tromaktiko: Σε ειδική εκκαθάριση τίθεται η Αχαϊκή - "Ψάχνονται" οι χιλιάδες μέτοχοι

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Σε ειδική εκκαθάριση τίθεται η Αχαϊκή - "Ψάχνονται" οι χιλιάδες μέτοχοι



Καταιγιστικές είναι πλέον οι εξελίξεις που αφορούν την Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ανακοίνωσε επίσημα ότι ανακαλεί την άδειά της... (μαζί με αυτές άλλων δύο Συνεταιριστικών Τραπεζών: της Λαμίας και της Λέσβου) και τη θέτει σε ειδική εκκαθάριση.

Η σχετική ανακοίνωση, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΤτΕ, αναφέρει τα εξής:
"Η Τράπεζα της Ελλάδος έκρινε αναγκαία την υπαγωγή των συνεταιριστικών τραπεζών Αχαϊκή Συν.Π.Ε., Λαμίας Συν.Π.Ε., Λέσβου-Λήμνου Συν.Π.Ε. στα μέτρα εξυγίανσης που προβλέπει ο ν. 3601/2007, όπως τροποποιήθηκε από τον νόμο 4021/2011, αφού παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές της για την αντιμετώπιση των αδυναμιών των εν λόγω τραπεζών, δεν κατέστη δυνατή η λήψη μέτρων που θα αποκαθιστούσαν τη βιωσιμότητά τους.

Οι άδειες των τριών συνεταιριστικών τραπεζών ανακλήθηκαν και οι τράπεζες αυτές τίθενται σε ειδική εκκαθάριση. Εκκαθαριστές ορίστηκαν οι κ.κ. Ιωάννης Γιαννίκος, Δημήτριος Πετράκογλου και Μιχαήλ Ανδριώτης, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το άρθρο 63Δ του ν. 3601/2007 θα διενεργηθεί άμεσα η προβλεπόμενη σε αυτό διαδικασία για την εύρεση αναδόχου των καταθέσεων και τη μεταφορά τους σε άλλη τράπεζα. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εμπορικές τράπεζες με παρουσία στις συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής θα ανακοινωθεί με νεότερο δελτίο τύπου της Τράπεζας της Ελλάδος".

Αγωνία και πλήθος ερωτημάτων
Αμέσως μόλις έγιναν γνωστές αυτές οι εξελίξεις, δεκάδες μέτοχοι και καταθέτες άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από τα κατά τόπους υποκαταστήματα της Τράπεζας, με έκδηλη την αγωνία στα πρόσωπά τους και ιδιαίτερα εκνευρισμένοι κάποιοι από αυτούς, απαιτώντας αναλυτική πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα.

Τα ερωτήματα που τους βασάνιζαν πολλά: Τι σημαίνει πως μεταφέρονται οι καταθέσεις; Μήπως αυτό εμπεριέχει κάποιας μορφής "κούρεμα"; Τι θα γίνει μ' εκείνους που είχαν προθεσμιακές καταθέσεις; Τι προβλέπεται για τα ομόλογα; Ποια μέριμνα λαμβάνεται για τους 17.000 μετόχους της Αχαϊκής;

Τι υποστήριζε η Διοίκηση
Πριν από τις δραματικές αυτές εξελίξεις είχε προηγηθεί η έκδοση καθησυχαστικής ανακοίνωσης από τη διοίκηση της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, ύστερα από τα όσα είδαν, το Σάββατο το βράδυ, το φως της δημοσιότητας, σχετικά με την προσωρινή απαγόρευση ρευστοποίησης μετοχών των μεριδιούχων της. 

Ειδικότερα, η Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, σε επίσημη ανακοίνωσή της, με αφορμή τα δημοσιεύματα των τελευταίων ωρών, σχετικά με τη ρευστότητά της, επισήμαινε:
"Όσον αφορά στην επιστολή της Τράπεζας της Ελλάδος προς τον Υπουργό Οικονομικών (που δημοσιοποιήθηκε) για την πρόβλεψη ενίσχυσης της ρευστότητας και των Συνεταιριστικών Τραπεζών που σήμερα δεν προβλέπεται από τους κανονισμούς του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και E.L.A., το έχει ζητήσει η Ένωσή μας (Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών), ώστε να έχουν και οι Συνεταιριστικές Τράπεζες ασφαλιστικές δικλίδες, όπως όλες οι Εμπορικές, σε περίπτωση που αυτό χρειασθεί.

