Η βουλευτής της ΝΔ, η οποία στις επικείμενες εκλογές θα είναι υποψήφια στην Α’Αθηνών, τονίζει ότι το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης έχει κάνει ένα πλήρη κύκλο και δημιουργούνται προϋποθέσεις για ανανέωση του πολιτικού προσωπικού ενώ θέτει ως στόχο του κόμματός της τη νίκη στις εκλογές με ισχυρή αυτοδυναμία, «όχι γιατί δεν είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες αλλά γιατί πιστεύουμε ότι το πρόγραμμά μας για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε καλύτερα στην πράξη σαν αυτοδύναμη ισχυρή κυβέρνηση».
Επιπλέον εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Παπανδρέου χαρακτηρίζοντας την άτολμη, αργή και ανεπαρκή να προχωρήσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και παράλληλα επικρίνει το ΠΑΣΟΚ για όσα έλεγε προεκλογικά το 2009 σε αντίθεση με τον Κώστα Καραμανλή που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «δεν χάιδεψε αυτιά, ούτε ωραιοποίησε καταστάσεις».
Ξεχωριστό ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν οι τοποθετήσεις της απέναντι στα σενάρια επανένωσης των κεντροδεξιών δυνάμεων.
Εξάλλου προσδιορίζει τις πρώτες της κινήσεις σε περίπτωση που στην επόμενη κυβέρνηση αναλάβει καθήκοντα υπουργού τουρισμού καθώς είναι υπεύθυνη του σχετικού τομέα της Ν.Δ.
Κυρία Κεφαλογιάννη όπως όλα δείχνουν η ώρα των εκλογών πλησιάζει. Οι Έλληνες τι να περιμένουν την επόμενη ημέρα;
Περιμένουν μια υπεύθυνη πολιτική ηγεσία με συναίσθηση των ευθυνών της και επίγνωση των κοινωνικών προβλημάτων. Μια ηγεσία διαφορετική από εκείνη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που άλλα υποσχόταν πριν από τις προηγούμενες εκλογές, άλλα έπραξε στη συνέχεια. Που ενώ λογιζόταν ότι «λεφτά υπάρχουν» εφάρμοσε τις πιο σκληρές φοροεισπρακτικές πολιτικές που έχει δει ποτέ ο τόπος. Περιμένουν ειλικρίνεια, εντιμότητα και ευθύτητα. Όποιος πολιτευτεί σε αυτές τις εκλογές με «ναι μεν, αλλά», ωραιοποιήσεις και προσχήματα, θα βγει χαμένος. Το γνωρίζουμε αυτό στη Νέα Δημοκρατία. Γι’ αυτό συνεχίζουμε να μη λέμε μεγάλα λόγια, όπως δεν είπαμε και το 2009, και ας γνωρίζαμε ότι το διακύβευμα της διάσωσης της οικονομίας, που θέταμε, ήταν αντιδημοφιλές και θα είχε πολιτικό κόστος. Συνεχίζουμε να πολιτευόμαστε λέγοντας αλήθειες.
Η νέα δανειακή σύμβαση που πέρασε και με την ψήφο της ΝΔ προβλέπει μία σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και μία σειρά από μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα με οριζόντια λογική. Πότε επιτέλους θα σταματήσουν να λαμβάνονται τέτοια μέτρα που έχουν οδηγήσει πολλούς έλληνες κοντά ή και κάτω από τα όρια της φτώχειας;
Όταν αρχίσουν να υλοποιούνται πολιτικές για την ανάπτυξη. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Οι περικοπές για το συμμάζεμα του ελλείμματος και οι διαρκείς φορολογικές επιβαρύνσεις για να βελτιώνεται η ταμειακή εικόνα του κράτους δεν έχουν κανένα νόημα αν δεν συνοδεύονται από μέτρα για την ανάπτυξη. Ωθούν τους Έλληνες στη φτώχεια και επιτείνουν την ύφεση. Δεν είναι αυτό, αυτό που θέλουμε. Θέλουμε μέτρα, όπως η καθιέρωση νέου φορολογικού συστήματος, η πάταξη της γραφειοκρατίας και η επιτάχυνση στις αδειοδοτικές διαδικασίες για επενδύσεις, τα οποία θα επανεκκινήσουν την οικονομία. Δεν θα συντηρούν κακώς κείμενα, ούτε θα διαιωνίζουν αδυναμίες που συστηματικά υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Με την προϋπόθεση να εφαρμόσουμε άμεσα τέτοια μέτρα, που σταδιακά θα αποδυναμώσουν την ανάγκη για περικοπές, συμφωνήσαμε εξάλλου στο Μνημόνιο 2.
