Η παραγωγή του κακάου στη Δυτική Μαύρη Ήπειρο συνεχώς μειώνεται, λόγω νέων ασθενειών από τις οποίες προσβάλλονται τα κακαόδεντρα και της μη αναπλήρωσης των γερασμένων δένδρων, με αποτέλεσμα η τιμή του κακάου σημειώνει αλλεπάλληλα ρεκόρ!
Ο Τζον Μέισον, εκτελεστικός διευθυντής και ιδρυτής του Συμβουλίου Ερευνών για την Προστασία της Φύσης, με έδρα την Γκάνα, εκτιμά πως, σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε 20 χρόνια η αυθεντική σοκολάτα από κακάο θα κοστίζει όσο και το χαβιάρι:από 2.000 ευρώ το κιλό και πάνω. «Θα είναι τόσο δυσεύρετη και ακριβή ώστε ο μέσος καταναλωτής απλώς δεν θα μπορεί να την αγοράσει», συμπληρώνει ο ίδιος.
Οι αγρότες στις χώρες που παράγουν το κακάο, το οποίο αγοράζεται από τις πολυεθνικές που ελέγχουν την αγορά, βρίσκουν ασύμφορη και δύσκολη την συνέχιση της καλλιέργειάς του. Η ελάχιστη αμοιβή που λαμβάνουν δεν τους προσφέρει κίνητρο για να συνεχίσουν τη χρονοβόρο καλλιέργεια του κακάου, της μεταφύτευσης κακαόδενδρων όταν τα γερασμένα πεθαίνουν, ακόμη και της μετακίνησης των αγροτών σε άλλες περιοχές και της αναμονής από τρία ως πέντε χρόνια ώσπου να ωριμάσει η νέα καλλιέργεια.
«Είναι δύσκολο να διατηρήσεις την παραγωγή σε υψηλά επίπεδα σε συγκεκριμένη έκταση γης κάθε φορά, λόγω των προβλημάτων που δημιουργούν τα παράσιτα που κατατρώγουν τις σοδειές, με αποτέλεσμα να χρειάζεται ανανέωση των καλλιεργειών», εξηγεί ο ειδικός Τομ Ντιτς. Προσθέτει μάλιστα πως «αν και οι έρευνες για νέες ποικιλίες και καλύτερες μεθόδους διαχείρισης των υφιστάμενων καλλιεργειών θα μπορούσαν να επιλύσουν το πρόβλημα, η άλλη πρόκληση είναι ότι το κακάο συναγωνίζεται στην εξεύρεση αγροτικού χώρου με άλλα προϊόντα όπως το φοινικόλαδο, το οποίο παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση για την παραγωγή βιοκαυσίμων».