Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά επιγραφικά μνημεία, το οποίο που αποτελεί δωρεά της νομαρχίας της ιταλικής Περιφέρειας του Τρέντο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και από σήμερα βρίσκεται εντοιχισμένη σε κοιλότητα του τοιχώματος έξω από την αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου της Βουλής.
Στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε για τα αποκαλυπτήρια του αντιγράφου της Μεγάλης Επιγραφής της Γόρτυνας, παρέστησαν ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος, οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής κκ. Απ. Κακλαμάνης, Δ. Σιούφας και η κυρία Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Β. Πολύδωρας, η διευθύντρια της Βουλής των Ελλήνων κυρία Ευρυδίκη Αμπατζή, πολλοί βουλευτές, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού κ. Στ. Μπένος, ο δήμαρχος Γόρτυνας κ. Ν. Σχοιναράκης, εκπρόσωποι της αρχαιολογικής κοινότητας, ενώ ως επικεφαλής της ιταλικής αντιπροσωπείας συμμετείχε σύμβουλος Πολιτιστικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκών Σχέσεων και Συνεργασίας της Περιφέρειας του Τρέντο κ. Φράνκο Πανίτσα, καθώς και ο διευθυντής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κ. Φράνκο Νίκολις, ο πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα κ. Κλαούντιο Γκλαέντσε, ο διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής κ. Εμανουέλε Γκρέκο και η Διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών κυρία Σιλβάνα Βασίλι.
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος κατά την παρουσίαση του έργου «Το σημαντικό αυτό μνημείο του αρχαίου –και ταυτόχρονα του ευρωπαϊκού– νομικού πολιτισμού αποτελεί πολύτιμη πηγή γνώσης για τις αρχές δικαίου, τον τρόπο νομοθετικής ρύθμισης των ιδιωτικών έννομων σχέσεων, τη μορφή της πολιτειακής οργάνωσης και την έννοια της δικαιοσύνης, στην ισχυρή περιοχή της δωρικής Κρήτης τη χρονική περίοδο από τον 7ο έως και τον 4ο αιώνα π.Χ.». Και συνεχάρη τους συντελεστές της πρωτοβουλίας εστιάζοντας στην σημασία των παραδοσιακά άριστων και διαχρονικά στενών πολιτισμικών σχέσεων ανάμεσα στον ελληνικό και τον ιταλικό λαό.
erroso.blogspot.com