«Ο λαός θέλει μια στρατιωτική επέμβαση, την πτώση του καθεστώτος και τον εξοπλισμό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού», φώναζαν οι διαδηλωτές σε πολλές συνοικίες του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ αλ Χάλαμπι, εκπρόσωπο των επιτροπών ακτιβιστών που βρίσκονταν εκεί.
Την ίδια ώρα οι κυβερνητικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ για να διώξουν τους διαδηλωτές από τους δρόμους σε τουλάχιστον τρία προάστια της Δαμασκού, σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ανέφεραν επίσης επεισόδια βίας και σε άλλες πόλεις.
Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ στο νότιο προάστιο της Δαμασκού Κάνταμ και στο δυτικό προάστιο Νταράγια. Συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και λιποτακτών του στρατού στο προάστιο Γούτα, στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων στην Τουρκία ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην Χάσακα στη βορειοανατολική Συρία.
Την ώρα που άλλες διαδηλώσεις διεξάγονταν στη Χομς, στην κεντρική Συρία και στη Ντεράα, στη νότια, με αίτημα την πτώση του Άσαντ, η κρατική τηελόραση μετέδιδε εικόνες από διαδήλωση υπέρ του Σύρου προέδρου στη Δαμασκό.
Οι υπέρμαχοι της δημοκρατίας είχαν ζητήσει σήμερα την πραγματοποίηση διαδηλώσεων, όπως κάθε Παρασκευή, σε όλη τη χώρα, αυτήν τη φορά όμως υπό το σύνθημα «Άμεση Στρατιωτική Επέμβαση των Αράβων και των Μουσουλμάνων». Οι ακτιβιστές ζητούν επίσης τη δημιουργία «μιας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού» όπως και μιας «ζώνης προστασίας» στο έδαφος προκειμένου να ανοιχθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τυνησίας, της Αιγύπτου και της Λιβύης επανέλαβαν σήμερα στη διάρκεια συνάντησής τους στην Τύνιδα την ανάγκη να επιλυθεί η συριακή κρίση «μέσα σε ένα αραβικό πλαίσιο» και τάχθηκαν εναντίον κάθε ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα αυτή.
«Είμαστε όλοι εναντίον μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία και θέλουμε να επιλυθεί το πρόβλημα μέσα σε ένα αραβικό πλαίσιο», δήλωσε ο τυνήσιος υπουργός Ραφίκ Αμπντεσάλεμ στο τέλος μιας συνάντησης με τους ομολόγους του της Αιγύπτου Μοχάμεντ Κάμελ Άμρ και της Λιβύης Ασούρ μπεν Χαγιάλ.
«Πρέπει να σταματήσουμε το λουτρό του αίματος στη Συρία», πρόσθεσε ενώ χιλιάδες Σύροι διαδήλωναν σήμερα ζητώντας μια «άμεση στρατιωτική επέμβαση» των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών για να βάλουν τέλος στην αιματηρή καταστολή που ασκείται από το καθεστώτος.
Οι υπουργοί των τριών χωρών της «Αραβικής Άνοιξης» που ανέτρεψαν τα καθεστώτα τους το 2011 συζήτησαν επίσης για θέματα ασφαλείας και δικαστικά. «Οι επαναστάσεις στις χώρες μας, μας έφεραν κοντά, έχουμε ανάγκη να ανταλλάξουμε τις εμπειρίες μας», υπογράμμισε ο Αμπντεσάλεμ επιμένοντας επίσης στην ανάγκη να βελτιωθούν οι εμπορικές σχέσεις.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι υπουργοί δεσμεύονται να εργαστούν για την ενίσχυση του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, κατά του οργανωμένου εγκλήματος και κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Δηλώνουν επίσης ότι θέλουν «να ενεργοποιήσουν τη δικαστική συνεργασία», ιδιαίτερα όσον αφορά τα αιτήματα έκδοσης προσώπων «που αντιπροσωπεύουν κίνδυνο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα των τριών χωρών».
Ο πρώην πρωθυπουργός της Λιβύης Αλ-Μπαγντάντι αλ-Μαχμούντι κρατείται από τις 22 Σεπτεμβρίου στην Τυνησία. Η τυνησιακή δικαιοσύνη αποδέχθηκε δύο φορές τα αιτήματα για την έκδοσή του στην Τρίπολη, όμως ο πρόεδρος της Τυνησίας Μονσέφ Μαρζούκι ζητάει εγγυήσεις ότι θα έχει μια δίκαιη δίκη πριν υπογράψει το διάταγμα για την έκδοσή του.
parapolitika.gr