tromaktiko: Υφεσιακό όλο το 2012 στην Ιταλία, επιμένει στις εργασιακές ανατροπές η κυβέρνηση

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Υφεσιακό όλο το 2012 στην Ιταλία, επιμένει στις εργασιακές ανατροπές η κυβέρνηση



«Βρισκόμαστε σε ύφεση και η τάση αυτή, αν πρέπει να βασιστούμε στις μέχρι τώρα προβλέψεις, θα διαρκέσει όλο τον χρόνο» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης... Κοράντο Πάσερα την Πέμπτη ενώπιον της ιταλικής Βουλής. «Πρέπει να επιτύχουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» διεμήνυσε με ευθεία αναφορά στο νόμο για τις αλλαγές στον χάρτη της εργασίας, που αποτελεί «κόκκινο» πανί για τα συνδικάτα που οργανώνουν διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις.

«Η κατάσταση αυτή της μη ανάπτυξης, διαρκεί εδώ και καιρό και ο στόχος μας είναι να την αντιστρέψουμε, διότι όχι μόνον δεν φέρνει νέες θέσεις εργασίας, αλλά κινδυνεύει να δημιουργήσει και άλλα προβλήματα» σημείωσε ο Ιταλός υπουργός.

«Στη φάση αυτή συνέπεσαν η μείωση της ρευστότητας, οι νέοι κανονισμοί που αφαίρεσαν κεφάλαια από τις τράπεζες και γενικότερες δυσκολίες. Προέκυψε μια εντονότατη συρρίκνωση του δανεισμού. Γι' αυτό πρέπει να δράσουμε άμεσα» υπογράμμισε ο Πάσερα, ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Μάριο Μόντι.

Εν τω μεταξύ, ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το ΑΕΠ της Ιταλίας το πρώτο τρίμηνο του 2012 πρόκειται να σημειώσει πτώση της τάξης του 1,6%.

«Πρέπει να επιταχύνουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουμε προγραμματίσει» υπογράμμισε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, με ευθεία αναφορά στον επίμαχο νομοσχέδιο για τις εργασίες σχέσεις, που προβλέπει πιο εύκολες απολύσεις, αλλά και χαμηλότερες εισφορές για τους εργοδότες που προτιμούν τις συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Τα ιταλικά συνδικάτα, όμως, συνεχίζουν να λαμβάνουν σαφείς αποστάσεις από την στρατηγική της κυβέρνησης τεχνοκρατών: στις 13 Απριλίου οι μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, Cgil, Cisl και Uil, πρόκειται να οργανώσουν κοινή διαδήλωση κατά της «καταστρεπτικής παρέμβασης επί των συντάξεων», όπως τόνισε η γραμματέας της Cgil, Σουζάνα Καμούσο.

Η Καμούσο, μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές που εργάζονται στην Ιταλία, επανέλαβε ότι «η μεταρρύθμιση της αγοράς της εργασίας που προωθεί η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αυξήσει, ούτε σε ελάχιστο βαθμό, τις προσλήψεις», ενώ κατέστησε σαφές ότι «το συνδικάτο ελπίζει να μπορέσει στη Βουλή να διαφυλαχθεί ο κανόνας που προβλέπει ότι οι απολυθέντες εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη ζητώντας την επαναπρόσληψή τους».

«Κόκκινο» πανί για την ένωση Cgil αποτελεί κυρίως η αποδυνάμωση της υποχρέωση των εταιρειών να επαναπροσλάβουν εργαζόμενο εφόσον δικαστήριο αποφανθεί πως η απόλυσή του δεν έγινε με βάσιμη αιτία, και το γεγονός ότι εργοδότες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες μπορούν να απολύουν έναντι αποζημίωσης.

Πρόκειται ουσιαστικά για την αλλαγή του Άρθρου 18 που έως τώρα προβλέπει τη δυνατότητα απόλυσης μόνο λόγω «βάσιμης αιτίας» για τις επιχειρήσεις με περισσότερους από 15 εργαζόμενους.
dete.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!