tromaktiko: Οι εφημερίδες της Κύπρου σήμερα...

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Οι εφημερίδες της Κύπρου σήμερα...



Οι εξελίξεις στην υπόθεση καταγγελίας βιασμού 19χρονου στις Φυλακές, η επίσκεψη του Υπουργού Δικαιοσύνης στις Κεντρικές Φυλακές και η έναρξη ποινικής και... πειθαρχικής έρευνας γύρω από το θέμα δεσπόζει στο σημερινό Τύπο.

Προβάλλονται επίσης θέματα οικονομίας, η ποιότητα των χαλουμιών στα ράφια των υπεραγορών, η συνεχιζόμενη απεργία στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού και οι συνέπειές της σε άλλους κλάδους, οι αντιδράσεις στις ελεύθερες περιοχές αλλά και στα κατεχόμενα από τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων περί προσάρτησης του ψευδοκράτους στην Τουρκία, η διακοπή της παροχής νερού στη Λευκωσία για τις επόμενες δύο μέρες καθώς και ο θάνατος του Ανδρέα Φάντη, ιδρυτικού στελέχους του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα υπό τον τίτλο «Χειροπέδες σε δεσμοφύλακες», αναφέρει ότι βαρύτατες ευθύνες σε τρεις τουλάχιστον δεσμοφύλακες των Κεντρικών Φυλακών αποδίδει η Επίτροπος Διοικήσεως, Ελίζα Σαββίδου, για τον εγκλεισμό κατάδικου για βιασμό στο ίδιο κελί με τον 19χρονο. Στην έκθεση-«φωτιά» της Επιτρόπου, η οποία θα υποβληθεί επίσημα σήμερα, καταγράφεται η μαρτυρία του νεαρού κατάδικου, ο οποίος σημειωτέον χθες έδωσε πολύωρη κατάθεση και στο ΤΑΕ Αρχηγείου σε σχέση με τη διερευνώμενη υπόθεση βιασμού του σε κελί.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Επιστολή Καζαμία για στήριξη χρεογράφων» και γράφει ότι η Κύπρος συνεχίζει να δέχεται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν. Είτε θα λάβει μέτρα, είτε δεν θα καταφέρει να γλιτώσει το Μηχανισμό, είτε θα αχρηστευτούν τα κυπριακά χρεόγραφα». Γράφει επίσης ότι έκρυβαν την υπόθεση βιασμού νεαρού εντός των Κεντρικών Φυλακών εδώ και τρεις μήνες. Σε άλλη στήλη η «Α» αναφέρει ότι δεν εφαρμόζονται τα πρότυπα για περισσότερο αιγοπρόβειο γάλα στα χαλούμια, σύμφωνα με έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως Ελίζας Σαββίδου.

«Η Σημερινή», κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «’Απροβίβαστη΄ η τετραετία Χριστόφια», γράφει ότι σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της μεγάλης δημοσκόπησης της «Σ» και του «Σίγμα», ο Πρόεδρος Χριστόφιας φαίνεται να έχει απολέσει σε σημαντικό βαθμό τα ερείσματά του στους πολίτες, οι πλείστοι εκ των οποίων διαφωνούν με τους χειρισμούς του, τόσο σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης όσο και στο Κυπριακό. Αλλού αναφέρεται σε δήλωση του Αναπληρωτή Διευθυντή Φυλακών Γιώργου Τρυφωνίδη ότι κάποιοι θέλουν να τον διώξουν από τις Φυλακές αλλά δεν θα τους αφήσει να κάνουν εκείνα που έκαναν παλιά. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι η Λευκωσία θα μείνει χωρίς νερό σήμερα και αύριο.

Η «Χαραυγή», στο κύριο θέμα της με τίτλο «Θύελλα αντιδράσεων», γράφει ότι θύελλα αντιδράσεων στις ελεύθερες περιοχές αλλά και στα κατεχόμενα προκάλεσαν οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς περί προσάρτησης του ψευδοκράτους στην Τουρκία. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χαρακτήρισε κυνική και αλαζονική τη στάση Μπαγίς. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στο θάνατο του Ανδρέα Φάντη, σε ηλικία 93 χρόνων, ιδρυτικό μέλος του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ. Αναφέρεται επίσης σε ύστατες προσπάθειες να αποφευχθεί αύριο η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, σημειώνοντας ότι η απεργία αναμένεται να προκαλέσει νέες ακόμα μεγαλύτερες οικονομικές ζημιές.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στο κύριο θέμα της, με τίτλο «Ποινική έρευνα για το θέμα του βιασμού στις Φυλακές», γράφει ότι σύμφωνα με τον Αν. Διευθυντή Γ. Τρυφωνίδη οι Αρχές ζήτησαν τη διεξαγωγή δύο ερευνών, μιας πειθαρχικής και μιας ποινικής. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στην αεροναυτική άσκηση έρευνας και διάσωσης που διεξήχθη τη Δευτέρα μεταξύ των κυπριακών και των γαλλικών Δυνάμεων υπό το συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΣΕΔ). Αλλού αναφέρει ότι επιστρέφουν τις επόμενες μέρες οι τοιχογραφίες που αποκολλήθηκαν παράνομα από Τούρκους αρχαιοκάπηλους από την Εκκλησία του Αγίου Θεμωνιανού, στη Λύση, και βρέθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 στο Χιούστον του Τέξας των ΗΠΑ, στην κατοχή της Dominique de Menil.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!