λύση θα ήταν η συντεταγμένη έξοδος της χώρας από την ζώνη του ευρώ.
«Οι μηχανισμοί διάσωσης είναι μόνο βοήθεια προς αυτοβοήθεια και δεν γίνεται να μετατραπούν σε μόνιμο μηχανισμό στήριξης των αδύναμων κρατών. Για τον λόγο αυτόπρέπει το δεύτερο πακέτο διάσωσης να είναι και το τελευταίο», δηλώνει ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, επισημαίνοντας ότι «την ώρα που τα άλλα υπερχρεωμένα κράτη εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις, στην Ελλάδα δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό και η κατάσταση είναι καταστροφική».
Τονίζει επίσης ότι η ελπίδα του φθίνει κάθε εβδομάδα και διερωτάται αν υπάρχει νόημα να συνεχιστεί η παροχή βοήθειας απεριόριστα, ενώ θα έπρεπε να αναπτυχθεί μια στρατηγική για συντεταγμένη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
«Η Ελλάδα πρέπει η ίδια να αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα είναι το κρίσιμο τεστ. Ήδη τώρα ανακοινώνουν διάφορα κόμματα ότι δεν θέλουν να εκπληρώσουν τους όρους που τίθενται από τους δανειστές. Αντί για μια αντιπαράθεση Αθήνας-Ευρώπης, η πιο έντιμη λύση θα ήταν μια ήπια, συντεταγμένη έξοδος από την Ευρωζώνη», αναφέρει ο Σέντερ.
Απαντώντας, πάντως, σε ερώτημα σχετικώς με το ενδεχόμενο αποστολής γερμανών εφοριακών στην Ελλάδα, ο Βαυαρός υπουργός είναι κατηγορηματικά αρνητικός.
«Οι Βαυαροί θα παραμείνουν στην Βαυαρία. Τα προβλήματα των ελληνικών οικονομικών υπηρεσιών πρέπει να τα αντιμετωπίσουν οι ίδιοι οι Έλληνες. Η χώρα έχει ανάγκη από ριζική αναμόρφωση του κράτους. Χρήσιμη θα ήταν, λ.χ., μια απογραφή, για να διαπιστωθεί πόσοι συνταξιούχοι υπάρχουν πραγματικά. Πέραν τούτου, το κλίμα κατά της Γερμανίας είναι τόσο τεταμένο, που είναι καλύτερα να επιλύσουν οι Έλληνες μόνοι τα προβλήματά τους».
Ο κ. Σέντερ αναγνωρίζει ωστόσο ότι το φαινόμενο της φοροδιαφυγής πρέπει να αντιμετωπιστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
nooz.gr