολόκληρα γεμάτα φιγούρες κινηματογραφικών ηρώων, μοντέλα αεροπλάνων ή, ακόμα χειρότερα, παλιά στρατιωτάκια, Playmobile και απροσδιόριστες κατασκευές από Kinder έκπληξη. Ναι, τρεις τέσσερις φιγούρες από το Star Wars ή ένας Freddie Krueger στο ράφι σας είναι εντάξει –περισσότερα είναι υπερβολή, δε φαίνονται παρά σαν ένα αχανές σύνολο και, συγνώμη που θα σας απογοητεύσουμε, θυμίζουν τη συλλογή με τα πιάτα που είχε στον τοίχο η γιαγιά σας. Η δικαιολογία ότι έχουν μεγάλη συναισθηματική αξία είναι αποδεκτή –κανείς δεν είπε να τα πετάξετε. Αν θέλετε οπωσδήποτε να τα βλέπετε, εφαρμόστε ένα σύστημα rotation, εναλλάσσοντάς τα στο ράφι ανά εβδομάδα και κρατώντας τα υπόλοιπα κάπου φυλαγμένα.
Πόστερ στερεωμένα με blue tag στον τοίχο!
Δεν υπάρχει πράγμα που να φωνάζει «εφηβικό δωμάτιο» περισσότερο από αυτό. Αν δε θέλετε με τίποτα να κορνιζάρετε τις αφίσες σας, πλαισιώστε τις τουλάχιστον με τα γνωστά μαύρα ξυλάκια πάνω και κάτω και κρεμάστε τις από ένα καρφάκι στον τοίχο. Αφίσες από ταινίες, ασπρόμαυρη φωτογραφία, αυτοκίνητα αντίκες, εξώφυλλα δίσκων ή καλλιτεχνικό γυμνό είναι αποδεκτές κατηγορίες πόστερ. Μοντέλα με καυτά μπικίνι, κίτρινα smileys, συγκροτήματα θρύλοι των 80s, χιουμοριστικές λίστες και στιγμιότυπα αγώνων moto cross δεν είναι.
Έπιπλα κήπου ή βεράντας μέσα στο σπίτι!
Όσο εξόφθαλμο και αν ακούγεται, το έχουμε συναντήσει κι αυτό. Διότι μπορεί το ξύλινο παγκάκι να είναι προφανές ότι δεν ταιριάζει στο σαλόνι, δεν ισχύει το ίδιο, όμως, με τις καρέκλες του σκηνοθέτη, για παράδειγμα, που στήνονται δίπλα στο λευκό γωνιακό καναπέ, σε μια αποτυχημένη προσπάθεια mix and match, δημιουργώντας το εφέ της κατασκήνωσης μέσα στο σαλόνι. Για να το αποφύγετε, αλλά και για να εξασφαλίσετε περισσότερες ώρες χαλάρωσης –καθότι, εκτός από άκομψα, τα περισσότερα έπιπλα εξωτερικού χώρου είναι και άβολα– αφήστε τα έπιπλα του κήπου και της βεράντας εκεί που ανήκουν –έξω.
Ημιθανή φυτά!
Δεν υπάρχει πιο θλιβερή εικόνα από έναν ζωντανό οργανισμό που έχει αφεθεί στην τύχη του και αργοπεθαίνει. Κιτρινισμένα ή ξεραμένα φύλλα και κλαδιά που έχουν γείρει προς τα κάτω είναι εικόνες εγκατάλειψης που χαλάνε την εικόνα του χώρου, όσο προσεγμένος κι αν είναι –για να μη μιλήσουμε για τη ζημιά που κάνουν στη συνείδηση και, κατ’ επέκταση, στη διάθεσή σας. Σκεφτείτε σοβαρά την απόφαση να στολίσετε το σαλόνι με φυτά εσωτερικού χώρου –και κάντε το μόνο αν είστε βέβαιοι ότι θα τα φροντίζετε ανελλιπώς. Το ίδιο, κι ακόμα περισσότερο, βέβαια, ισχύει και για τα ημιαποξηραμένα λουλούδια στα βάζα. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Feng Shui, τα αποξηραμένα λουλούδια και φυτά φορτίζουν με αρνητική ενέργεια το χώρο. Τα πλαστικά λουλούδια και φυτά, από την άλλη, τον φορτίζουν απλά με κακό γούστο.
Μία μόνο πηγή φωτός!
Ξοδέψατε ώρες ξεφυλλίζοντας καταλόγους, γυρίσατε πέντε έξι εξειδικευμένα καταστήματα, επιλέξατε ένα υπέροχο φωτιστικό για να κρεμάσετε στο ταβάνι του σαλονιού σας, και ένα άλλο για την κρεβατοκάμαρα, και αρκεστήκατε σε αυτά. Σωστά; Λάθος. Ακόμη κι αν βάλετε dimmer στα φώτα, οι παραπάνω πηγές φωτός είναι σημαντικό να υπάρχουν, για να δίνουν στο δωμάτιο ακριβώς την ατμόσφαιρα που θέλετε κάθε στιγμή. Ένα φωτιστικό δαπέδου, ένας ευλύγιστος βραχίονας για το φως που χρησιμοποιείτε όταν διαβάζετε και ένα-δυο σποτάκια στραμμένα προς τα επάνω, που θα φωτίζουν ενδεχομένως δύο πίνακες, μπορούν να κάνουν θαύματα.
Έλλειψη προσωπικής σφραγίδας!
Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στους κανόνες της διακόσμησης, ισχύει το παν μέτρον άριστο. Αν αποστηθίσετε βιβλία interior design και αντιγράψετε φωτογραφίσεις περιοδικών, θα καταλήξετε να ζείτε μέσα σε ένα πιθανώς όμορφο αλλά εξαιρετικά απρόσωπο σκηνικό που απλά δε θα είστε εσείς. Ο χώρος πρέπει να αντανακλά την προσωπικότητα και το γούστο σας, αν όχι για κανέναν άλλο λόγο, για να αισθάνεστε εσείς οι ίδιοι άνετα μέσα σε αυτόν. Ακολουθήστε, λοιπόν, τις συμβουλές των ειδικών για να αποφύγετε τα λάθη, εμπιστευτείτε, όμως, κυρίως το ένστικτό σας: αν σε εσάς αρέσει ο πορτοκαλί καναπές σας συνδυασμένος με το φούξια του τοίχου, σε όλους τους άλλους (πρέπει να) περισσεύει.