Σχετικά με αναφορά σε άρθρο ηλεκτρονικής ιστοσελίδας με σχόλιο ότι η Τράπεζά μας αδυνατεί να ρευστοποιήσει τις συνεταιριστικές μερίδες και ότι αντιμετωπίζει προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας, πληροφορούμε τόσο τους μεριδιούχους μας σε όλη την περιφέρεια που δραστηριοποιούμαστε, όσο και την κοινωνία της Πάτρας, ότι η τοπική Τράπεζά μας, παρά την πρωτόγνωρη κρίση, πληροί όλες τις προϋποθέσεις φερεγγυότητας και ρευστότητας και θα είναι από αυτές που θα παραμείνουν Ελληνικές.
Η Διοίκηση της Τράπεζάς μας πράγματι, όταν στέγνωσε η ελληνική αγορά από ρευστότητα και οι αξίες των μετοχών των Τραπεζών στο ΧΑΑ έχασαν περί το 90% της αξίας τους και οι Eμπορικές Τράπεζες εντάχθηκαν στο Ειδικό Ταμείο (E.L.A) για άντληση ρευστότητας, δεν χρειάσθηκε να ζητήσει βοήθεια ρευστότητας, ενώ, παράλληλα, δεν διέκοψε ποτέ τη χρηματοδότηση της τοπικής αγοράς.
Τέλος, η Διοίκηση της Αχαϊκής Τράπεζας ενεργεί πάντα και μόνο προς το συμφέρον των μεριδιούχων μελών μας και της τοπικής οικονομίας".

Οι ραγδαίες εξελίξεις που έγιναν γνωστές τη Δευτέρα έχουν σαφέστατο αντίκτυπο στην τοπική αγορά, αφού είναι γεγονός ότι, ακόμη και σε συνθήκες ασφυξίας στη ροή χρηματοδότησης από τις τράπεζες, η Αχαϊκή έπαιζε το ρόλο του οξυγόνου για πολλούς επιχειρηματίες, οι οποίοι βυθίζονται πλέον σε βαθύτατο προβληματισμό για την "επόμενη μέρα".

Τι είχε δηλώσει ο Ευ. Φλωράτος στο attacktv.gr
Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή που είδε το φως της δημοσιότητας η καταγγελία μεριδιούχου για την απαγόρευση της ρευστοποίησης μεριδίων το attacktv.gr απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Δ.Σ. της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, Ευάγγελο Φλωράτο, ο οποίος παραδέχτηκε ότι, πράγματι, "από πέρυσι, όταν ξέσπασε η κρίση, με παρότρυνση της Τράπεζας της Ελλάδος, παγώσαμε τη ρευστοποίηση των μεριδίων", διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι εξακολουθούν να γίνονται πωλήσεις μεριδίων από τον ένα μέτοχο στον άλλο. Επιπλέον, εξήγησε ότι, ύστερα από τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα, "η μερίδα μας χάνει 109 ευρώ και, αν έρθουν όλοι να τα ρευστοποιήσουν, το μαγαζί θα κλείσει".

Μάλιστα, ο κ. Φλωράτος είχε εκφράσει την πεποίθησή του ότι η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας, που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο, θα στηρίξει αυτή την επιλογή. Σε διαφορετική περίπτωση, προανήγγελλε: "Εγώ θα πω τη βάζουμε σε εκκαθάριση, ελάτε να πάρετε τα λεφτά κι εγώ παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω".

Όπως δείχνουν, όμως, τα πράγματα, μάλλον τον πρόλαβαν οι εξελίξεις.

Kαταγγελίες για παραβίαση του Καταστατικού
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι από τους μετόχους απειλούν να κινηθούν νομικά κατά της διοίκησης της Τράπεζας, ενώ μεριδιούχοι επισήμαναν ότι βασική διάταξη στο Καταστατικό της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας ορίζει ότι, σε περίπτωση που εμφανιστεί μέτοχος και θελήσει να πουλήσει τις μετοχές του, η Τράπεζα υποχρεούται να τις αγοράσει στην τρέχουσα τιμή. Πρόσθεσαν δε ότι δεν είναι δυνατόν, για κανένα λόγο, βασικές καταστατικές διατάξεις να παραβιάζονται με μία απλή απόφαση του Δ.Σ. 

Ρολά κατέβασε η αρχαιότερη Συνεταιριστική
Ιδιαίτερη σημασία έχουν, εξάλλου, τα όσα αφορούν τη Συνεταιριστική Τράπεζα της Λαμίας, η οποία κατέβασε ρολά ύστερα από 112 χρόνια λειτουργίας! Μετά από απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, ανακλήθηκε η άδεια που είχε χορηγηθεί και από τις 7 το πρωί της Δευτέρας έχει πιάσει δουλειά ειδικός εκκαθαριστής στο κεντρικό κατάστημα της Λαμίας.

Κλίμα αναστάτωσης, επικρατεί μεταξύ των περίπου 45 εργαζόμενων και των 13.000 μετόχων, οι οποίοι σήμερα το πρωί είδαν κατεβασμένα τα ρολά στα οχτώ καταστήματα της Συνεταιριστικής Τράπεζας, στη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα και την Ευρυτανία. Η Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας ήταν η πρώτη Τράπεζα που λειτούργησε από το 1900 με τη μορφή Συνεταιρισμού.
attacktv.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!