Η δημόσια πρόσκληση για τα ελληνικά ομόλογα ξένου δίκαιου θα ολοκληρωθεί στις 23 Μαρτίου και η ανταλλαγή των ομολόγων αυτών θα γίνει στις 11 Απριλίου.
Σημειώνεται πως το 69% από τα ελληνικά ομόλογα που διέπονται από ξένο δίκαιο μετείχαν στην διαδικασία, δηλαδή σχεδόν 20 δισ. ευρώ από τα 29 δισ. ευρώ. Από τα ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου αλλοδαπού δικαίου (αγγλικού, γαλλικού, ιαπωνικού), επί συνολικού ποσού 17,4 δισ. ευρώ, κατετέθη προσφορά ανταλλαγής για 12,3 δισ. ευρώ, ενώ από τα εγγυημένα από το Δημόσιο ομολογιακά δάνεια των ΔΕΚΟ (διέπονται και από ξένο και από ελληνικό δίκαιο), επί συνόλου 9,8 δισ. ευρώ, σημειώθηκε συμμετοχή 7 δισ. ευρώ.
Ειδικά για τα ομόλογα των ΔΕΚΟ που έχουν ιδιαίτερη νομική φυσιογνωμία, τραπεζικά στελέχη θεωρούν πως οι κάτοχοι τους δεν θα τα κουρέψουν και το Ελληνικό Δημόσιο θα μπει σε νέα διαπραγμάτευση μαζί τους, προκειμένου να τα επαναγοράσει με μειωμένο τίμημα.
Πάντως ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. «Μπορεί κάποιος να πιστεύει ότι μπορεί να επωφεληθεί, μπορεί κάποιος να έχει την αφελή σκέψη ότι ομολογιούχοι 197 δισ. ευρώ υπήχθησαν στο σύστημα αυτό και άρα υφίστανται μείωση της ονομαστικής αξίας, ενώ αυτοί που έχουν τα 7 δισ. ευρώ θα πληρωθούν στο άρτιο. Λοιπόν, αυτό είναι μια αφελής σκέψη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, χρηματιστηριακός αναλυτής επεσήμανε στο 24h.gr ότι ελάχιστοι από αυτούς που κατέχουν τα ομολογιακά δάνεια των ΔΕΚΟ τα έχουν αγοράσει στο άρτιο και τόνισε πως η τελική διευθέτηση με αυτούς τους ομολογιούχους θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για το σύνολο της διαδικασίας.