tromaktiko: Υπεράνω πάσης υποψίας ο εφοριακός

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Υπεράνω πάσης υποψίας ο εφοριακός



Τον δικό του εύκολο τρόπο προκειμένου να… ενισχύει τον μισθό του κατά περίπου 100.000 ευρώ τον χρόνο εύκολα και...
αβίαστα είχε ανακαλύψει ένας εφοριακός στο Κιλκίς χωρίς να τον καταλάβει κανείς.

Είχε βρει άλλον τρόπο ο άνθρωπος προκειμένου να απολαμβάνει οικονομικά οφέλη. Αντί λοιπόν να αρπάζει κατευθείαν τα λεφτά του ταμείου το οποίο διαχειριζόταν, άρπαζε τα παράβολα που πουλά η εφορία στους πολίτες. Με αυτόν τον τρόπο το ταμείο του ήταν πάντα εντάξει και ουδείς καταλάβαινε τίποτα από τα έξτρα χρήματα που έβγαζε εις βάρος του Δημοσίου. Όπως μάλιστα απέδειξε και η καταμέτρηση της αποθήκης της ΔΟΥ Κιλκίς, ο επίμαχος υπάλληλος είχε καταφέρει να εισπράξει συνολικά 394.000 ευρώ από το 2007 μέχρι και τις αρχές του 2011 που τον «τσιμπήσανε» όταν έγινε η απογραφή.

Η μέθοδος που ακολουθούσε ήταν εύκολη και απλή. Όταν ο φορολογούμενος ζητούσε να πληρώσει ένα παράβολο, ο εφοριακός του το έδινε, έπαιρνε τα λεφτά, αλλά, αντί να τα βάλει στο ταμείο, τα έβαζε στην τσέπη του.

Για αυτόν μάλιστα ήταν πολύ εύκολο να κάνει το συγκεκριμένο κόλπο αφού ο ίδιος είχε και τα κλειδιά της αποθήκης διαχείρισης υλικού της ΔΟΥ και κανείς δεν τον έλεγχε σχετικά με τις προμήθειες των παραβόλων που έκανε.

Μάλιστα, όπως απέδειξε η απογραφή της αποθήκης της εφορίας, ο συγκεκριμένος υπάλληλος είχε ιδιαίτερη προτίμηση στα παράβολα ΚΤΕΟ - ΦΠΑ αξίας εκατό ευρώ (ώστε να μην αναγκάζεται να δίνει ρέστα και βρεθεί ελλειμματικό το ταμείο) καθώς και στα Μεγαρόσημα. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είχε βάλει… χέρι και στα παράβολα του Δημοσίου, στα παράβολα χαρτοσήμου αλλά και στα αγωγόσημα.

Ο ίδιος στην εξέταση που έγινε από τους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών έδωσε αόριστες απαντήσεις σχετικά με το έλλειμμα που διαπιστώθηκε στα παράβολα.

Το αστείο αλλά και ταυτόχρονα σοβαρό στην υπόθεση αυτήν, όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες των συναδέλφων του, είναι ότι ο εφοριακός, ποτέ δεν είχε δώσει δικαίωμα για οτιδήποτε, ήταν τυπικός και υπεράνω πάσης υποψίας.

Γενικά όλοι οι συνάδελφοί του «έπεσαν από τα σύννεφα» όταν διαπιστώθηκε η κλοπή των παραβόλων, η οποία διασταυρώθηκε και από το ΤΑΧΙΣ του υπουργείου Οικονομικών.

Και εδώ πρέπει να τονιστεί ότι ούτε και ο ίδιος γνώριζε πόσα παράβολα είχε κλέψει καθώς, όταν διατάχθηκε ο έλεγχος και μόλις το έμαθε, πήγε από μόνος του και έκανε την απογραφή της αποθήκης καθώς βρέθηκε στον σκουπιδοτενεκέ του γραφείου του το απογραφικό δελτίο των παραβόλων που είχε τυπώσει από τον υπολογιστή του, ο οποίος ήταν σωστός.

Πάντως η αλήθεια είναι ότι ο συγκεκριμένος εφοριακός, παρά τα έξτρα εκατό χιλιάρικα τον χρόνο που έβγαζε, δεν έδινε δικαιώματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν υποψίες στην κλειστή κοινωνία του Κιλκίς.

Όπως αναφέρουν οι μαρτυρικές καταθέσεις, δεν έκανε μεγάλη ζωή, δεν είχε ακριβό αυτοκίνητο και γενικά δεν του… φαινότανε.

Τώρα όμως, και συγκεκριμένα στις 17 Ιανουαρίου 2012, του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση και της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση με αντικείμενο συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 73.000 ευρώ.

Ο ίδιος έχει χάσει πλέον τη δουλειά του καθώς το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποφάσισε την απόλυσή του, ενώ κινδυνεύει να πάει και στη φυλακή.

Την υπόθεση παρακολουθεί στενά ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, ο οποίος ύστερα από αυτές τις εξελίξεις ζητά και την αποζημίωση του κράτους καθώς πρέπει τα κλεμμένα να γυρίσουν πίσω.

Για αυτόν τον λόγο ζήτησε να γίνει λεπτομερής έλεγχος στα περιουσιακά στοιχεία τόσο του ιδίου όσο και των στενών συγγενικών του προσώπων.

Ο στόχος του Δημοσίου είναι να κατασχέσει όσα περιουσιακά στοιχεία βρει στο ύψος των κλεμμένων παραβόλων.

«Αυτές οι περιπτώσεις των διεφθαρμένων εφοριακών χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και παραδειγματικής τιμωρίας» αναφέρει στο «Π» ο Λ. Ρακιντζής και καταλήγει: «Πρέπει κάποια στιγμή όλοι να καταλάβουν ότι το “πάρτι” τελείωσε. Τώρα πλέον οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μπορούν να βρουν, όταν θέλουν, τα κλεμμένα και να αποκαλύψουν τις κομπίνες που έχουν γίνει εις βάρος του κράτους και βέβαια εις βάρος των φορολογούμενων πολιτών».

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!