WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) της NASA. Το τηλεσκόπιο δημιούργησε έναν νέο «'Ατλαντα» του ουρανού, ο οποίος περιέχει πάνω από μισό δισεκατομμύριο άστρα, γαλαξίες, αστεροειδείς και άλλα ουράνια σώματα.
Το τηλεσκόπιο, που από τον Δεκέμβριο του 2009 «σαρώνει» το διάστημα με άκρως εξελιγμένες υπέρυθρες κάμερες, ήδη το 2010 δημιούργησε τον πρώτο αναλυτικό «χάρτη» του ουρανού. Ο νέος «'Ατλας» περιλαμβάνει πάνω από 560 εκατ. ουράνια αντικείμενα, ορατά στο υπέρυθρο φως, από κάθε μέρος του ουρανού που είναι ορατό από τη Γη, μερικά από τα οποία γίνονται αντιληπτά για πρώτη φορά. Αρκετά από αυτά τα άστρα δεν είναι ορατά με τα συμβατικά οπτικά τηλεσκόπια, επειδή φαίνονται μόνο στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος του φωτός. Ο νέος «χάρτης» του ουρανού αποτελείται από τη συνένωση άνω των 18.000 εικόνων του διαστημικού τηλεσκοπίου, που επεξεργάστηκαν οι επιστήμονες της NASA και οι οποίες προσθέτουν νέα αστρονομικά δεδομένα στις ως τώρα γνώσεις τους.
Πιο χαρακτηριστική, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», ήταν η ανακάλυψη ενός άστρου που φαίνεται σαν μια αχνή πράσινη κουκίδα, το οποίο είναι ο πιο κρύος «καφέ νάνος» που έχει ποτέ ανιχνευτεί. Όπως και τα άλλα άστρα της κατηγορίας του, δεν πρόλαβε να γίνει ένα κανονικό άστρο- ήλιος, καθώς κατέρρευσε υπό το βάρος του και μετατράπηκε σε μια πυκνή σφαίρα αερίων, χωρίς ποτέ να «ανάψει» σαν ήλιος.
Αντίθετα με τα λαμπερά άστρα, δεν «καίει» γιατί δεν έχει αρκετή μάζα ώστε να πυροδοτήσει την πυρηνική σύντηξη στο εσωτερικό του. Έτσι, σταδιακά έχει ψυχρανθεί και πλέον εκπέμπει μόνο μια αδύναμη λάμψη υπερύθρου φωτός. Οι πρώτοι ψυχροί «καφέ νάνοι» ανακαλύφθηκαν το 1995 και από τότε οι αστρονόμοι ψάχνουν να βρουν ολοένα πιο κρύα άστρα αυτού του είδους.
Μια άλλη απρόσμενη ανακάλυψη του WISE ήταν ο εντοπισμός του πρώτου αστεροειδούς που έχει την ίδια τροχιά με τη Γη. Το τηλεσκόπιο εξάλλου έκανε μια δειγματοληπτική έρευνα στους αστεροειδείς κοντά στον πλανήτη μας και βρήκε ότι υπάρχουν αρκετά λιγότερα, μεσαίου μεγέθους, τέτοια σώματα από ό,τι πίστευαν οι αστρονόμοι ως τώρα.
Παράλληλα, το WISE έδειξε ότι η NASA έχει βρει πάνω από το 90% (αλλά όχι όλους) των κοντινών στη Γη μεγάλων αστεροειδών.