Όμως, όλα αυτά φαντάζουν τόσο αδιάφορα, τόσο κενά για τους απλούς πολίτες, αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν κάποιο από τα δεκάδες κόμματα. Τον συνταξιούχο ή τον μικρομισθωτό δεν τον ενδιαφέρει καν τι παίζεται στις Βρυξέλλες. Ακούνε κάτι περίεργες λέξεις όπως EFSF, ESM, PSI,ΔΝΤ, τρόικα, selective default κ.λπ. και σκέφτονται πώς θα γεμίσουν το πιάτο τους, πώς θα βοηθήσουν τα παιδιά τους. Γι’ αυτό και οι πολιτικοί που θα διεκδικήσουν την ψήφο μας θα πρέπει να απευθυνθούν στον απλό πολίτη, αυτόν που στηρίζει την πραγματική οικονομία.
Τα κόμματα εξουσίας πρέπει να μιλήσουν στην καρδιά και το μυαλό των συνταξιούχων και των μισθωτών. Με προτάσεις που θα είναι εφικτό να υλοποιηθούν στην κατάσταση που είναι σήμερα η χώρα.
Ούτε να χαϊδέψουν αυτιά, ούτε να πουν ότι υπάρχουν λεφτά, ούτε να κάνουν προεκλογικές υποσχέσεις και λίγες ημέρες μετά να τις ξεχνάνε. Το παιχνίδι παίζεται στον πραγματικό στίβο της κοινωνίας, στο σπίτι του καθενός κι όχι στα υπουργεία και στις αίθουσες της Βουλής.
Η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα και θα κληθεί να κυβερνήσει με άδεια ταμεία και μια χώρα υπό διάλυση. Τι θα μπορούσε άραγε να κάνει μέσα στις 100 πρώτες ημέρες διακυβέρνησής της;
Το πρώτο που θα κάνει είναι να ασχοληθεί με τους συνταξιούχους, διότι εκεί υπάρχουν μεγάλα δράματα και μεγάλες διαφορές, ειδικά στις συντάξεις του δημοσίου τομέα. Το έχει δηλώσει άλλωστε ο ίδιος ο Α. Σαμαράς που είπε πρόσφατα ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι “να αποκατασταθούν οι αδικίες με τις χαμηλές συντάξεις, μέχρι τα 700 Ευρώ”.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Antinews, η ΝΔ αντιμετωπίζει ήδη ευνοϊκά πρόταση που θα εγγυάται κατώτατη σύνταξη για τους δεινά δοκιμαζόμενους με το μνημόνιο συνταξιούχους.
Σήμερα στο ΙΚΑ η κατώτερη σύνταξη είναι 486 ευρώ και η ανώτερη είναι 2770 ευρώ, τεράστια η διαφορά και δείχνει και την κοινωνία των δύο άκρων που στήνεται σιγά – σιγά. H ΝΔ σκέφτεται λοιπόν να προτείνει κατώτερη εγγυημένη σύνταξη της τάξης των 600 ευρώ. Να μην μπορεί δηλαδή κάποιος να έχει χαμηλότερο από 600 ευρώ εισόδημα ώστε και να είναι σε θέση να ζήσει με σχετική αξιοπρέπεια και να μπορεί να πληρώσει τα χαράτσια που του έχουν επιβληθεί.
Και πώς θα μπορούσε να βρει τα λεφτά που θα απαιτηθούν, θα ρωτήσει, φυσικά, κάποιος.
Σε περιπτώσεις ανθρώπων που ζουν με 480 ευρώ δεν μπορεί να λες από πού θα βρεθούν τα λεφτά. Πρέπει να βρεθούν, αλλιώς οδηγούμε χιλιάδες συνταξιούχους στην εξαθλίωση και στο ψάξιμο των σκουπιδιών. Και φυσικά κανείς δε θέλει να δει τον πατέρα, το θείο, τον παππού, το φίλο να ψάχνει στους σκουπιδοτενεκέδες.
