tromaktiko: Σχέδιο Β’ με αιχμή την Αμμόχωστο

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Σχέδιο Β’ με αιχμή την Αμμόχωστο



Με την πρώτη κίνηση για την εφαρμογή ενός σχεδίου Β’ στο Κυπριακό με στόχο ένα συντριπτικό πλήγμα στην κυπριακή προεδρία της ΕΕ και την αναβάθμιση των... κατεχομένων δείχνει να ισοδυναμεί η διαφαινόμενη πρόθεση της Άγκυρας και του Ντερβίς Έρογλου να ανοίξουν το Βαρώσι υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση μετά την 1η Ιουλίου.

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ. Η διαρροή της είδησης στο χθεσινό φύλλο της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ» κατέλαβε εξαπίνης την κυπριακή κυβέρνηση, ενώ επίσης τα Ηνωμένα Έθνη και οι διπλωματικές αποστολές χωρών που ασχολούνται με το Κυπριακό φέρονταν να μην έχουν γνώση των τουρκικών προθέσεων. Η «Μιλιέτ» ανέφερε πως σε σύσκεψη στην Άγκυρα στις 13 Μαρτίου αποφασίστηκε να ανοίξει το Βαρώσι, να προσκληθούν Ελληνοκύπριοι να επιστρέψουν και να διακοπεί η τρέχουσα διαδικασία λύσης αμέσως μετά την ανάληψη από την Κύπρο της προεδρίας της ΕΕ.

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ. Κυβερνητικοί κύκλοι στη Λευκωσία λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη το δημοσίευμα, μολονότι δεν είχαν, όπως υποστηρίζουν, καμία πρότερη ενημέρωση από διπλωματικά ή άλλα κανάλια. Η ανησυχία, όμως, είναι μεγάλη διότι συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας ανέμεναν εδώ και καιρό πως η Τουρκία θα προβεί σε επιθετική κίνηση, με στόχο να υποβαθμίσει δραστικά την κυπριακή προεδρία της Ένωσης, αλλά και να πετύχει περαιτέρω αναβάθμιση του «κράτους» στο βορρά με έγκριση του απευθείας εμπορίου των Τουρκοκυπρίων στην Ευρωβουλή. Και το χαρτί της Αμμοχώστου, ακόμα κι αν αποτελεί κίνηση εντυπωσιασμού, εξυπηρετεί τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι γεγονός επίσης ότι μια δραστική πρωτοβουλία αυτού του είδους από την πλευρά της Άγκυρας επιφέρει σχεδόν αυτομάτως τη διακοπή των απευθείας συνομιλιών, κάτι που αποτελεί στόχο της τουρκικής πλευράς. Σημειώνεται ότι ο κ. Έρογλου και ο «υπουργός Εξωτερικών» των κατεχομένων, Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, όχι μόνο δεν διέψευσαν την είδηση, ανέφεραν ότι είναι νωρίς ακόμα για κάτι τέτοιο, αλλά ο τελευταίος έκανε λόγο για ριζοσπαστικά μέτρα της τουρκικής πλευράς μετά την 1η Ιουλίου.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!