tromaktiko: Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη



Η αρχαιολογική έρευνα δέσμια των συμφερόντων των κατασκευαστών.

Σε βαρύ κλίμα και κάτω από τη σκιά μεγάλων και δυσχερών αλλαγών για τα αρχαιολογικά δεδομένα και τους εργαζόμενους του κλάδου θα πραγματοποιηθεί φέτος η... ΚΕ΄ επιστημονική συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη (Α.Ε.Μ.Θ.).

Ο σύλλογος εκτάκτων αρχαιολόγων πρόκειται να πραγματοποιήσει παρέμβαση στην επιστημονική συνάντηση για το Α.Ε.Μ.Θ. προκειμένου να θίξει τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, το μεσημέρι της Παρασκευής 2 Μαρτίου, στο παλαιό κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Μετά την πρόσφατη ψήφιση νομοσχέδιου του ΥΠ.ΠΟ.Τ, στο οποίο ορίζεται το διάστημα των 60 μηνών ως το ανώτερο που μπορούν να εργαστούν οι αρχαιολόγοι στο δημόσιο, νέο επερχόμενο πλήγμα ετοιμάζεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Στο «κεφάλαιο Γ΄» του προωθούμενου πολυνομοσχεδίου και με στόχο την απλοποίηση και επιτάχυνση των αρχαιολογικών εργασιών, σχεδιάζεται ρύθμιση βάσει της οποίας υπεύθυνη για την επιλογή του επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού στα μεγάλα ιδιωτικά έργα δεν θα είναι η αρχαιολογική υπηρεσία –όπως γινόταν μέχρι σήμερα- αλλά η κατασκευάστρια εταιρεία!! Η νέα αυτή μεταβολή, καταστρατηγώντας τον ισχύοντα αρχαιολογικό νόμο, εκχωρεί μέρος του ελέγχου του αρχαιολογικού έργου στους εργολάβους, υποβαθμίζει το ρόλο της αρχαιολογικής υπηρεσίας και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Πολύ δε περισσότερο όταν δεν προβλέπονται κριτήρια πρόσληψης, η εφαρμογή των οποίων θα μπορούσε τουλάχιστον να διασφαλίσει την αξιοκρατική συμμετοχή των επαγγελματιών του κλάδου στα ιδιωτικά έργα.

Το Αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και Θράκη, όπως και σε όλη τη χώρα, είναι ένα έργο που παίζεται σε δύο «πράξεις». Στην πρώτη, ένας αριθμός επιστημονικού και εργατοτεχνικού δυναμικού με ζήλο, μεράκι και περισσή αγάπη αποκαλύπτει, τεκμηριώνει και καταγράφει κάθε αρχαίο εύρημα. Στη δεύτερη, το επιστημονικό προσωπικό σε συνεργασία με το μόνιμο της αρχαιολογικής υπηρεσίας καταγράφει τις πιο λαμπρές στιγμές της πρώτης συνοψίζοντας σε ουσιαστικές επιστημονικές επισημάνσεις. Οι δύο πράξεις είναι αλληλένδετες μεταξύ τους και απαραίτητη προϋπόθεση για να διεκπεραιωθεί η δεύτερη είναι να έχει εκτελεστεί η πρώτη με τον ορθό τρόπο και τους κατάλληλους ανθρώπους. Όταν οι έκτακτοι αρχαιολόγοι θα αποκλείονται από την εργασία γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις πρόσληψης των εργολάβων ή γιατί ξεπέρασαν το επιτρεπτό διάστημα πενταετούς εργασίας, το έργο χάνει πολύτιμο εργατικό δυναμικό με εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία. Όταν η διάθεση μας να επενδύσουμε τις γνώσεις των πολυετών σπουδών μας έρχεται σε αντίθεση με την ασκούμενη πολιτική του ΥΠ.ΠΟ.Τ. που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των κατασκευαστών, αντί της προστασίας των αρχαιοτήτων, τότε η «παράσταση» τελειώνει, οι κουρτίνες κλείνουν και το προσωπικό φεύγει από το επαγγελματικό σκηνικό. Με τους προβολείς να φωτίζουν την σκοτεινή εργασιακή πραγματικότητα του έκτακτου Έλληνα αρχαιολόγου και το προσωπικό δέσμιο των συμφερόντων, η δεύτερη πράξη –τα λαμπρά συνέδρια και οι ανακοινώσεις- είναι δύσκολο έως αδύνατον να πραγματοποιηθεί.

Για το Δ.Σ. του Σ.ΕΚ.Α.
Ο Πρόεδρος, Κουτής Παναγιώτης

Για τη Δ.Ε. του παραρτήματος του Σ.ΕΚ.Α. Βορείου Ελλάδος
Η Πρόεδρος, Τάνου Σαπφώ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!