Σύμφωνα με τους Financial Times, μετά από δύο πτωτικούς μήνες, οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων έχουν βρεθεί από χτες ξανά πάνω από το 5,5%, εξέλιξη που θεωρείται μάλλον λογική, καθώς η ύφεση στην οποία βρίσκεται η χώρα, σε συνδυασμό με την υποχρέωση που ανέλαβε η κυβέρνηση Ραχόι υπό τις πιέσεις της Επιτροπής να μειώσει το έλλειμμα περισσότερο από όσο η ίδια στόχευε, αναμένεται να επιδεινώσουν την κατάσταση τόσο στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων και της υψηλής ανεργίας η οποία βρίσκεται στο 24%, όσο και της ύφεσης που απειλεί πλέον να βάλει την τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης σε υφεσιακό σπιράλ.
Παρά την αρχική αισιοδοξία για την επιτυχία του ελληνικού «κουρέματος» οι ανησυχίες επιστρέφουν και στο στόχαστρο έχει μπει η Ισπανία, της οποίας η διάσωση – λόγω μεγέθους – είναι εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη.
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στην Ιταλία όπου οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκ νέου εκτοξευθεί πάνω από το 5%, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των πολιτικών, η ανάπτυξη θα αποδειχθεί η «Αχίλλειος φτέρνα» της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Μετά το Πορτογαλικό πακέτο διάσωσης πέρυσι, τα βλέμματα των αγορών άρχισαν να πέφτουν στην Ισπανία, αλλά γρήγορα στράφηκαν προς τη Ρώμη, λόγω της πολιτικής που ακολουθούσε ο Μπερλουσκόνι.
Τώρα που η πολιτική κατάσταση σταθεροποιείται, η προσοχή έχει στραφεί εκ νέου στη Μαδρίτη και στα «αγκάθια» της οικονομίας της που είναι η ανάπτυξη, η δραματική υψηλή ανεργία, ιδίως των νέων, ο τραπεζικός τομέας, καθώς και τα υψηλά ελλείμματα του προϋπολογισμού.
Και παρότι η Ιταλία είναι επίσης ένα μεγάλο ερωτηματικό, ιδιαιτέρως δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Πορτογαλία, που έχει τηρήσει πιστά τους όρους του προγράμματος, αλλά παραμένει εκτός στόχων.
Η χτεσινή πορτογαλική απεργία ήταν μόλις η δεύτερη από την είσοδο της χώρας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, όμως έχουν αρχίσει και πληθαίνουν οι φωνές που δε βλέπουν ως λύση στο πρόβλημα της οικονομίας την παρατεταμένη λιτότητα.
Τα μέτρα λιτότητας προκάλεσαν πέρσι ύφεση στην Πορτογαλία κατά 1,6% και φέτος αναμένεται, κατά τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, να επιδεινωθούν στο 3,3%.
Όμως η αντιπολίτευση, καθώς και πολλοί αναλυτές αναμένουν χειρότερη ύφεση, εκτίμηση που επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του πρώτου διμήνου του 2011.
Και όπως είχε συμβεί στην περίπτωση της Ελλάδας, έτσι και σήμερα στην περίπτωση της Πορτογαλίας, δεν υπάρχει κανείς οικονομολόγος που να μην αμφισβητεί τις προβλέψεις της κυβέρνησης και του ευρωπαϊκού προγράμματος της χώρας, ενώ η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά ότι στο τέλος η Λισσαβόνα θα υποχρεωθεί να ζητήσει από την ΕΕ και το ΔΝΤ περαιτέρω οικονομική στήριξη – μια ιδέα που η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά.
Σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του πορτογαλικού δημόσιου χρέους θα πληγεί ανεπανόρθωτα και η Ισπανία επειδή οι ισπανικές τράπεζες κατέχουν πορτογαλικά ομόλογα ύψους 70 δισ. ευρώ.