tromaktiko: Στον ΟΑΕΔ το προσωπικό και το έργο του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Στον ΟΑΕΔ το προσωπικό και το έργο του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας



Στον ΟΑΕΔ μεταφέρεται το προσωπικό και το έργο του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας ενώ τα προγράμματα και οι παροχές των δύο Οργανισμών επαναξιολογούνται και θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα (μειωμένα έσοδα από εισφορές μετά την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΟΕΚ και Εργατικής Εστίας)... Το τελικό σχέδιο - που τελεί υπό την έγκριση της τρόικας, το οποίο δημοσιεύει η «Η» - ορίζει μεταβατικό διάστημα έως τις 31/7/2012 για την εκκαθάριση των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων των δύο Οργανισμών από ειδική διοικούσα Επιτροπή και στα βασικά του σημεία προβλέπει:

1 Τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων των καταργούμενων φορέων στον ΟΑΕΔ.
2 Οι πόροι, τα ταμειακά διαθέσιμα και κάθε έσοδο των δύο καταργούμενων φορέων μεταφέρονται σε ειδικό λογαριασμό με την επωνυμία «Ειδικός Λογαριασμός Κοινωνικής Πολιτικής» με διοικητική, λογιστική και οικονομική αυτοτέλεια που συνιστάται στον ΟΑΕΔ και τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι πάσης φύσεως λειτουργικές δαπάνες και οι δαπάνες που είναι αναγκαίες για τη συνέχιση των ανειλημμένων υποχρεώσεων, παροχών και προγραμμάτων, καλύπτονται από τον παραπάνω ειδικό λογαριασμό.
3 Η κυριότητα και κάθε δικαίωμα επί του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας των φορέων που καταργούνται περιέρχονται αυτοδικαίως στον ΟΑΕΔ.
4 Το πάσης φύσεως προσωπικό των καταργούμενων φορέων μεταφέρεται στον ΟΑΕΔ. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το προσωπικό αυτό μπορεί να μεταφέρεται και σε άλλους φορείς που εποπτεύει το υπουργείο (π.χ. ασφαλιστικά ταμεία).

Ξενοδοχεία
Εν τω μεταξύ, περισσότερες από 7.500 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν αν καταργηθούν τα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας ενώ παράλληλα οι τοπικές οικονομίες θα πληγούν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος το οποίο προτείνει τον εξορθολογισμό της διαδικασίας του Κοινωνικού Τουρισμού και διασφάλισης της συνέχισής του και στο μέλλον.
Μάλιστα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης, το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού μπορεί να ανοίξει για όλα τα ξενοδοχεία ακόμη και πεντάστερα, ενώ αν τη διαδικασία όσον αφορά στα ξενοδοχεία την αναλάβει το Επιμελητήριο, θα μειωθεί στο ελάχιστο το κόστος λειτουργίας ενώ παράλληλα θα ξεπεραστούν και οι αγκυλώσεις του παρελθόντος.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 400.000 άτομα κάθε χρόνο κάνουν επιδοτούμενες διακοπές με το κόστος της επιδότησης να ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ, από τα 400 εκατ. ευρώ που είναι οι συνολικές εισφορές των εργαζομένων προς ΟΑΕ και ΟΕΚ.
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο με πρότασή του προς το υπουργείο Εργασίας και τη ΓΣΕΕ, προτείνει να αναλάβει τη διεκπεραίωση της συμμετοχής των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και του ελέγχου των προϋποθέσεών τους. Η Μακεδονία (ποσοστό 20%) η Ήπειρος (18%) και η Στερεά Ελλάδα (16%) είναι οι μεγαλύτεροι υποδοχείς των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!