Όπως είπε μιλώντας στον Realfm ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου της Αθήνας κ Σπύρος Φλογαϊτης, ο ισχύων νόμος 3023/20003 προβλέπει ότι δικαίωμα να λάβουν τακτική κρατική επιχορήγηση έχουν μόνο τα κόμματα που έχουν προέλθει από βουλευτικές εκλογές ή τα κόμματα εκείνα που έχουν εκλέξει βουλευτή στο ευρωκοινοβούλιο.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, η Κοινωνική Συμμαχία της Λουκάς Κατσέλη άλλα και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου δεν δικαιούνται τακτικής κρατικής χρηματοδότησης, ακόμα και αν σχηματίσουν κοινοβουλευτικές ομάδες αφού τα κόμματα αυτά δεν συμμετείχαν στις βουλευτικές εκλογές του 2009.
Σε ό,τι αφορά την έκτακτη προεκλογική χρηματοδότηση που εισπράττουν τα κόμματα πριν από τις εκλογές, τα νέα κόμματα θα έχουν ένα μικρό μερίδιο μόνο υπό προϋποθέσεις. Δηλαδή, σύμφωνα με τον νομό, πριν από τις εκλογές τα κόμματα που έχουν προέλθει από βουλευτικές εκλογές ( ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΌΣ και ΣΥΡΙΖΑ) θα μοιραστούν το 60% της συνολικής κρατικής προεκλογικής χρηματοδότησης. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τα κόμματα θα μοιραστούν το υπόλοιπο 40% , ανάλογα με τις έδρες που θα έχουν εξασφαλίσει. Από το πόσο αυτό θα δικαιούνται να εισπράξουν κάποια χρήματα και τα νέα κόμματα, μόνο εφόσον έχουν επιτύχει στις εκλογές ένα ποσοστό 1,5 % και μόνο εφόσον έχουν κατεβάσει υποψήφιους στο 75% των περιφερειών. Το ποσό όμως αυτό θα εισπραχθεί μόνο μετά τις εκλογές και μετά από την καταμέτρηση των ψήφων.
Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά που έλαβαν τα κόμματα ως έκτακτη προεκλογική επιχορήγηση στις εκλογές του 2009 μοιράστηκαν ως εξής : Το ΠΑΣΟΚ έλαβε ως εκλογική ενίσχυση το 2009, 3.084.772,47 ευρώ, η ΝΔ πήρε ως εκλογική ενίσχυση (2009) 2.932.510,15 ευρώ και το ΚΚΕ χρηματοδοτήθηκε για τις εκλογές με το ποσό των 602.940,19 ευρώ.
Ο ΛΑΟΣ για τις εκλογές του 2009 πήρε 346.073,03 ευρώ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά έλαβε 371.039,65 ευρώ. Σημειώνεται ότι τα παραπάνω ποσά είναι επιπλέον της τακτικής ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης.