ότι θα επιστρέψει στο Κρεμλίνο, παρά το έντονο κύμα αμφισβήτησης του καθεστώτος του.
«Ημέρα σιωπής» είναι η σημερινή για την Ρωσία, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία που απαγορεύει κάθε μορφή προεκλογικής εκστρατείας την προηγούμενη των εκλογών. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, πριν από λίγες ημέρες, έδιναν στον Πούτιν τη νίκη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό περίπου 60%.
Όμως -όπως αναφέρουν σχετικά Τα Νέα- η αντιπολίτευση έχει κάνει τα πάντα για να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους και να οδηγήσει σε έναν δεύτερο γύρο τον ισχυρό άντρα της χώρας, ο οποίος βλέπει την δημοτικότητά του να μειώνεται. Ο Πούτιν αντιμετωπίζει τέσσερις υποψήφιους για την προεδρία.
Σε συνέντευξή του σε ξένα μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή, ο Πούτιν δήλωσε πως είναι σίγουρος ότι έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας, ακόμα και στις μεγάλες πόλεις και στη μεσαία τάξη που αποτελεί τον πυρήνα των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης.
Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης θεωρεί ότι η αυριανή ψηφοφορία δεν μπορεί να είναι δημοκρατική και καλεί σε νέα συγκέντρωση τη Δευτέρα στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας.
Ο Πούτιν, με τη σειρά του, έχει κατηγορήσει τους αντιπάλους του ότι υπηρετούν τη Δύση, ότι προετοιμάζουν αυτοί οι ίδιοι εκλογική νοθεία, ακόμα και ότι θέλουν να δολοφονήσουν έναν από τους υποψήφιους για να επιρρίψουν την ευθύνη στο καθεστώς. Σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν τόνισε ότι οι εκλογές είναι «μια νέα μάχη για τη Ρωσία». Στην πρώτη συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές, μετά τον Μπόρις Γέλτσιν, ο Ρώσος πρωθυπουργός συγκέντρωσε ποσοστό 53%. Επανεξελέγη θριαμβευτικά το 2004 με 71% των ψήφων.
Η απότομη άνοδος του βιοτικού επιπέδου στην Ρωσία, λόγω της ανόδου των διεθνών αγορών πετρελαίου και μια πολιτική που θεωρήθηκε ότι έχει στόχο την τοποθέτηση της χώρα στην διεθνή σκακιέρα, αύξησαν την δημοτικότητα του Πούτιν, σύμφωνα με κοινωνιολόγους. Ο Πούτιν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Κρεμλίνο το 2008, αφού δεν μπορούσε να διεκδικήσει και τρίτη θητεία. Παράμεινε ο ισχυρός άντρας της Ρωσίας, προωθώντας στην προεδρία τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ έναν από τους υφιστάμενους του, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει την πρωθυπουργία, μετά τις εκλογές.
Σύμφωνα με συνταγματική μεταρρύθμιση, η προεδρική θητεία από τέσσερα γίνεται έξι χρόνια και ο Πούτιν θεωρητικά μπορεί να παραμείνει πρόεδρος για δύο νέες θητείες ως το 2024.
«Δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Θα ήταν φυσικό, αν όλα πάνε καλά, αν ο κόσμος είναι ευχαριστημένος» τόνισε στην συνέντευξή του. Πολλοί αναλυτές πάντως τονίζουν πως αν και η νίκη του Πούτιν στις αυριανές εκλογές φαίνεται εύκολη, η θητεία του θα είναι δυσκολότερη από τις προηγούμενες.
«Το κίνημα διαμαρτυρίας μετά τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου μπορεί να μην απειλεί ακόμα την εξουσία του Πούτιν, όμως αποτελεί σύμπτωμα μιας όλο και πιο ασταθούς Ρωσίας» επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Εξωτερική Πολιτική, που πρόσκειται στην ΕΕ.
defencenet.gr