tromaktiko: "Μαγειρεμένη" η δημοσκόπηση του 28% της ΝΔ!!

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

"Μαγειρεμένη" η δημοσκόπηση του 28% της ΝΔ!!



Με αφορμή την δημοσίευση δημοσκόπησης της Public Issue στην Καθημερινή που δίνει προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία με 28% (!) παρενέβησαν οι κ. Ηλίας Νικολακοπουλος ως πρόεδρος της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων και Σπύρος Ζαβιτσάνος ως πρόεδρος της ΣΕΔΕΑ, καταγγέλλοντας “μαγειρέματα” των αποτελεσμάτων!!
Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων και του ΣΕΔΕΑ:


«Αποτελεί κοινό τόπο ότι οι έρευνες κοινής γνώμης, ως εργαλείο καταγραφής των τάσεων σε δεδομένη χρονική στιγμή, συνιστούν κρίσιμο και αναπόσπαστο τμήμα των σύγχρονων δημοκρατικών πολιτικών διαδικασιών. Πρώτιστο συνεπώς καθήκον όσων εμπλέκονται είτε στη διεξαγωγή είτε στη δημοσιοποίησή και ανάλυσή τους είναι να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλίζεται η εγκυρότητα και η αξιοπιστία τους. Κυρίως σε μια περίοδο κρίσης του πολιτικού συστήματος και με δεδομένο το εξαιρετικά ρευστό και συνεχώς μεταβαλλόμενο πολιτικό περιβάλλον στην χώρα μας.

Ιδιαίτερα μάλιστα στη σημερινή ευρωπαϊκή συγκυρία όπου τα αποτελέσματα των ελληνικών δημοσκοπήσεων γίνονται αντικείμενο επιπόλαιων κρίσεων και χρησιμοποιούνται κατά τρόπο ενίοτε υποβολιμαίο.

Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι στην πρόθεση ψήφου καταγράφονται τα δεδομένα όπως προκύπτουν από την ερευνητική διαδικασία και μεθοδολογία ενώ η εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος προκύπτει από παραδοχές,υποθέσεις και θεωρητικά μοντέλα που εφαρμόζει ο ερευνητής και που κατά κανόνα βασίζονται σε προβολή ανάλογων περιπτώσεων του παρελθόντος.

Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι πρέπει απαραιτήτως σε όλες τις περιπτώσεις δημοσιοποίησης δημοσκοπικών ευρημάτων να αναφέρεται και να τονίζεται πρωτίστως η ρευστότητα των προτιμήσεων όπως καταγράφονται δημοσκοπικά στην πρόθεση ψήφου και εφόσον συνοδεύεται από εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος να γίνεται σαφές ότι αυτό αποτελεί εκτίμηση με ευθύνη της εταιρείας που διεξάγει την έρευνα.

Περεταίρω συστήνεται η υπογράμμιση με κάθε μέσο, τρόπο και σε κάθε ευκαιρία του γεγονότος ότι η πρόθεση ψήφου στο πλαίσιο της παρούσας κοινωνικοπολιτικής ρευστότητας πρέπει να ερμηνεύεται ως ασταθές μέγεθος.


Ο Πρόεδρος της Ο Πρόεδρος του Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων ΣΕΔΕΑ
Ηλίας Νικολακόπουλος Σπύρος Ζαβιτσάνος»
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!