Αν και η Ελλάδα... ενδέχεται να καλύψει τις ανάγκες της μέσω των αγορών, το χρηματοδοτικό κενό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παρέμβαση της Ευρώπης για νέα ενίσχυση της χώρας μας.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές με ομόλογα μικρής διάρκειας και υψηλού επιτοκίου. Λόγω της πρόσφατης ιστορίας, οι εκδόσεις μεγάλης διάρκειας θα έχουν προβλήματα, κάτι που εκλαμβάνεται ως ένδειξη συνέχισης της εξάρτησης από την επίσημη χρηματοδότηση.
Ως εκ τούτου, το Ταμείο εκτιμά ότι η επιπλέον βοήθεια θα προέλθει από την ευρωζώνη.
Επίσης, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει εξαιρετικά υψηλούς τους κινδύνους για την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή του προγράμματος. Με βάση εναλλακτικό σενάριο που έχει καταρτίσει, οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις θα καθυστερήσουν ενδεχομένως έως τρία χρόνια και οι ιδιωτικοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν με βραδύτερο ρυθμό από το προβλεπόμενο λόγω περιορισμών στις αγορές και πολιτικών εμποδίων.
«Οι προοπτικές για μία επιστροφή στην αγορά γίνονται ακόμα λιγότερο βέβαιες,» επισημαίνει το Ταμείο.
Με βάση το συγκεκριμένο σενάριο, το 2014 το χρέος θα φθάσει στο 171% του ΑΕΠ αντί του 160% ενώ το 2020 θα ανέλθει στο 146%, πολύ πιο πάνω από το 117% που προβλέπει η πρόσφατη συμφωνία.