τον πρωθυπουργό να αντικαταστήσει τον υπουργό Εσωτερικών με υπηρεσιακό υπουργό, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.
Υπο κανονικές συνθήκες θα οριζόταν και νέος υπηρεσιακός υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα τον Τύπο (σ.σ. δεν υπόκειται στο πλαφόν τηλεοπτικών εμφανίσεων κατά την προεκλογική περίοδο) κάτι όμως που πιθανότατα θα αποφευχθεί καθώς ο εξωκοινοβουλευτικός σημερινός αρμόδιος υπουργός Παντελής Καψής, τυγχάνει της ευρείας αποδοχής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η διάλυση της Βουλής θα γίνει στις 6 Απριλίου και με δεδομένο ότι απαιτείται το πέρας τουλάχιστον 23 ημερών από την ημέρα προκήρυξης των εκλογών έως την ημέρα διεξαγωγής τους, θέτει ως πρώτη πιθανή ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες την 29η Απριλίου 2012.
Παρά ταύτα κανείς ακόμα δεν μπορεί να αποκλείσει την 6η ή την 13η Μαΐου ως πιθανή Κυριακή εκλογών αν και οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί θέλουν να τις αποφύγουν καθώς θεωρούν ότι οι εκδηλώσεις της πρωτομαγιάς θα διογκώσουν το κλίμα οργής.
Πάντως, ως προς την διαδικασία, εντός 3 ημερών από την προκήρυξη των εκλογών συγκροτείται Διακομματική Επιτροπή υπο τον νέο υπουργό Εσωτερικό και με συμμετέχοντες εκπροσώπους των κομμάτων που βρίσκονταν στην Βουλή πρίν την διάλυσή της. Σκοπός της επιτροπής είναι «η υποβολή προτάσεων για την ορθή εφαρμογή του εκλογικού νόμου».
Επιπροσθέτως, οι σημαντικότερες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στη προεκλογική περίοδο και που δεσμεύονται με προθεσμιακούς περιορισμούς είναι:
1. Υποβολή υποψηφιοτήτων και δηλώσεις συνδυασμών, χρόνος υποβολής εντός των 9 πρώτων ημερών
2. Ανακήρυξη των υποψηφίων και γνωστοποίηση αυτής, (από Πρωτοδκείο), εντός των 10 πρώτων ημερών.
3. Συγκρότηση εφορευτικών επιτροπών με κλήρωση και διορισμό αυτών, εντός των 15 πρώτων ημερών.
4. Διορισμός Εφόρων και δικαστικών αντιπροσώπων και αναπληρωτών, εντός των 15 πρώτων ημερών.
5. Προσδιορισμός εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας, εντός των 15 πρώτων ημερών.
6. Αλλαγές εκλογικών τμημάτων και γνωστοποίηση των προηγουμένων, μέχρι 5 ημέρες προ των εκλογών.
7. Εκτύπωση και παράδοση ψηφοδελτίων στις Νομαρχίες μέχρι 8 ημέρες προ της ψηφοφορίας.
8. Έκδοση προγραμμάτων ψηφοφορίας από Δημοτικές και Κοινωτικές αρχές μέχρι 3 ημέρες προ της ψηφοφορίας.
9. Εκτύπωση εκλογικών φακέλλων, και διάθεση απαραιτήτων άλλων εκλογικών υλικών π.χ. κάλπες, εκλογικοί σάκοι, εκλογικοί κατάλογοι, διαχωρίσματα (παραβάν), σφραγίδες κ.λπ. μέχρι 2 ημέρες προ της ψηφοφορίας.
10. Παραλαβή όλου του εκλογικού υλικού στα καταστήματα ψηφοφορίας, το αργότερο την προηγούμενη ημέρα των εκλογών.