Σκοπός του προγράμματος είναι να μεταφερθούν εμπειρίες, γνώσεις, τεχνικές, προβλήματα, και λάθη που πραγματοποιήθηκαν στην αεροδιάσωση τα τελευταία 35 χρόνια στην Ελλάδα στο διάστημα από το 1976-2011, καθώς και τα σημαντικότερα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην αεροδιάσωση σε παγκόσμιο επίπεδο και κατατέθηκαν σε παγκόσμια συνέδρια Αεροδιάσωσης για τα έτη 2005-2011.
Η εκπαιδευτική μεθοδολογία στηρίζεται σε βιωματικές επειρίες, χρησιμοποιώντας εικόνες και βίντεο που είναι άμεσα αφομοιώσιμα, δίνοντας σε αυτόν που θα το παρακολουθήσει, όχι τα πολλά αλλά τα απαραίτητα, για να μπορέσει να διαχειριστεί καταστάσεις. Το πρόγραμμα παράλληλα εναρμονίζεται με τα μέσα που διαθέτουμε, αλλά και τη μορφολογία του χώρου, που θα κληθούμε να επιχειρήσουμε…
ΟΙ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ (ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ)
Υπάρχουν παράγοντες που διαμορφώνουν την τακτική στην Αεροδιάσωση και αυτούς θα αναλύσουμε μέσα από τις παρακάτω θεματικές:
1. Μέσα και δυνατότητες
2. Προσωπικό εδάφους, εξοπλισμός, γνώσεις και δυνατότητες
3. Μικροκλίμα του χώρου που θα επιχειρήσουμε και εναρμονισμός με μετεωρολογικά φαινόμενα. Αντιμετώπιση των μετεωρολογικών μοντέλων κατά την διάρκεια επιχείρησης Αεροδιάσωσης
4. Επικοινωνίες στην Αεροδιάσωση
5. Επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν, αναλύοντας τις δύσκολες αποστολές στην Ελλάδα. Μικρή αναδρομή στο παρελθόν
6. Ανάλυση των δύσκολων και εξαιρετικά δύσκολων ορεινών περιστατικών αεροδιάσωσης στο εξωτερικό. Παρουσιάσεις από τα παγκόσμια συνέδρια 2005-2011.
Όλες οι παρουσιάσεις είναι εμπλουτισμένες με μοναδικές, πρωτότυπες, επιχειρησιακές φωτογραφίες και Video από το αρχείο της ΕΟΔ.