Και το πρώτο μνημόνιο προέβλεπε κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες όμως δεν έγιναν ποτέ. Γιατί τώρα να πιστέψει κανείς ότι θα γίνουν;
Δεν έγιναν, από μια πολιτική ηγεσία που ήταν άτολμη, αργή και ανεπαρκής. Οι διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, θα γίνουν μετά τις εκλογές, από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που δεν θα φοβάται να αναλάβει τις ευθύνες της.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η ΝΔ μπορεί να έχει το προβάδισμα, όχι όμως και την αυτοδυναμία. Η δική σας εκτίμηση ποια είναι επ’αυτού;
Δικός μας στόχος είναι η ισχυρή αυτοδυναμία. Πιστεύω ότι θα δικαιωθούμε στο στόχο αυτό στην κάλπη, που είναι και ο μόνος καθαρός, αδιαμφισβήτητος εκφραστής των πολιτών. Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, τόσο η Νέα Δημοκρατία θα πλησιάζει και τον στόχο της αυτοδυναμίας.
Κι αν τελικά το εκλογικό αποτέλεσμα είναι τέτοιο που επιβάλλει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, η ΝΔ τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει;
Επαναλαμβάνω ότι ο στόχος μας είναι η καθαρή αυτοδύναμη εντολή από τον λαό. Όχι γιατί δεν είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι το πρόγραμμά μας για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε καλύτερα στην πράξη σαν αυτοδύναμη ισχυρή Κυβέρνηση. Αυτή η συνθήκη θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε χωρίς εκπτώσεις, αποκλίσεις και διαπραγματεύσεις στους όρους.
Εσείς που ανήκετε στη νέα γενιά πολιτικών, πιστεύετε ότι έχει τη δυνατότητα ο πολιτικός κόσμος να κερδίσει τη χαμένη του αξιοπιστία στα μάτια των πολιτών ή συμμερίζεστε τις απόψεις εκείνων που υποστηρίζουν ότι ήρθε η ώρα για μια γενναία ανανέωση του πολιτικού προσωπικού στη χώρα;
Το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης έχει κάνει ένα πλήρη κύκλο. Πολλά από τα πρόσωπα που το έχουν υπηρετήσει έχουν δοκιμαστεί σε πόστα ευθύνης. Άλλοι πέτυχαν. Άλλοι απέτυχαν. Θεωρώ ότι αυτοί που έχουν αποτύχει να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους, μέσα σε τόσο οξυμένες κοινωνικές συνθήκες και με την αμφισβήτηση για τους πολιτικούς να γενικεύεται επικίνδυνα, δεν έχουν ελπίδες να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα δημιουργούνται προϋποθέσεις για ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, την οποία και έχει απόλυτη ανάγκη το πολιτικό σύστημα και ο τόπος γενικότερα.
