πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Πρέπει να πλήξουμε τους εγκληματίες στο πλέον ευαίσθητο σημείο τους, μέσω της κατάσχεσης των κερδών τους και να επαναφέρουμε τα κέρδη τους στη νόμιμη οικονομία, ιδίως στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς», δήλωσε η Επίτροπος, αρμόδια για θέματα εσωτερικών υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ, παρουσιάζοντας το θέμα. Η κυρία Μάλμστρομ αναγνώρισε ότι οι αρχές καταστολής και οι δικαστικές αρχές πρέπει να διαθέτουν καλύτερα μέσα για να παρακολουθήσουν την πορεία του χρήματος και να ανακτήσουν σημαντικό ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων, που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες.
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα προϊόντα των οργανωμένων εγκληματικών σπειρών επενδύονται όλο και συχνότερα εκτός της χώρας προέλευσης, συχνά σε διάφορα κράτη- μέλη, ή μεταβιβάζονται σε τρίτα μέρη για να αποφευχθεί η δήμευση. Σπίτια, αυτοκίνητα, εστιατόρια, μικρές επιχειρήσεις και μετοχές εταιρειών είναι μόνο μερικά παραδείγματα για το πώς τα παράνομα κέρδη μπορούν να επανεπενδυθούν σε νόμιμα περιουσιακά στοιχεία ή δραστηριότητες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, το συνολικό ύψος των προϊόντων εγκλήματος που παρήχθησαν το 2009 ανήλθε περίπου σε 2,1 τρισ. δολάρια ή στο 3,6 % του παγκόσμιου ΑΕΠ του έτους αυτού.
Σήμερα, λιγότερο από το 1% των προϊόντων του εγκλήματος έχει δεσμευθεί και δημευθεί.
Στην Ιταλία, εκτιμάται ότι τα προϊόντα του οργανωμένου εγκλήματος ανέρχονται σε 150 δισ. ευρώ ετησίως. Το 2009, οι ιταλικές αρχές δέσμευσαν προσωρινά περιουσιακά στοιχεία εγκληματικής προέλευσης αξίας 800 εκατ. ευρώ περίπου.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 2006, τα έσοδα από το οργανωμένο έγκλημα εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 15 δισ. λίρες Αγγλίας. Τον ίδιο χρόνο, ανακτήθηκαν από το κράτος 125 εκατ. λίρες Αγγλίας.
Στη Γερμανία, το 2009, κατασχέθηκαν 113 εκατ. ευρώ, προερχόμενα από το οργανωμένο έγκλημα, ενώ τα εκτιμώμενα κέρδη που έχουν προορισμό τους εγκληματίες στις περιπτώσεις αυτές ανέρχονται περίπου σε 903 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η σημερινή πρόταση θα απλουστεύσει τους ισχύοντες κανόνες και θα καλύψει σημαντικά κενά τα οποία εκμεταλλεύεται το οργανωμένο έγκλημα.
Ειδικότερα, θα θεσπίσει περισσότερο σαφείς και αποτελεσματικούς κανόνες για τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων, που δεν συνδέονται άμεσα με συγκεκριμένο έγκλημα. Θα ενισχύσει τους κανόνες σχετικά με τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων, που μεταβιβάζονται από τον ύποπτο σε τρίτο μέρος. Θα επιτρέψει τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων, σε περίπτωση που η ποινική καταδικαστική απόφαση δεν είναι δυνατή λόγω θανάτου, χρόνιας ασθένειας ή φυγής του υπόπτου.
Επιπλέον, θα διασφαλίσει ότι οι εισαγγελικές αρχές μπορούν να δεσμεύσουν προσωρινά περιουσιακά στοιχεία που διατρέχουν τον κίνδυνο να εξαφανιστούν, αν δεν αναληφθεί σχετική δράση, κατόπιν επιβεβαίωσης δικαστηρίου. Θα υποχρεώσει τα κράτη μέλη να διαχειρίζονται τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία έτσι ώστε να μη χάνεται η οικονομική αξία τους πριν καταλήξουν σε δήμευση. Θα διασφαλίσει, τέλος, ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για τη δέσμευση και τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων εξισορροπούνται από ισχυρά μέτρα για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ιδίως για να διασφαλίζεται ο σεβασμός του δικαιώματος του προσώπου στο τεκμήριο αθωότητας και του δικαιώματος ιδιοκτησίας.