tromaktiko: Αναγνώστης σχολιάζει σχετικά με τις νέες ΥΔΕ για την ΔΕΗ

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Αναγνώστης σχολιάζει σχετικά με τις νέες ΥΔΕ για την ΔΕΗ



Η ΔΕΗ για νέα σύνδεση ή για αλλαγή ονόματος στον λογαριασμό ζήταγε πάντα ΥΔΕ (Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη). Από τον Νοέμβριο του 2011 είναι...
υποχρεωτικός ο νέος τύπος ΥΔΕ σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΛΟΤ HD384.

Η ΥΔΕ συμπληρώνεται και υπογράφεται διπλωματούχο μηχανολόγο/ηλεκτρολόγο ή για χαμηλή ισχύ μπορεί να υπογραφεί και από τεχνολόγο μηχανικό ή από τον εγκαταστάτη.

Για την ΥΔΕ ο αρμόδιος πρέπει να κάνει μετρήσεις στο διαμέρισμα, όπως ορίζει το πρότυπο, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ενοίκους του.

Η ΥΔΕ έχει ισχύ για 14 χρόνια, αν δεν γίνουν αλλαγές στην ηλεκτρική εγκατάσταση. Σε αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όσες αλλαγές ονόματος χρειαστεί αν αλλάξει ο ενοικιαστής.

Τι πρέπει να ξέρετε:
- Με την συμπλήρωση της ΥΔΕ, ο αρμόδιος μηχανικός/τεχνολόγος.
εγκαταστάτης είναι υποχρεωμένος να σας καλύψει κάθε τεχνικό πρόβλημα που αφορά την ηλεκτρική εγκατάσταση.
- Αν υπάρχουν ελλείψεις ή προβλήματα, όπως έλλειψη ρελέ διαρροής 30ma ή καλώδια μικρότερης διαμέτρου από την απαιτούμενη, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές εργασίες πριν υπογράψει την ΥΔΕ.
- Δεν έχουν όλοι το δικαίωμα υπογραφής για όλες τις κατηγορίες εγκαταστάσεως. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως π.χ. σε μεγάλα διαμερίσματα, σε καταστήματα με πολλά φωτιστικά και σε διαμερίσματα με κλιματιστικό σε κάθε δωμάτιο, η εγκατεστημένη ισχύς είναι μεγαλύτερη απ'ότι έχει δικαίωμα να υπογράψει ο εγκαταστάτης αν είναι εμπειροτέχνης ή τεχνολόγος. Μην δεχτείτε να γράψει χαμηλότερη ισχύ στην ΥΔΕ προκειμένου να μπορεί να την υπογράψει. Επιλέξτε άλλον που να έχει δικαίωμα υπογραφής για την εγκατεστημένη ισχύ.

- Με την υπογραφή της ΥΔΕ, ο υπογράφων είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να σας παρέχει εγγύηση για τουλάχιστον 2 έτη. Στην περίπτωση που παρουσιαστεί βλάβη στην εγκατάσταση είναι υποχρεωμένοι να την διορθώσουν δωρεάν.

- Στην ΥΔΕ υποχρεωτικά γράφεται και ο αριθμός της απόδειξης. Σιγουρευτείτε ότι ο υπογράφων θα σας δώσει απόδειξη.

- Υπάρχουν κάποιοι που υπογράφουν την δήλωση χωρίς να έρθουν στον χώρο σας και σας προτείνουν πολύ χαμηλή τιμή. Πριν τους προτιμήσετε σκεφτείτε τα εξής:

α. Αξίζει η διαφορά τιμής ώστε να ρισκάρετε την ασφάλειά σας καθώς και της οικογένειάς σας;

β. Γιατί δεν έρχεται στον χώρο σας; Μήπως δεν ξέρει την δουλειά;

γ. Αν συμβεί κάποια βλάβη στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση, θα είναι εύκολο να τον βρείτε;

δ. Αν συμβεί κάποια βλάβη, θα σας καλύψει δωρεάν όπως υποχρεούται ή θα σας χρεώσει τα εργατικά, τα μερεμέτια και τα καλώδια; (τα εξαρτήματα όπως π.χ. οι ασφάλειες είναι αναλώσιμα και δεν καλύπτονται από εγγύηση).

Επίσης αν πρόκειται να πουλήσετε ή ενοικιάσετε ένα ακίνητο, έχει μεγάλη σημασία να είναι σωστή η ΥΔΕ οπότε προτιμήστε έναν αξιόπιστο επαγγελματία. Αν ο αγοραστής/ενοικιαστής έχει πρόβλημα με την εγκατάσταση μπορεί να καλέσει τον δικό του μηχανικό ή εγκαταστάτη να εκδόσει νέα ΥΔΕ. Αν η αρχική ΥΔΕ έχει πολλές παρατυπίες μπορεί να κινηθεί νομικά και να διεκδικήσει το κόστος για την διόρθωση και βελτίωση της ηλεκτρικής εγκατάστασης.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!