tromaktiko: Συγκρότηση Ενιαίας Ένωσης Γονέων Δήμου Διονύσου - Αλήθειες και Ψέματα

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Συγκρότηση Ενιαίας Ένωσης Γονέων Δήμου Διονύσου - Αλήθειες και Ψέματα



Πριν 18 μήνες περίπου οι γονείς των συλλόγων γονέων των σχολείων του νέου Δήμου Διονύσου (35 σύλλογοι), σύμφωνα με όσα απαιτούσε ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», ξεκίνησαν μια προσπάθεια για τη συγκρότηση της Ένωσης Γονέων Δήμου Διονύσου.
Η παρουσία και ύπαρξη της Ένωσης ήταν και είναι απαραίτητη για την εκπροσώπηση των γονέων στα νέα όργανα του Δήμου , που ασχολούνται με τα σχολικά θέματα δηλ Δημοτική Επιτροπή Παιδείας (ΔΕΠ), 1η & 2η Σχολική Επιτροπή, Επιτροπή Διαβούλευσης κτλ.

Παρόλη την διάθεση των περισσοτέρων συλλόγων και γονέων και κυρίως αυτών που δεν ανήκαν σε κάποια Ένωση του Δήμου τους, όπως ο σύλλογός μας, οι προσπάθειες σκόνταψαν στις δύο Ενώσεις που υπήρχαν στη περιοχή και η μία εκπροσωπούσε τα σχολεία του πρώην Δήμου Αγ. Στεφάνου (7 συλλόγους) και η άλλη τα σχολεία του πρώην Δήμου Διονύσου (6 συλλόγους).

Στον νέο Δήμο Διονύσου θα έπρεπε να υπάρχει μία Ένωση Γονέων του «Καλλικρατικού» Δήμου Διονύσου και οι τρόποι για να γίνει αυτό σύμφωνα με τη νομοθεσία ήταν:

α. Να συγχωνευθούν οι δύο Ενώσεις οικειοθελώς και με τροποποίηση ενός καταστατικού να δοθεί το δικαίωμα εγγραφής και στους άλλους συλλόγους (20 σύλλογοι) να γίνουν μέλη. (Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ γιατί δεν ήθελε η Ένωση Γονέων του πρώην Δήμου Αγ. Στεφάνου να συγχωνευθεί με κανέναν και πολύ περισσότερο να τροποποιήσει αυτή, το καταστατικό της και να δεχτεί άλλους συλλόγους)

β. Να τροποποιήσει η μία από τις δύο Ενώσεις το καταστατικό της ώστε να ονομασθεί «Ένωση Γονέων Δήμου Διονύσου», ώστε να δοθεί η δυνατότητα να εγγραφούν οι υπόλοιποι σύλλογοι. (Αυτό έκανε η Ένωση Γονέων Κοινότητας Διονύσου και τροποποιώντας το καταστατικό έδωσε τη δυνατότητα να εγγραφούν 12 σύλλογοι, μεταξύ αυτών και ο σύλλογός μας).

γ. Να μην ενεργοποιηθεί καμία Ένωση μετά τη συγχώνευση των περιοχών (αφού δεν αναγνωρίζονται από το Δήμο, καθώς έπαψαν να υπάρχουν με το παλιό καθεστώς τους, μετά την ενοποίηση του «Καλλικρατικού» Δήμου) και ο Δήμαρχος να καλέσει τους εκλεγμένους αντιπροσώπους (σύμφωνα με τα νομιμοποιητικά έγγραφα που έχουν κατατεθεί από τους συλλόγους) στην πρώτη Γενική Συνέλευση των εκπροσώπων με σκοπό την εκλογή προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής, την Σύνταξη Καταστατικού και την εκλογή προσωρινών εκπροσώπων στα όργανα του Δήμου.

δ. Να γίνει η αρχική σύσταση/δημιουργία Ένωσης Γονέων από τουλάχιστον δύο συλλόγους γονέων όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. (Με την αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση)

Η πλειοψηφία των συλλόγων γονέων (20 εκ των 35) αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον δεύτερο τρόπο, θεωρώντας ότι πριν την νόμιμη παρέμβαση οποιουδήποτε άλλου φορέα θα έπρεπε οι γονείς μεταξύ τους να οργανωθούν και να δράσουν για τα του οίκου τους! Τροποποιήθηκε το καταστατικό της παλιάς Ένωσης Γονέων Κοινότητας Διονύσου (οικονομικότερη λύση από την αρχική σύνταξη) και κατέθεσαν την τροποποίηση για έγκριση στο Πρωτοδικείο.

Την παραπάνω ενέργεια, προσέβαλε νομικά η Ένωση Γονέων Αγ. Στεφάνου!!! σπαταλώντας χρήματα γονέων (φαντάζομαι!!!) για να εμποδίσει την έγκριση και σύσταση της νέας Ένωσης Γονέων Διονύσου. Η υπόθεση εκδικάστηκε τον Οκτώβριο και η απόφαση βγήκε το Φεβρουάριο, σύμφωνα με την οποία:

α. Η παρέμβαση της Ένωσης του πρώην Δήμου Αγ. Στεφάνου κρίθηκε ως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ, καθόσον δεν έχουν έννομο συμφέρον.

