Ο Λουκάς Παπαδήμος ανέφερε πως το ασφαλιστικό σύστημα θα ενισχυθεί την επόμενη τριετία με 41 δισ. ευρώ, αλλά η σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων του θα ολοκληρωθεί την επόμενη δεκαετία, κατόπιν και της ενοποίησής τους.
Ο κ. Καρατζαφέρης είχε χαρακτηρίσει «βραδυφλεγή βόμβα» την κατάσταση στο Ασφαλιστικό και πρότεινε να θεσπιστεί ειδικό τέλος επί της κατανάλωσης, υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος.
Η διασφάλιση των ασφαλιστικών ταμείων δεν είναι δυνατόν να στηριχθεί στις κρατικές ενισχύσεις, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, για την κατάσταση των Ταμείων.
Σημείωσε πάντως ότι η Πολιτεία έχει στηρίξει και στηρίζει με συνέπεια τα Ταμεία ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να μπορούν να καταβάλουν τις συντάξεις.
Η στήριξη αυτή περιλαμβάνει, όπως είπε, σημαντική επιχορήγηση από τα κρατικά ταμεία, η οποία ανέρχεται σε 154,6 δισ. ευρώ την περίοδο 2001 - 2012, ενώ για την περίοδο 2013-2015 η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋοπλογισμό θα ανέλθει στο ποσό των 41 δισ. ευρώ.
Επισήμανε μάλιστα ότι η κρατική συμμετοχή στην χρηματοδότηση του σαφαλιστικού είναι πολλαπλάσια της περιουσίας των Ταμείων που ανερχόταν πριν από το «κούρεμα» σε 26 δισ. ευρώ.
Υπογράμμισε παράλληλα ότι τα μεγάλα προβλήματα των Ταμείων δεν οφείλονται στο PSI. Αντίθετα, όπως είπε, αν η χώρα δεν είχε πετύχει το νέο πακέτο βοήθειας οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές και για τα Ταμεία
Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα και απαιτεί μια σειρά ενεργειών και αποφάσεων στις οποίες περιλαμβάνεται ο εξορθολογισμός των παροχών και η ενοποίηση των κλάδων υγείας και επικουρικών.
Σημείωσε ακόμη ότι η υγεία του ασφαλιστικού συστήματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της οικονομίας και την ενίσχυση της απασχόλησης.Δεν αποκλείει και νέο δάνειο ο Πρωθυπουργός
«Η Ελλάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην χρειαστεί και τρίτο πακέτο οικονομικής βοήθειας», δηλώνει ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, χωρίς ωστόσο να αποκλείει τελείως ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Μπορεί να χρειαστεί κάποια μορφή οικονομικής βοήθειας, αλλά πρέπει να δουλέψουμε εντατικά για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο», αναφέρει σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι η Ελλάδα ίσως να μην καταφέρει να επανέλθει στις αγορές, ακόμη και αν εφαρμοστούν στο ακέραιο όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα.
«Είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι συνθήκες στις αγορές και οι προσδοκίες το 2015» σημειώνει.
Τονίζει επίσης ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε καταστροφικές συνέπειες.
«Η επιστροφή στη δραχμή θα πυροδοτούσε αύξηση του πληθωρισμού, αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών και μείωση της πραγματικής αξίας των τραπεζικών καταθέσεων» τονίζει.