Η αγοραστική δραστηριότητα περιορίστηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας, ενώ αναφέρθηκαν συνεχιζόμενες δυσκολίες πρόσβασης σε κεφάλαια κίνησης και η απαίτηση από μέρους των προμηθευτών για την πραγματοποίηση των πληρωμών μόνο με μετρητά. Σύμφωνα με αναφορές των εταιρειών, οι ώρες εργασίας περιορίστηκαν, ενώ οι απώλειες θέσεων εργασίας ήταν και πάλι σημαντικές καθώς ο φόρτος εργασίας εξακολούθησε να μειώνεται.
Ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) -ένας σύνθετος δείκτης, ο οποίος έχει σχεδιαστεί προκειμένου να παρέχει μια συνοπτική εικόνα της απόδοσης στη μεταποιητική οικονομία- υποχώρησε στις 37.7 μονάδες καταγράφοντας χαμηλό ρεκόρ στην ιστορία της έρευνας το Φεβρουάριο (τα δεδομένα συλλέγονται από το Μάιο του 1999). Επιπλέον, ο δείκτης PMI εξακολουθεί να καταγράφει τιμές κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων κάθε μήνα στο διάστημα των τελευταίων 30 μηνών, ενώ ο ρυθμός επιδείνωσης επιταχύνεται από το ξεκίνημα του 2012.
Οι παράγοντες που συνέτειναν στη ραγδαία επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών το Φεβρουάριο ήταν οι μειώσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, οι οποίες αποτέλεσαν τις σημαντικότερες που έχουν καταγραφεί στο διάστημα των 13 ετών που διεξάγεται η έρευνα. Οι ερωτηθέντες ανέφεραν την έλλειψη κεφαλαίων κίνησης που παρατηρείται στα εργοστάσιά τους και σε πολλούς πελάτες τους, ενώ τα μέτρα λιτότητας εξακολούθησαν να υποδαυλίζουν τη ζήτηση.
Οι πωλήσεις των αγαθών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα μειώθηκαν τόσο στις εγχώριες αγορές όσο και στις αγορές του εξωτερικού, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών εξασθένησαν για έκτο συνεχή μήνα και με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από το Μάιο του 2010.
Ορισμένοι ερωτηθέντες στην έρευνα ανέφεραν ότι οι περικοπές στις ώρες εργασίας οδήγησαν επίσης σε μειωμένους όγκους παραγωγής το Φεβρουάριο. Ορισμένοι κατασκευαστές μείωσαν σκόπιμα τις μέρες εργασίας των εργαζομένων τους ώστε να αποφύγουν τις απολύσεις. Παρόλ’ αυτά, ο περιορισμός της απασχόλησης ήταν αναπόφευκτος και ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί από το Μάρτιο του 2009.
Η απασχόληση εξακολουθεί να μειώνεται συνεχώς στο μεγαλύτερο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων ετών. Οι Έλληνες κατασκευαστές αντιμετώπισαν τους σημαντικά μειωμένους όγκους παραγωγής και νέων παραγγελιών περιορίζοντας δραστικά την αγοραστική τους δραστηριότητα το Φεβρουάριο. Τα τελευταία στοιχεία υπέδειξαν μείωση-ρεκόρ της αγοραστικής δραστηριότητας, ενώ υπήρξαν ενδείξεις ότι οι δυσκολίες απόκτησης κεφαλαίων κίνησης για την αγορά πρώτων υλών επιδείνωσε τη μείωση σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.
Τον Φεβρουάριο υπήρξαν επίσης αναφορές από μέλη του πάνελ, σύμφωνα με τις οποίες οι προμηθευτές απαιτούσαν οι πληρωμές να γίνονται μόνο με μετρητά για την παράδοση των πρώτων υλών. Το γεγονός αυτό ώθησε το κόστος σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ οι κατασκευαστές ανέφεραν επίσης ότι οι τιμές των καυσίμων, των πλαστικών και του χάλυβα παρουσίασαν αύξηση. Τα περιθώρια κέρδους εξακολούθησαν να υφίστανται πίεση, καθώς οι τιμές χρέωσης μειώθηκαν στον υψηλότερο βαθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα 33 μηνών. Ο ανταγωνισμός και η εξασθενημένη ζήτηση οδήγησαν σε μείωση των τιμών.
Τελικά, τόσο τα αποθέματα προμηθειών όσο και τα αποθέματα τελικών προϊόντων μειώθηκαν σημαντικά το Φεβρουάριο, καθώς οι εταιρείες περιόρισαν το κόστος αποθήκευσης των αποθεμάτων στα εργοστάσιά τους.