tromaktiko: Μειώθηκε η παραγωγή της ελληνικής μεταποίησης

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Μειώθηκε η παραγωγή της ελληνικής μεταποίησης



Μείωση της παραγωγής της ελληνικής μεταποίησης τον Φεβρουάριο με επιβραδυνόμενο ρυθμό υποδηλώνουν τα στοιχεία της βρετανικής εταιρείας Markit...
καθώς ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) αυξήθηκε στις 43 μονάδες - υψηλό επίπεδο 9 μηνών - από 41,7 μονάδες τον Ιανουάριο.

Ο δείκτης PMI για τον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης παρέμεινε αμετάβλητος στις 47,9 μονάδες, με την παραγωγή να σταθεροποιείται στη Γερμανία, αλλά να συρρικνώνεται σε όλες τις άλλες χώρες, με εξαίρεση την Ιρλανδία (κάθε τιμή του δείκτη μικρότερη από τις 50 μονάδες υποδηλώνει συρρίκνωση του τομέα).

«Οι συνθήκες στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Markit, «παρέμειναν σε γενικές γραμμές εξασθενημένες στη διάρκεια του Φεβρουαρίου, καθώς η περαιτέρω μείωση των νέων παραγγελιών οδήγησε τις εταιρείες σε περιορισμό της παραγωγής, της απασχόλησης και των επιπέδων προμηθειών». Η Markit σημειώνει ότι τα επίπεδα παραγωγής περιορίστηκαν σημαντικά, συνεχίζοντας την καθοδική τάση που καταγράφεται στην παραγωγή από τον Οκτώβριο του 2009.

Στις περισσότερες περιπτώσεις που καταγράφηκε μείωση της παραγωγής, αυτή αποδόθηκε από τους ερωτηθέντες στην έρευνα στην περιορισμένη λήψη νέων εργασιών. Ο οικονομολόγος της Markit Phil Smith σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Οι Έλληνες παραγωγοί συνεχίζουν να καταβάλλουν προσπάθειες, ώστε να περιορίσουν την εν εξελίξει ύφεση στις πωλήσεις, με αποτέλεσμα να μειώνουν σημαντικά τις τιμές εργοστασίου, παρά την αύξηση των τιμών προμηθειών.

Έναν τρόπο αντιμετώπισης του υψηλού κόστους αποτέλεσε ο συνεχής περιορισμός των θέσεων εργασίας, παρόλο που κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου ο ρυθμός υποχώρησης των επιπέδων απασχόλησης στον τομέα ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα 20 μηνών».

Ο δείκτης PMI για την Ευρωζώνη σηματοδοτεί την επιδείνωση των συνθηκών στον τομέα της μεταποίησης για 19ο συνεχόμενο μήνα, αλλά ο ρυθμός της συρρίκνωσης ήταν από τους ασθενέστερους που παρατηρήθηκαν πέρυσι. Η Ιρλανδία σημείωσε την καλύτερη επίδοση με 51,5 μονάδες, ενώ η Γερμανία σημείωσε μία οριακή αυξητική τάση (50,3 μονάδες), σταματώντας μία 11μηνη μείωση. Η συρρίκνωση παρέμεινε αισθητή στην Ιταλία (45,8), τη Γαλλία (43,9) και την Ισπανία (46,8), με την Ελλάδα και τη Γαλλία να καταλαμβάνουν τις δύο τελευταίες θέσεις.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!