Όταν πας να καταλάβεις τι γίνεται, μπλέκεις στον γνωστό γραφειοκρατικό, τοπικό κυκεώνα. Άλλοι φοβούνται και σιωπούν, άλλοι σε παίρνουν παράμερα και καρφώνουν τον γείτονα. Κι οι περισσότεροι σε κοιτούν απειλητικά , οχυρωμένοι πίσω από τον θώκο της υπηρεσίας!
Σε πρόσφατη καταγγελία για έγερση οικοδομής παράνομα, οι αρχές εμφανίστηκαν καθυστερημένα και στοχευμένα. Έπιασαν τον γείτονα... αλλά η οικοδομή ακόμη εκεί είναι. Αποτελεσματικά!
Η αφήγηση είναι από φίλο που αναπνέει με την καλντέρα. Τηλεφωνά δεξιά αριστερά στην προσπάθεια για κινητοποίηση της Αθήνας.
Κι είναι αλήθεια πως μεγάλα Μέσα ,όπως η Καθημερινή και η τηλεόραση του Σκάι ασχολούνται συστηματικά.
Όμως το τσουνάμι της παράνομης δόμησης συνεχίζεται.
Η καλντέρα δεν είναι απλά Σαντορίνη κι Ελλάδα. Είναι μέρος μοναδικό, της παγκόσμιας κληρονομιάς. Η άναρχη – και πάλι- δόμηση την καταστρέφει. Χωρίς να έχουμε το δικαίωμα.
Σεισμολόγοι καθηγητές, που πήγαν και μελέτησαν καλντέρα και Σαντορίνη, τρομάζουν στην ιδέα της αυθαίρετης δόμησης. Θα πέσουν σαν χάρτινοι πύργοι λένε χαρακτηριστικά.
Το νέο κύμα δόμησης ξεκίνησε από ακόμη μια υπέροχη ιδέα του κ. Παπακωνσταντίνου, στο υπουργείο αηφόρου δόμησης. Ο νόμος για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, για πολλοστή φορά, παίρνει συνέχεια παρατάσεις, χωρίς να κρατά σταθερή την ημερομηνία δόμησης του κτίσματος, η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να πιστοποιηθεί με κατάθεση φωτογραφίας στις υπηρεσίες.
Αποτέλεσμα είναι πως όπου έχει απομείνει αξιοποιήσιμη γη , χτίζουν πυρετωδώς ώστε να πάνε μετά να τα νομιμοποιήσουν.
Κι οι αρχές, μπροστά στο αδιέξοδο της οικοδομικής δραστηριότητας, κάτω κι από την πίεση των εργολάβων κι εργαζομένων κάνουν τα στραβά μάτια.
“Άσε να κινηθεί λίγο κι η οικοδομή βρε παιδί μου” είναι η πρώτη αντίδραση.
Κι αν δώσει ο θεός και το κράτος μας καταφέρει να σταματήσει τους 50 παράνομους της Σαντορίνης, τότε θα δούμε τους πολιτικούς να κατακεραυνώνουν τους αντιμαχόμενους Σαντορινιούς πελάτες τους στις εκπομπές της τηλεόρασης.
Να τους αποκηρύττουν μετά βδελυγμίας.
Όπως το κάνουν με τους παράγοντες-πελάτες της Ζακύνθου που γέμισαν με επιδόματα τυφλότητας τους ημέτερους στο μονοεδρικό νησί.
Αλλά στα επιδόματα “μαϊμού” πίεζε η τρόικα για οικονομίες στο χώρο της υγείας.
Κι έτσι, με καθυστέρηση δεκαετιών, η πολιτεία κινήθηκε.
Για τη Σαντορίνη τρόικα δεν έχουμε. Είναι καταδικασμένη;