tromaktiko: Οι χρυσοί μεγιστάνες της Κίνας

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Οι χρυσοί μεγιστάνες της Κίνας



Μαθήματα... «κόκκινου» καπιταλισμού παραδίδουν τα μέλη του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, βάζοντας τα γυαλιά στους δυτικούς συναδέλφους τους.Η περιουσία των 70 πλουσιότερων Λαϊκών Αντιπροσώπων της ασιατικής υπερδύναμης ανήλθε το 2011 σε 79 δισ. ευρώ, την ώρα που η περιουσία των 660 υψηλόβαθμων στελεχών του αμερικανικού κράτους (535 μέλη του Κογκρέσου, δικαστές, πρόεδρος, υπουργικοί) δεν υπερβαίνει συνολικά τα 5,5 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με το κινεζικό περιοδικό «Hurun Report», που ασχολείται με τη ζωή των Κινέζων δισεκατομμυριούχων, η περιουσία των 70 πλουσιότερων μελών του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, το οποίο ξεκινά τη Δευτέρα τις εργασίες του και αριθμεί σχεδόν 3.000 μέλη, αυξήθηκε μέσα σε έναν χρόνο κατά 8,5 δισ. ευρώ (από περίπου 70 σε 79 δισ. ευρώ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθένας από αυτούς διαθέτει κατά μέσο όρο 1 δισ. ευρώ, ποσό τετραπλάσιο από την κατά μέσο όρο περιουσία των 11 πλουσιότερων Αμερικανών γερουσιαστών (240 εκατ. ευρώ).

Οι αμύθητες περιουσίες που αποδίδονται στα μέλη του ανώτατου νομοθετικού οργάνου της Κίνας οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη διαπλοκή του πολιτικού συστήματος και του κεφαλαίου, αφού μεταξύ των περίπου 3.000 Λαϊκών Αντιπροσώπων βρίσκονται όχι μόνο πολιτικοί, αλλά και στελέχη και επιχειρηματίες.

Ενας εξ αυτών είναι και ο δεύτερος πλουσιότερος Κινέζος, ο 65χρονος Ζονγκ Κινγκχού, ιδιοκτήτης της εταιρείας αναψυκτικών και εμφιαλωμένων νερών Hangzhou Wahaha.

Ο μεγιστάνας των αναψυκτικών έχει στην κατοχή του 58 εργοστάσια με περισσότερους από 30.000 εργαζομένους και οικογενειακή περιουσία 68 δισ. γουάν (πάνω από 8 δισ. ευρώ). Μέσα σε δύο δεκαετίες κατάφερε να μετατρέψει ένα σχολικό αναψυκτήριο που πωλούσε βιταμινούχα ποτά σε μια εταιρεία-κολοσσό, που κατέχει το 15% της κινεζικής αγοράς αναψυκτικών.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το 'Εθνος, στις τάξεις του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας ανήκει και η πλουσιότερη γυναίκα στον πλανήτη, η 48χρονη αυτοδημιούργητη επιχειρηματίας Γου Γιατζούν, ιδιοκτήτρια της εταιρείας ακινήτων Longfor Properties.

Η Γιατζούν, η οποία ξεκίνησε ως μηχανικός και ασχολήθηκε και με τη δημοσιογραφία, έχτισε μόνη της (και, φυσικά, με την κάλυψη της κινεζικής κυβέρνησης) την περιουσία της ύψους 3,9 δισ. ευρώ μέσα από τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Την ώρα που η μέση περιουσία των πλουσιότερων μελών του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ, το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Κίνα ανέρχεται σε μόλις 1.800 ευρώ ετησίως (28.000 ευρώ στις ΗΠΑ). Οσο για τους εργάτες των κινεζικών εταιρειών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία ανήκει στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες της Αφρικής, αυτό ανέρχεται σε 30 λεπτά του ευρώ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!