Παράλληλα, οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης αναφέρουν πως ο συριακός στρατός συνεχίζει την Κυριακή τις επιχειρήσεις σε άλλα σημεία στη Χομς και την ευρύτερη περιοχή, μετά την αποχώρηση των αντικαθεστωτικών από την Μπάμπα Αμρ, επιτιθέμενος με όλμους στη Χαλντίγε, το Μπαμπ Σπαα, το Χαντέρ αλλά και στις πόλεις Ραστάν και Κουσαΐρ.
Ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στην Δαμασκό Σαλέχ Νταμπάκε, ανέφερε στο Reuters το πρωί της Κυριακής: «Έχουμε πάρει το πράσινο φως [για είσοδο στο Μπάμπα Αμρ], ελπίζουμε πως σήμερα θα καταφέρουμε να περάσουμε». Ο ίδιος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνεχιζόμενες συνομιλίες με τις Αρχές.
Έξω από την περιοχή έχουν αποκλειστεί επτά φορτηγά του Ερυθρού Σταυρού, που μεταφέρουν φάρμακα και ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους της πόλης, μαζί με αασθενοφόρα της Ερυθράς Ημισελήνου.
Οι δύο οργανώσεις έχουν πάρει την έγκριση να περάσουν στο Μπάμπα Αμρ από την Παρασκευή, οπότε και οι ομάδες των αντικαθεστωτικών υποχώρησαν έπειτα από εβδομάδες σφοδρών συγκρούσεων με το στρατό, αλλά η είσοδός τους έχει καθυστερήσει καθώς οι αρχές επικαλούνται λόγους ασφαλείας.
Επιδρομών συνέχεια
Εκτός από επιθέσεις με όλμους στη Χαλντίγε, το Μπαμπ Σπαα, το Χαντέρ, οργανώσεις της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως οι συριακές δυνάμεις βομβάρδισαν την Κυριακή θέσεις αντικαθεστωτικών στην πόλη Ραστάν, 20 χιλιόμετρα από την Χομς.
Επιθέσεις αναφέρονται και στο Κουσαΐρ, κοντά στο Λίβανο.
«Από τα ξημερώματα, θέσεις των ανταρτών και των λιποτακτών στα βόρεια της πόλης Ραστάν δέχονται σφοδρούς βομβαρδισμούς» δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, της οργάνωσης «Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Μετά την κατάληψη από τον στρατό της συνοικίας Μπάμπα Αμρ της Χομς, πολλοί αντικαθεστωτικοί πιστεύουν ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα θα επιτεθούν στις πόλεις Ραστάν και Κουσεΐρ (15 χιλιόμετρα από την Χομς), μεγάλο μέρος των οποίων ελέγχεται από τους αντάρτες.
«Στις δύο αυτές πόλεις βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι αντάρτες στην κεντρική Συρία και πιστεύουμε πως θα είναι οι επόμενοι στόχοι επιθέσεων» επισήμανε ο Αμπντελ Ραχμάν.
Το Ραστάν βρίσκεται στην βασική οδική αρτηρία που συνδέει την Δαμασκό με τις βόρειες περιοχές της χώρας.
Έφτασαν στο Παρίσι οι σοροί των δύο δημοσιογράφων
Το αεροσκάφος που μετέφερε τις σορούς της αμερικανίδας δημοσιογράφου Μαρί Κόλβιν και του γάλλου φωτογράφου Ρεμί Οσλίκ, οι οποίοι σκοτώθηκαν στις 22 Φεβρουαρίου στην πόλη Χομς της Συρίας, προσγειώθηκε σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ στο Παρίσι.
Η οικογένεια του 28χρονου Ρεμί Οσλίκ, ο οποίος γεννήθηκε στην πόλη Τιονβίλ της ανατολικής Γαλλίας θα παραλάβει τη σορό του. Σε ειδικό χώρο του αεροδρομίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομη τελετή στη μνήμη του.
Η εισαγγελία του Παρισιού έχει διατάξει προκαταρκτική έρευνα για την δολοφονία του Οσλίκ και για «απόπειρα δολοφονίας» της δημοσιογράφου Εντίτ Μπουβιέ, η οποία βρισκόταν στη συνοικία Μπαμπα Αμρ στην Χομς στη διάρκεια του βομβαρδισμού.
Η Μπουβιέ, όπως και ο συνάδελφός της Γουίλιαμ Ντάνιελς, είχαν διαφύγει πριν από μερικές ημέρες από τη Χομς στο Λίβανο.