β. Η τροποποίηση του καταστατικού της Ένωσης Γονέων Διονύσου δεν εγκρίνεται γιατί σύμφωνα με την απόφαση, τα άρθρα ψηφιστήκαν στο σύνολο κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. που τροποποίησε το καταστατικό και με ψήφους 13/15 , και όχι άρθρο – άρθρο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το 2ο άρθρο που αφορά το σκοπό του σωματείου για να τροποποιηθεί απαιτεί ομοψηφία. Δηλαδή αν είχαμε τροποποιήσει όλα τα άλλα άρθρα έκτος από το 2ο, τότε θα είχε εγκριθεί η τροποποίηση από το πρωτοδικείο. Ο δικηγόρος μας , μας ενημέρωσε ότι μπορούμε να ξανά τροποποιήσουμε το καταστατικό , εκτός του άρθρου 2, και να καταθέσουμε εκ νέου το φάκελο. (δηλ. άλλα 600€ και 1 χρόνο διαδικασίες και απουσία από τα όργανα και τους φορείς του Δήμου)

Μετά από τα παραπάνω οι δύο Ενώσεις εξακολουθούν να είναι νόμιμα σωματεία (έχουν εγκεκριμένο καταστατικό), σφραγίδα, μέλη και ΔΣ, μπορούν να αναλαμβάνουν δράσεις και πρωτοβουλίες, πλην όμως δεν αποτελούν αυτό που ορίζει ο νόμος ως «Ένωση Γονέων Δήμου ……» με την αντίστοιχη αποδοχή και θεσμική κατοχύρωση που δίνεται, για να συμπεριληφθούν οι εκπρόσωποί της στα αρμόδια όργανα του Δήμου. Η Συμμετοχή των γονέων (ως γονείς) στις επιτροπές του Δήμου μέσω της Ένωσης Γονέων παραμένουν κενές. Ποιος βολεύεται τελικά από αυτή την κατάσταση; Λάθη και αγκυλώσεις (άλλος λιγότερες, άλλος περισσότερες) από όλους τους γονείς , οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων που απαρτίζουμε την Ένωση Γονέων Διονύσου συζητήσαμε το θέμα σε Γενική Συνέλευση και ομόφωνα πήραμε τις παρακάτω αποφάσεις.

α. Να απευθύνουμε επιστολή/πρόταση προς την Ένωση Γονέων Αγ. Στεφάνου με σκοπό να διαλυθούν οικειοθελώς και οι δύο Ενώσεις και να προχωρήσουμε από κοινού στη σύσταση 2 επιτροπών από 2 μέλη η κάθε μια, μία για τον έλεγχο της νομιμοποίησης των δικαιολογητικών των συλλόγων και μία για την σύνταξη του καταστατικού.

β. Εάν αυτό δεν γίνει αποδεκτό, τότε οι σύλλογοι γονέων θα ζητήσουμε μεμονωμένα ως φορέας ο καθένας από το Δήμαρχο να αναλάβει την πρωτοβουλία που του δίνει ο νόμος και να καλέσει όλους τους νόμιμα εκλεγμένους εκπροσώπους στην 1η Γενική Συνέλευση με σκοπό τη δημιουργία Ένωσης.

Μετά την εκ νέου άρνηση των εκπροσώπων γονέων της Ένωσης Αγ. Στεφάνου, οι οποίοι παραμένουν και επιμένουν να είναι μόνοι τους, ο σύλλογός μας υπέβαλε αίτημα στο Δήμαρχο Διονύσου να αναλάβει τις εκ του νόμου πρωτοβουλίες του. Αναμένουμε τις ενέργειες του Δημάρχου άμεσα. Ο Δήμος δεν μπορεί να μένει αμέτοχος. Η μη ανάληψη των ευθυνών που του δίνει ο νόμος, θα σημαίνει ότι βολεύεται από την υπάρχουσα κατάσταση. Το ΔΣ του συλλόγου Γονέων Δημοτικού Άνοιξης θέλουμε να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη συγκρότηση επιτέλους του ενιαίου φορέα (Ένωση Γονέων Διονύσου) που θα μετέχουν οι εκλεγμένοι γονείς εκπρόσωποι μας, μαζί με όλους τους εκλεγμένους εκπροσώπους γονείς όλων των σχολείων του Δήμου μας. Όλοι οι γονείς σε όλους τους συλλόγους των σχολείων του Δήμου, θα πρέπει να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους, να δραστηριοποιηθούν, να εκλέξουν όταν γίνουν εκλογές αυτούς που νομίζουν ότι τους αντιπροσωπεύουν, να δραστηριοποιηθούν και οι ίδιοι περισσότερο.

Μπορεί όλα αυτά να κουράζουν κάποιους ή άλλοι να μην δίνουν τόσο σημασία στο ρόλο και το έργο μίας Ένωσης. Μπορεί η μη παρουσία Ένωσης να βολεύει πολλούς που δεν θα ήθελαν να έχουν έναν επιπλέον βραχνά πάνω από το κεφάλι τους. Μπορεί κάποιοι να βολεύονται με τα πολλά μικρά «μαγαζάκια» και τις ανίσχυρες «φυλές», γιατί παραμένουν «φύλαρχοι». Μπορεί…. μπορεί…. και πολλά άλλα μπορεί.

Η συλλογικότητα στις μέρες μας είναι μονόδρομος. Στο σύλλογός μας το έχουμε αποδείξει στην πράξη. Θέλω να πιστεύω ότι οι τελευταίοι που θα εγκαταλείψουμε τα σχολεία θα είμαστε εμείς οι γονείς. Πρέπει να μάθουμε να δεχόμαστε ότι στα ανοικτά όργανα σωματεία και συλλόγους, δίνεται το δικαίωμα να ακουστεί η κάθε φωνή και άποψη, που εκφράζεται τελικά σε πλειοψηφία και μειοψηφία.

Μάριος Λουκάτος
Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων Δημοτικού Άνοιξης
Γραμματέας Ένωσης Γονέων Διονύσου
Μέλος Α΄βαθμιας και Β΄βάθμιας Σχολικής Επιτροπής
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!