tromaktiko: Με τη φτώχεια του 1950 φλερτάρει η Πάφος

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Με τη φτώχεια του 1950 φλερτάρει η Πάφος



Το πλέον ανησυχητικό γεγονός από την κρίση που πλήττει την επαρχία Πάφου είναι ότι ακόμη και ενασχολούμενοι φορείς με πτυχές της οικονομίας δείχνουν... να μην έχουν αντιληφθεί ότι η κρίση δεν είναι «κακοκαιρία» που αργά ή γρήγορα θα περάσει, αλλά μια κατάσταση που θα επιδεινώνεται αν δεν αλλάξουν δραστικά οι σημερινές συνθήκες.

Αυτό ήταν το κυριότερο πόρισμα ειδικής μελέτης που παρουσιάστηκε στους φορείς της Πάφου, σε εκδήλωση με θέμα «Κρίση και Προοπτικές της επαρχίας». Τη μελέτη εκπόνησε ο οικονομολόγος Κυριάκος Δρουσιώτης, τέως Πρόεδρος του ΕΒΕ και της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας.

Παρουσιάζοντας τα επιστημονικά ευρήματα της μελέτης, ο κ. Δρουσιώτης χαρακτήρισε ως κομβική καμπή για την Πάφο το 2001, όταν και άρχισε η πτωτική τάση της τουριστικής της βιομηχανίας. Αναφέρθηκε επίσης με στοιχεία και αριθμούς στην ανάπτυξη γης, που απορρόφησε το 65% της δραστηριότητας στην επαρχία, δημιουργώντας όπως είπε αλυσιδωτά προβλήματα λόγω της αύξησης της αξίας της γης με ποσά που ξεπερνούσαν κάθε όριο.

«Όταν τον Ιανουάριο του 2009 με συνέντευξή μου στον “Φιλελεύθερο” έκανα λόγο για πέντε χιλιάδες άνεργους στην Πάφο εντός δύο χρόνων», επεσήμανε ο κ. Δρουσιώτης, «προκλήθηκαν θυελλώδεις αντιδράσεις αφού τότε θεωρήθηκε εξωπραγματικός ο αριθμός.

Σήμερα, που δυστυχώς είμαστε ήδη βάσει των επίσημων στοιχείων στους 4.197 εγγεγραμμένους άνεργους, ο τουρισμός μπορεί να απορροφήσει το μέγιστο χίλιους από τους ανθρώπους αυτούς. Και τα στοιχεία που υπάρχουν αποδεικνύουν ότι ο τουρισμός, έστω και με τη Ryanair, δεν μπορεί να ελαφρύνει το βαρύ φορτίο της κρίσης στην επαρχία μας».

Από τη μελέτη, υποστήριξε στην εκδήλωση ο τέως πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου, προκύπτει ακόμη ότι με τη μείωση της δραστηριότητας στην ανάπτυξη γης οι απώλειες την τελευταία τριετία υπερβαίνουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και συνεπώς έργα των 10 και των 20 εκατομμυρίων είναι αστείο, κατά την έκφρασή του, να αναφέρονται ως μέτρα απάμβλυνσης του προβλήματος.

Ο Κυριάκος Δρουσιώτης κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση, καλώντας τους φορείς της Πάφου να συνασπισθούν δημιουργώντας μια «δεξαμενή σκέψης» από αξιόλογους επιστήμονες και παράγοντες.

«Αναπτυξιακά έργα, πανεπιστημιακές σχολές ως συμπλήρωμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, κίνητρα για αγορά κατοικίας από Ρώσους, Σκανδιναβούς και Ιρανούς», κατέληξε, «πρέπει να γίνουν αντικείμενο στρατηγικής για να βγάλουν την Πάφο από την πρωτοφανή κρίση».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!