tromaktiko: Η ύφεση μετά την Ελλάδα "τρώει" και την Πορτογαλία

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Η ύφεση μετά την Ελλάδα "τρώει" και την Πορτογαλία



Τα επίσημα στοιχεία λένε πάντως ότι όλο το 2011 η πορτογαλική οικονομία συρρικνώθηκε 1,6%.
Η πορτογαλική οικονομία, η οποία έχει πληγεί... από την διεθνή οικονομική κρίση και αντιμετωπίζει κρίση χρέους το τελευταίο διάστημα θα υποστεί συρρίκνωση του ΑΕΠ της κατά 3,4% το 2012, σύμφωνα με εκτιμήσεις που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Πορτογαλίας.

Η κεντρική τράπεζα σημείωσε ότι "έχει μειωθεί περισσότερο του αναμενόμενου αρχικώς η εσωτερική ζήτηση" τάση η οποία αντισταθμίζει, όμως, "η καταγραφόμενη ρωμαλέα τόνωση των εξαγωγών, τόσο αγαθών, όσο και υπηρεσιών".

Η προηγούμενη πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας συνίστατο στο ότι πορτογαλική οικονομία όλο το τρέχον έτος θα συρρικνωνόταν σε ποσοστό 3,1%, όμως αντιθέτως όλο το 2013 θα αναπτυσσόταν με ρυθμό 0,3%, με προοπτική για "αισθητή βελτίωση μέσα στο 2014".

Με δηλώσεις του στη Λισαβόνα, ο πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κουέλιου αντέκρουσε σθεναρά την επισήμανση-προτροπή που έκανε η Τράπεζα της Πορτογαλίας στο ανακοινωθέν της: προκειμένου το δημόσιο έλλειμμα να μειωθεί, "θα χρειαστούν νέες περικοπές δημοσίων δαπανών, αλλά και η ταυτόχρονη λήψη νέων μέτρων λιτότητας".

Ο πρωθυπουργός Κουέλιου επέμεινε ότι το 2013 η Πορτογαλία θα σημειώσει ανάπτυξη τουλάχιστον 0,2%, ενώ απέκλεισε το "βάθος" της ύφεσης της εθνικής οικονομίας φέτος να υπερβεί το 3,2%-3,3%.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!