ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ. Ενώ οι αρμόδιοι με χθεσινές δηλώσεις τους στην εφημερίδα μας επαναλάμβαναν πως η πυρκαγιά που κατέστρεψε την πτέρυγα του νοσοκομείου οφειλόταν σε βραχυκύκλωμα των καλωδίων, η «Αλήθεια» εξασφάλισε μαρτυρίες και φωτογραφίες της ημέρας του επεισοδίου, που δείχνουν πως κατά μεγάλη πιθανότητα η πυρκαγιά προήλθε από αναμμένο τσιγάρο το οποίο έριξε κάποιος στον κάλαθο των αχρήστων.
ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ. Σύμφωνα με την έκθεση της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας, η φωτιά που ξέσπασε στο δωμάτιο εφημερίας των γιατρών, οφειλόταν σε βραχυκύκλωμα που παρουσιάστηκε σε κάποια ηλεκτρική συσκευή. Ωστόσο, υπήρξε και ακόμα ένα σενάριο που αποκαλύφθηκε από όσους έζησαν τα γεγονότα από «μέσα», δηλαδή την ημέρα της πυρκαγιάς. Λέχθηκε τότε ότι ένα τσιγάρο έκανε τη ζημιά ύψους 0,5 εκ. ευρώ... Κάποιος κάπνιζε στο «μοιραίο» δωμάτιο και πέταξε το τσιγάρο στον κάδο των απορριμμάτων κι από κει ξέσπασε η πυρκαγιά. Μάλιστα η «Α» λίγους μήνες πριν το περιστατικό είχε κάνει έρευνα για το ανεξέλεγκτο κάπνισμα στους κλειστούς χώρους του νοσοκομείου χωρίς να γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ. Στις δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι «είναι γεγονός ότι υπάρχει εκκρεμότητα με τη συγκεκριμένη πτέρυγα - κοιτώνα των γιατρών. Ωστόσο, για να γίνουν επιδιορθώσεις τέτοιου μεγέθους χρειάζονται και διαδικασίες. Έγινε ήδη η εκτίμηση από τα Δημόσια Έργα και την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία και αναμένονται να ετοιμαστούν τα έγγραφα, να βγούμε σε προσφορές και να επιδιορθωθεί η πτέρυγα». Σε ερώτηση του δημοσιογράφου γιατί δεν επισπεύτηκαν οι διαδικασίες μιας και πρόκειται για νοσοκομείο, ο κ. Μαλάς απάντησε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε διορθώσεις οι οποίες δεν είναι ενδεδειγμένες. Αυτές οι διαδικασίες που έχουμε δεν είναι ο καλύτερος σύμμαχος του κράτους ή της γρήγορης διεκπεραίωσης έργων. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση η λειτουργία του νοσοκομείου δεν επηρεάζεται».
ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ. Ωστόσο, άμεσα επηρεαζόμενοι, γιατροί κλπ, αλλά και γνώστες του αντικειμένου, μιλώντας στην «Αλήθεια» επέκριναν το υπουργείο Υγείας για τη μεγάλη αυτή καθυστέρηση, τονίζοντας πως όταν μιλούμε για το κορυφαίο νοσοκομείο του τόπου μας, πρέπει η επιδιόρθωσή του να γίνεται αμέσως. «Εδώ δεν κάηκε μια αίθουσα παιδικής χαράς, αλλά μία ολόκληρη πτέρυγα και τα περί γραφειοκρατίας δεν ευσταθούν» τόνισαν οι ίδιοι κύκλοι. Η κατάσταση αυτή ταλαιπωρεί πολύ κόσμο. Οι γιατροί που διανυκτερεύουν, ως επίσης και το άλλο νοσηλευτικό προσωπικό, αναγκάζονται να κοιμούνται σε καρέκλες ή να ψάχνουν άδεια κρεβάτια σε θαλάμους ασθενών, για να ξαπλώσουν!
ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΦΥΓΗΣ. Όπως γράψαμε και χθες, μετά την πυρκαγιά στις 5 Νοεμβρίου του 2011, διαπιστώθηκε από τους αρμοδίους ότι το νοσοκομείο δεν έχει σχέδιο διαφυγής για τους ασθενείς σε περίπτωση πυρκαγιάς. Άμεσα ενδιαφερόμενοι κύκλοι διατυπώνουν τα εξής ερωτήματα: «Αφού δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, γιατί η Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά και η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για λειτουργία του νοσοκομείου; Και γιατί όταν ετοιμάστηκαν τα κατασκευαστικά σχέδια του νοσοκομείου δεν έγινε πρόβλεψη για τέτοιο σχέδιο διαφυγής;»
ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΜΑΛΑΣ. Σημειώνουμε πως ο Σταύρος Μαλάς στις χθεσινές δηλώσεις του και παραδεχόμενος τη μη ύπαρξη σχεδίου διαφυγής για τους ασθενείς, ανέφερε: «είναι γεγονός ότι υπήρξε η δοκιμασία του συστήματος αναφορικά με τη διαφυγή ασθενών και ο προβληματισμός προς ποια κατεύθυνση θα έφευγαν». Επίσης ο κ. Μαλάς επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της «Αλήθειας» ότι το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με Ισραηλινούς εμπειρογνώμονες για να δημιουργηθεί σχέδιο διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς.