tromaktiko: Το νερατζάκι και ο Δήμος Αθηναίων

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Το νερατζάκι και ο Δήμος Αθηναίων



Γράφει o Κώστας από τη Ν. Σμύρνη
Την ώρα που το «κίνημα της πατάτας» μεγαλώνει καθημερινά και αρχίζει επιτέλους να διαμορφώνεται καταναλωτική συνείδηση, ο δήμος της Αθήνας πρωτοπορεί και δείχνει το δρόμο για νέες δράσεις που... μπορούν να ανακουφίσουν όχι μόνο τους καταναλωτές αλλά κυρίως τους νεόπτωχους της πρώην πρωτεύουσας των ολυμπιακών αγώνων.

Πρόκειται για τη συγκομιδή νερατζιών που ευδοκιμούν κατά χιλιάδες στα δέντρα των πεζοδρομίων της πόλης, με σκοπό να παρασκευαστεί το γνωστό παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού. ‘Ηδη η πρώτη συγκομιδή έγινε από εθελοντές στη συμβολή των οδών Βικέλα και Κουρτίδου στα Κάτω Πατήσια και οι καρποί εστάλησαν στα μαγειρεία των κατασκηνώσεων του Δήμου στον Άγιο Ανδρέα όπου θα καθαριστούν και θα φτιαχτεί το γλυκό. Αμέσως μετά θα διανεμηθεί δωρεάν στους δημότες όπως λέει το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο δήμος, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι πρόκειται για την «πιο γλυκιά προσφορά για τους Αθηναίους από το Δήμαρχό τους, με ευχές για ένα καλύτερο και πιο γλυκό αύριο».

Το σκεπτικό του δημάρχου Γιώργου Καμίνη όπως εξηγείται στο ίδιο κείμενο είναι ότι «στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε αξιοποιείται με απλοχεριά ότι μας προσφέρει η φύση. Τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν πράξεις ανθρωπιάς και προσφοράς προς τον πολίτη και δεν κοστίζουν τίποτα. Η Αθήνα είναι γεμάτη από νεραντζιές, ενώ η αξία και η ευεργετικές ιδιότητες τους είναι σημαντικές». Και στο σημείο αυτό αρχίζουν οι διαπιστώσεις και οι απορίες μας.

Ναι το νεράτζι έχει ευεργετικές ιδιότητες (δεν έχω ιδέα ποιές, νομίζω κάνει καλό στα νεφρά όπως έλεγε και ο Αυλωνίτης στους Γαμπρούς της Ευτυχίας) αλλά πρόκειται για γλυκό (που στην πραγματικότητα είναι ελαφρώς ξινό ακόμη και μετά το ξεπίκρισμα του καρπού), δηλαδή επιδόρπιο που ακολουθεί το κυρίως πιάτο. Για ποιό λόγο δίνει ο δήμος επιδόρπιο όταν ο άπορος και ο άστεγος θέλουν κυρίως φαγητό; Ποιό είναι το κόστος που θα πληρώσει ο δήμος για τη ζάχαρη και τα λεμόνια που απαιτούνται (για κάθε κιλό νεράτζια χρειάζονται δύο κιλά ζάχαρη και 8 κουταλιές της σούπας χυμού λεμονιού). Πόσο θα κοστίσουν τα βάζα που θα βάλουν τα νεράτζια;

Μάλλον τις απορίες αυτές τις έχει τακτοποιήσει ο πρωτοποριακός δήμος αλλά είπαμε να μπούμε και εμείς στο πνεύμα της μικροοικονομίας των ημερών… Που ακριβώς θέλει να θυμίσει ο δήμαρχος στους πολίτες ότι ζουν; (το νερατζάκι προσφερόταν από τη μαντάμ στους πελάτες όσο περίμεναν τη σειρά τους σε οίκους ανοχής).

Σύμφωνα πάντως με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τη «γλυκιά προσφορά» του δημάρχου χαιρέτησαν με ανακούφιση τα ΜΑΤ, εκπρόσωποι του κοινοβουλίου και δημοσιογράφοι επειδή ξέρουν ότι με αυτόν το τρόπο εξαφανίζεται ένα αγαπημένο «πολεμοφόδιο» των μπαχαλάκηδων. Εκτιμούμε ότι η ιδέα του δημάρχου δεν πρέπει να σταματήσει εδώ. Η πλούσια φύση της Αθήνας (;) μπορεί να προσφέρει και άλλα υλικά προς εκμετάλλευση. Κουκουνάρια, τσουκνίδες, μολόχες, ζοχούς, κυπαρισσόμηλα και άλλα πολλά μπορούν να συλλεχθούν και να αποτελέσουν υπέροχες λιχουδιές …

Σε περίπτωση πάντως που θέλετε να «απαλλοτριώσετε» μια νερατζιά κάτω από το σπίτι σας για να φτιάξετε «νερατζάκι», τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:

1 κιλό νεράτζια
2 κιλά ζάχαρη
1 κιλό νερό
8 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού

Δεν υπάρχει πιο όμορφη απόλαυση για τον ουρανίσκο και μάλιστα ανέξοδη, από ένα καρπό που μεγαλώνει σε έναν από τους πιο επιβεβαρυμένους με καυσαέριο δρόμους της Αθήνας….

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!