tromaktiko: «Μαύρες» προβλέψεις από την ΤτΕ

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

«Μαύρες» προβλέψεις από την ΤτΕ



Με τα μελανότερα χρώματα σκιαγραφεί το μέλλον της ελληνικής οικονομίας για το 2012 η ενδιάμεση έκθεση για την Νομισματική Πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος... που προβλέπει ύφεση στο 4,5% για το 2012, ανεργία πάνω από 19% και μειώσεις – σοκ στους μισθούς.
Πιο συγκεκριμένα, η ύφεση, στην οποία βρίσκεται βυθισμένη η ελληνική οικονομία, θα συνεχιστεί και το 2012 και θα φτάσει στο 4,5%. Η ανάπτυξη, σύμφωνα με την έκθεση, χρειάζεται χρόνο και προβλέπεται ο ρυθμός ανάπτυξης (ΑΕΠ) το 2013 να μηδενίζει (στο -0,5%) και εν συνεχεία να αποκτά θετικό πρόσημο.

Η συνολική απασχόληση φέτος προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η ανεργία «καλπάζει» και το μέσο ετήσιο ποσοστό θα ξεπεράσει το 19% το 2012.

Δυσοίωνες, όμως, είναι οι προβλέψεις και για τους μισθούς, καθώς το 2011 οι πραγματικές αποδοχές μειώθηκαν κατά 6,1%. Για φέτος εκτιμάται ότι οι μέσες ονομαστικές προ φορολογίας αποδοχές των μισθωτών στο σύνολο της οικονομίας θα μειωθούν κατά 8,4% έως 9,2% σε ονομαστικούς όρους και κατά 9,3%-10,1% σε πραγματικούς όρους.

Μεγαλύτερη εκτιμάται ότι θα είναι η μέση μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα που θα κυμανθεί σε πραγματικούς όρους από -9,6% έως -10,9%.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2013, όταν και αναμένεται να λήξουν πολλές συλλογικές συμβάσεις (και κατά πάσα πιθανότητα θα προσαρμοστούν προς τα κάτω οι αποδοχές που αυτές προβλέπουν), ενδέχεται οι μέσες ονομαστικές αποδοχές να μειωθούν κατά 7% περίπου στο σύνολο της οικονομίας (κατά 3% περίπου στο Δημόσιο και σχεδόν κατά 9% στον ιδιωτικό τομέα).

Μάλιστα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ασκεί κριτική για τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές αλλαγές και χαρακτηρίζει «κατώτερη των προσδοκιών» του πρώτου μνημονίου.

Επιπλέον ο Γιώργος Προβόπουλος σημειώνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστέρηση στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα και ζητά πιστή εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου.

Παράλληλα τάσσεται υπέρ της περικοπής δαπανών για να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα και επισημαίνει το μέγεθος της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με την έκθεση εάν η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να κρατήσει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με το 2008 την παραγωγικότητα των φοροεισπραχτικών μηχανισμών τότε θα είχαν εισρεύσει στα ταμεία ετήσιες εισπράξεις ύψους περίπου 2,3 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ.

Συζητούσαν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Σύμφωνα με την έκθεση η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος την χρονιά που μας πέρασε ήταν κάτι παραπάνω από ορατή και έθεσε υπό αμφισβήτηση την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη καθώς:

• Το 2011 η ύφεση αποδείχθηκε βαθύτερη από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί και η μέση ετήσια μείωση του ΑΕΠ έφθασε το 6,9%. Η σωρευτική μείωση του ετήσιου ΑΕΠ την τετραετία 2008-2011 έφθασε το 13,2%, ενώ η μείωση μεταξύ του δ' τριμήνου του 2007 και του δ' τριμήνου του 2011 έφθασε το 17,2%.

• Ο αριθμός των ανέργων υπερέβη το 1 εκατομμύριο άτομα, η συνολική απασχόληση μειώθηκε κατά 6,8% το 2011 και το μέσο ποσοστό ανεργίας έφθασε το 17,7%.

• Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, παρά τα συνεχή δημοσιονομικά μέτρα και τις διαδοχικές προς τα άνω αναθεωρήσεις του στόχου λόγω και της ύφεσης και των καθυστερήσεων, έφθασε το 10,6% του ΑΕΠ, μέγεθος το οποίο είναι μικρότερο κατά 76 εκατ. ευρώ από τον τελευταίο αναθεωρημένο στόχο.

• Το πρωτογενές έλλειμμα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκε κατά 18 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2010.

• Οι αποκλίσεις δημιούργησαν πρόσθετες ανάγκες και επέβαλαν την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2012.

• Σχεδόν για όλα τα ανωτέρω υπήρχαν νωρίτερα ισχυρές ενδείξεις, οι οποίες επιδείνωσαν τις προσδοκίες και τις προβλέψεις, οδήγησαν σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους και επανέφεραν με οξύτητα το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

• Η πολιτική αβεβαιότητα, που εντάθηκε λίγο πριν από το σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας, επιδείνωσε την κατάσταση και συνέβαλε στην αμφισβήτηση όσων είχαν αποφασιστεί στη Σύνοδο της 26ης Οκτωβρίου. Το ζήτημα της εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και της άτακτης χρεοκοπίας είχε πλέον γίνει αντικείμενο δημόσιας συζήτησης.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!