Όπως είχε καταγγείλει η αντιπολίτευση, ο κάδος αγοράστηκε πριν από 3 χρόνια από τη δημοτική αρχή ακριβότερα απ’ ότι άλλοι αντίστοιχοι κάδοι σε άλλες πόλεις. Συγκεκριμένα ο δήμος Ξάνθης δαπάνησε 79.000 ευρώ για την απόκτηση του ρομποτικού κάδου, τη στιγμή που άλλοι δήμοι δαπάνησαν λιγότερα από τα μισά (δηλαδή κάτω από 40.000), όπως είχε αναφερθεί τότε.
Μετά τις καταγγελίες αυτές όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι που συμμετείχαν στο δημοτικό συμβούλιο την περασμένη τετραετία κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ξάνθης, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο κάδος δεν διαθέτει πλέον εγγύηση με αποτέλεσμα ο δήμος να καλείται να δαπανά χρήματα για κάθε πρόβλημα που αυτός παρουσιάζει, όπως στην περίπτωση της δύο αισθητήρων του κάδου όπου ο δήμος καλείται να πληρώσει 450 ευρώ για την αντικατάστασή τους ώστε να μπορεί ο κάδος να συνεχίζει να λειτουργεί.
Ωστόσο, με την υποχρεωτική εναρμόνιση των δήμων στο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων και την εφαρμογή μεθόδων ανακύκλωσης των απορριμμάτων που αναμένεται να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή είναι πιθανό το ενδεχόμενο ακόμη και να απαγορευτεί η χρήση του κάδου, ο οποίος συμπιέζει τον όγκο των απορριμμάτων.