tromaktiko: Νέες εντάσεις στη Χαλκιδική

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Νέες εντάσεις στη Χαλκιδική



Καταγγελίες για δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες από τα ΜΑΤ εναντίον των πολιτών που αντιστέκονται στις επενδύσεις χρυσού... στη Χαλκιδική – Για «ξενόφερτους» λεγεωνάριους μιλούν οι Πολίτες Αριστοτέλη που θέλουν τα μεταλλεία χρυσού.

Του Δημήτρη Συρμάτση

Με μαύρα περιβραχιόνια παρέλασαν χθες στη Χαλκιδική οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Ιερισσού.

Ακολούθησε πορεία αυτοκινήτων μέχρι το βουνό που θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τα μεταλλεία χρυσού.

Κατευθύνθηκαν στην περιοχή "Χονδρό Δέντρο" για να καταγγείλουν την κατάληψη του βουνού από την εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός".

Η είσοδος προς το βουνό ήταν κλεισμένη από διμοιρίες ΜΑΤ. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι τα ΜΑΤ απάντησαν στο αίτημά τους να έρθει εισαγγελέας γιατί θεωρούν ότι είναι παράνομη η κατάληψη στο βουνό, με ρίψη δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών προς το συγκεντρωμένο πλήθος, όπου υπήρχαν ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά.

«Καταγγέλλουμε την άνανδρη επίθεση των ΜΑΤ και τη στάση της Ελληνικής Αστυνομίας που παρέχει ασπίδα προστασίας στα συμφέροντα των κρατικοδίαιτων μεγαλοεργολάβων και των ξένων συνεταίρων τους

Απαιτούμε να ελευθερωθεί το βουνό από τους καταληψίες, να σταματήσουν όλες οι εργασίες και να ξεκινήσει, έστω και την ύστατη στιγμή, διαδικασία κοινωνικής διαβούλευσης, έτσι ώστε αποφευχθεί εμφύλιος πόλεμος στην περιοχή, κάτι το οποίο επιδιώκει η εταιρεία» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Σίδερα και Ρόπαλα

Καταπέλτης στις δηλώσεις του ήταν ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας, ο οποίος υποστηρίζει την επένδυση στην περιοχή.

Υποστηρίζει και ο ίδιος την άποψη πολλών ότι η πλειοψηφία των διαδηλωτών ήρθε με λεωφορεία από Αθήνα και Θεσσαλονίκη θέλοντας να πραγματοποιήσει επεισόδια.

"Μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με την περιοχή μας, που ήρθαν οργανωμένοι με σίδερα και ρόπαλα και άλλα αντικείμενα, προκάλεσαν αυτά τα επεισόδια, τα οποία όλοι καταδικάζουμε. Είναι ανεπίτρεπτο μια μειοψηφία να θέλει να επιβληθεί. Ζητήσαμε την παρουσία της αστυνομίας γιατί υπήρξε επίθεση με ανθρώπους που δεν έχουν καμιά σχέση με το δήμο μας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί" ανέφερε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας.

Ξενόφερτοι λεγεωνάριοι

Για «επίδειξη αλητείας, από ξενόφερτους "λεγεωνάριους", στο "Χονδρό Δέντρο", που με τις ευχές της μικρής μερίδας ντόπιων "ακτιβιστών", ήθελαν να ζήσουν στιγμές Κερατέας στις Σκουριές...» μιλά η Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη που είναι υπέρ των μεταλλείων χρυσού.

Μολότοφ και καπνογόνα

Oι διαδηλωτές έσπασαν δύο αστυνομικά οχήματα γι΄ αυτό έγιναν προσαγωγές υπόπτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ελέγχους της αστυνομίας βρέθηκαν σε σάκους αντιδρώντων μολότοφ, καπνογόνα και άλλα αντικείμενα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!