Αν αναλάβετε μετά τις εκλογές καθήκοντα υπουργού τουρισμού ποιες θα είναι οι πρώτες σας κινήσεις ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία οικονομικά για τη χώρα;
Καταρχήν να σας πω, ότι η περίοδος κρατήσεων εξωτερικού διαρκεί το πολύ έως τα τέλη Απριλίου. Επομένως, για την φετινή θερινή περίοδο, μέχρι να γίνουν οι εκλογές πολλά θα έχουν κριθεί. Παρόλα αυτά θα εστίαζα την προσοχή μου σε τρία σημεία. Πρώτον, στην επικοινωνιακή στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό και για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του, που δυστυχώς, ‘θάβονται’ κάτω από την αρνητική δημοσιότητα για τις συνεχείς διαδηλώσεις, τα επεισόδια, την εγκληματικότητα της Αθήνας ή γενικότερα την κρίση αξιοπιστίας της χώρα μας. Κατά δεύτερον, θα έριχνα βάρος στην Επιτροπή για τη Διαχείριση Κρίσεων στον Τουρισμό, που μολονότι έχει θεσμοθετηθεί, είναι αβέβαιο αν και κατά πόσο λειτουργεί αποτελεσματικά. Κατά τρίτον, θα έριχνα τεράστιο βάρος στην Αθήνα. Σε ένα σχεδιασμό άμεσης εφαρμογής, για την επίλυση κάποιων βασικών προβλημάτων της, όπως οι διαδηλώσεις που νεκρώνουν το κέντρο, η υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου και η εγκληματικότητα, και την ανάδειξή της σε ποιοτικό προορισμό.
Τα σενάρια περί επανένωσης των πολιτικών δυνάμεων της κεντροδεξιάς πως τα βλέπετε; Πιστεύετε ότι το προσκλητήριο πανστρατιάς του Αντώνη Σαμαρά βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση;
Κάθε επίκληση και έμπρακτη απόδειξη της ενότητάς μας, ως ιδεολογικού χώρου, είναι αναγκαία και θα μας πάει μπροστά. Είναι ισχυρός παράγοντας για την αυτοδυναμία. Πανστρατιά όμως δε σημαίνει ιδεολογικές και αξιακές εκπτώσεις. Οι στρατιώτες και οι μαχητές κρινόμαστε στις σκληρές μάχες που δίνουμε και όχι στα λόγια και εκ του ασφαλούς.
Να σας γυρίσω και λίγο πίσω στο χρόνο. Την περίοδο της κυβέρνησης Καραμανλή είσαστε δίπλα στον πρώην πρωθυπουργό αρχικά ως νομικός του σύμβουλος και στη συνέχεια ως βουλευτής Ρεθύμνου. Πιστεύετε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα το 2009 ήταν άδικο και πως θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα και για τη χώρα αν δεν είχε χάσει τότε η ΝΔ με 10 μονάδες διαφορά...;
Να θυμίσω ότι ο Κ. Καραμανλής είχε το θάρρος να περιγράψει προεκλογικά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα και να προτείνει σκληρά και αναγκαία μέτρα. Δεν χάιδεψε αυτιά, όυτε ωραιοποίησε καταστάσεις. Οι πολίτες όμως παρασύρθηκαν από τη δημαγωγία και τις ανακρίβειες του ΠΑΣΟΚ ότι δήθεν θα έρθουν μέρες ανάπτυξης και ευημερίας. Ένα ΠΑ.ΣΟ.Κ., που θυμίζω, γνώριζε την κρισιμότητα των πραγμάτων, επέλεξε όμως να παραπλανήσει, προκειμένου να κυβερνήσει. Τέτοια συναίσθηση της ευθύνης του είχε για την πορεία της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ δευτερεύουσας σημασίας να εικάζουμε πως θα ήταν η κατάσταση με μια μικρότερη διαφορά. Το σημαντικό είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Είναι να κερδίσουμε τις εκλογές. Να σχηματίσουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Να αντισταθμίσουμε το ακολουθούμενο, υφεσιακό μίγμα πολιτικής με μέτρα για την ανάπτυξη. Να δώσουμε ανάσα στην κοινωνία, που δεν αντέχει άλλες θυσίες χωρίς αντίκρυσμα.