Τα απαραίτητα κονδύλια θα μπορούσαν λοιπόν θα μπορούσαν να βρεθούν με δύο τρόπους: Πρώτον με το να επιβληθεί ανώτατο πλαφόν στις κρατικές συντάξεις και δεύτερον να καταργηθεί η δεύτερη κρατική σύνταξη.
Η ανώτατη κρατική σύνταξη είναι σήμερα 2770 ευρώ το μήνα και θα μπορούσε να γίνει, για παράδειγμα, 2.000 ευρώ. Άδικο μεν για κάποιους που έχουν δώσει ένσημα για τόσο υψηλούς μισθούς, δίκαιη όμως η αναδιανομή εισοδήματος για ένα τέτοιο σκοπό.
Θα μπορούσε λοιπόν η πρόταση να λέει ότι επιβάλλεται πλαφόν 2.000 ευρώ και τα χρήματα που θα εξοικονομήσει το κράτος να τα αναδιανείμει στις κατώτερες συντάξεις που θα τις εγγυηθεί και δε θα χωρούν μειώσεις.
Ορισμένα στοιχεία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόταση.
Το 60% των συνταξιούχων στην χώρα, δηλαδή περίπου 1,8 εκατ. Έλληνες παίρνει σύνταξη κάτω από 600 ευρώ. Συνολικά οι συνταξιούχοι υπολογίζονται σε τρία εκατομμύρια (1.000.000 στο ΙΚΑ, 800.000 του ΟΓΑ, 400.000 στον ΟΑΕΕ και οι υπόλοιποι σε Δημόσιο και άλλα Ταμεία)
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι 20 χιλιάδες συνταξιούχοι της ΔΕΗ και του ΟΤΕ παίρνουν σύνταξη πάνω από 2.000 ευρώ.
Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι περίπου μισό δις ευρώ δίνεται σε «μαϊμού» συνταξιούχους. Περίπου 40.000 συμπολίτες μας έπαιρναν μέχρι πρότινος συντάξεις για ανθρώπους που πιθανότατα έχουν πεθάνει. Αυτά μονάχα τα λεφτά να δίνονταν για κατώτερη εγγυημένη σύνταξη θα είχε υλοποιηθεί η πρόταση.
Κανείς δεν θα έλεγε όχι σε μια πρόταση που δίνει ελπίδα και αξιοπρέπεια σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, χωρίς μάλιστα να αυξηθεί η δημόσια δαπάνη.
Προσθετικά η νομοθετική πρωτοβουλία θα μπορούσε να λέει ότι δε μπορεί οι βουλευτές να παίρνουν υπερβολικές συντάξεις και μάλιστα με ελάχιστα χρόνια στο κοινοβούλιο. Σήμερα η ανώτερη σύνταξη των βουλευτών είναι 4.500 ευρώ και η κατώτερη είναι 1.700 ευρώ με μόλις 48 μήνες συμπληρωμένους (συνεχώς ή διακεκομμένα) στη Βουλή.
Μάλιστα, δεκάδες συνταξιούχοι βουλευτές έχουν κι ένα εξαιρετικό προνόμιο. Μπορούν να εισπράττουν δύο ή και περισσότερες παράλληλες συντάξεις. Το ίδιο συμβαίνει σε περιπτώσεις νομαρχών, δημάρχων, συνδικαλιστών οι οποίοι μπορούν να πάρουν δύο ή τρεις συντάξεις καθώς έχουν δικαίωμα και στη σύνταξη από το επάγγελμα που ασκούσαν πριν εκλεγούν.
Θα μπορούσαν λοιπόν να κοπούν κάποιες χιλιάδες παράλληλες συντάξεις και το εξοικονομηθέν ποσό να πάει σε ένα ιερό σκοπό: Την κατώτατη εγγυημένη σύνταξη.