Παράταση ένα τουλάχιστον μήνα, ως το τέλος Απριλίου, για τη κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, προτίθεται σύμφωνα με τις πληροφορίες να δώσει η... ΔΕΗ Ανανεώσιμες, κατόπιν αιτήματος και των 15 κοινοπραξιών που συμμετέχουν στη β’ φάση του διαγωνισμού για το φωτοβολταικό της Κοζάνης.
Τι έχει συμβεί ; Και τα 15 σχήματα, έχουν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημερώσει εδώ και καιρό, προφορικά ή γραπτά τη ΔΕΗ ΑΠΕ ότι μέχρι να κλείσει οριστικά το θέμα του PSI - με ότι αυτό συνεπάγεται για το υψηλό "country risk" της Ελλάδας- οι τράπεζες στις οποίες και έχουν χτυπήσει την πόρτα, αρνούνται να τα χρηματοδοτήσουν, (πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ποσά της τάξης των 400 εκ. ευρώ), με συνέπεια και οι ίδιες να μην είναι σε θέση να καταθέσουν προσφορές στο διαγωνισμό !
Ετσι και η ΔΕΗ προσανατολίζεται να δώσει τη μίνιμουμ παράταση του ενός μηνός που προβλέπει η προκήρυξη για τη κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, που σημαίνει ότι η καταληκτική προθεσμία μετατίθεται για τις 30 Απριλίου, αντί για τις 31 Μαρτίου που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.
Τι σημαίνουν όλ’ αυτά για τη τύχη του έργου ; «Τίποτα το ανησυχητικό, αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες και δίνουμε παράταση προκειμένου ακριβώς να διευκολύνουμε τους ομίλους που διεκδικούν το έργο», διαβεβαιώνουν οι της ΔΕΗ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι έτσι μετατίθεται για κάποιους μήνες η ολοκλήρωση του διαγωνισμού, που με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα υπολογιζόταν για το τέλος του 2012.
Ένα ακόμη επεισόδιο μετά τη «γκάφα» με τη ταρίφα…Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ του διαγωνισμού για το φ/β της Κοζάνης, του πρώτου από τα έργα που εντάχθηκε στη διαδικασία του Fast Track, και που έρχεται να προστεθεί στη «γκάφα» του Φεβρουαρίου, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα από λάθος χειρισμούς, το έργο αντί για την υψηλή ταρίφα των 350 ευρώ/ MWh που ίσχυε μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου, να κλειδώσει τελικά τιμή 295 ευρώ/ MWh, δηλαδή κατά 16% χαμηλότερη.
Ένα γεγονός που αφενός το καθιστά λιγότερο ελκυστικό για τους υποψήφιους επενδυτές, αφετέρου θα αποφέρει μικρότερα έσοδα για την ίδια τη ΔΕΗ. «Διαμαρτυρήθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες στην είδηση της χαμηλότερης ταρίφας, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι το έργο δεν παραμένει ελκυστικό», επισημαίνουν από τη ΔΕΗ, που δεν κρύβουν ωστόσο τον ευρύτερο προβληματισμό τους, με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις.Υπενθυμίζουμε ότι οι παράγοντες που οδήγησαν στην απώλεια για τη ΔΕΗ της υψηλότερης ταρίφας, ήταν το γεγονός ότι η επιχείρηση καθυστέρησε να προσκομίσει στο Invest In Greece την εγγυητική επιστολή που οφείλει να καταβάλει κάθε επενδυτής που ζητά να ενταχθεί έργο του στο Fast Track, καθώς και τη λεγόμενη διαχειριστική αμοιβή, το ποσό δηλαδή που εισπράττει ο εν λόγω φορέας για την αξιολόγηση της πρότασης. Αυτό έγινε μόλις στις 25 Ιανουαρίου δηλαδή πέντε εργάσιμες πριν την 1η Φεβρουαρίου οπότε και άλλαξαν προς τα κάτω οι ταρίφες.
Παρ’ όλα αυτά, το Invest In Greece, επειδή έβλεπε τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν και επειδή γνώριζε το πόσο κρίσιμο είναι για το έργο να «κλειδώσει» την τότε ταρίφα, είχε ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου αποστείλει επιστολή στον ΔΕΣΜΗΕ ενημερώνοντάς τον ότι η σχετική επένδυση επίκειται να ενταχθεί στο Fast Track, ώστε κι εκείνος με τη σειρά του να βάλει μπροστά τις δικές του διαδικασίες.
Τι φαίνεται πως συνέβη ; Το πιθανότερο είναι πως ο διαχειριστής απέφυγε να διευθετήσει το θέμα στον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, φοβούμενος μη τυχόν κατηγορηθεί για μεροληπτική συμπεριφορά υπέρ της ΔΕΗ, πόσο μάλλον σε μια περίοδο που είχε ήδη ένα σοβαρό ανοικτό μέτωπο με τη Δικαιοσύνη, αφού η δικαστική έρευνα για τις εταιρείες Energa και Hellas Power βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη…
kozan.gr