tromaktiko: Ψάχνοντας στον ήλιο μοίρα, Αλβανοί και Κινέζοι μετανάστες εγκαταλείπουν τον Βόλο

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Ψάχνοντας στον ήλιο μοίρα, Αλβανοί και Κινέζοι μετανάστες εγκαταλείπουν τον Βόλο



Δεύτερο χτύπημα για τους Αλβανούς μετανάστες η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, στην οποία πριν 20 περίπου χρόνια έφταναν...
ο ένας πίσω από τον άλλον για ένα καλύτερο μέλλον. Η προσαρμογή τους ήταν δύσκολη, πήρε χρόνια για να ενσωματωθούν στην κοινωνία μας και όταν τα κατάφεραν, όταν τα παιδιά τους πια γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ, όταν οι πληγές άρχισαν να κλείνουν, η οικονομική κρίση έκανε την εμφάνιση της, θυμίζοντας τους όσα είχαν ζήσει στο παρελθόν και τους ανάγκασαν να ξενιτευτούν. Τώρα ζουν ξανά το ίδιο ακριβώς σκηνικό, που τους αναγκάζει να φύγουν από την δεύτερη «πατρίδα» τους, όπως αποκαλούν την Ελλάδα, γυρνώντας πίσω στην Αλβανία.

Γύρω στο 20% φτάνει το ποσοστό των Αλβανών μεταναστών που εγκατέλειψαν τον τελευταίο χρόνο την Μαγνησία, επιστρέφοντας πίσω στην Αλβανία, ενώ αυτοί που αναμένεται να ξεκινήσουν το ταξίδι της επιστροφής είναι πολλοί περισσότεροι.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι, οι οποίοι καθοδηγούν τα παιδιά τους, τα οποία γεννήθηκαν και πήγαν σχολείο στην Ελλάδα, στο να μάθουν την αλβανική γλώσσα, προκειμένου κατά την επιστροφή στην χώρα τους να προσαρμοστούν όσο το δυνατόν πιο ομαλά.

Το δρόμο όμως για την πατρίδα τους παίρνουν και οι Κινέζοι μετανάστες.

Το ένα πίσω από το άλλο κλείνουν τα κινεζικά καταστήματα στην πόλη του Βόλου, ενώ όσοι ιδιοκτήτες καταφέρνουν ακόμα να διατηρηθούν, παρατηρούν τεράστια μείωση στους τζίρους τους, γεγονός που τους κάνει να σκέφτονται πολύ σοβαρά το «λουκέτο» και την επιστροφή στην πατρίδα τους... Κίνα.

Όπως δηλώσαν Κινέζοι επιχειρηματίες στο e-Volos.gr, ακόμα και όταν η κρίση έκανε την πρώτη της εμφάνιση στις αρχές του 2010, τα κέρδη τους ήταν αυξημένα καθώς ο κόσμος στρεφόταν στα καταστήματά τους, εξαιτίας των χαμηλών τιμών. Δυο χρόνια μετά όμως, η κρίση συμπαρασύρει και τα δικά τους καταστήματα, αφού ο κόσμος αδυνατεί να πληρώσει έστω και τα ελάχιστα χρήματα για οτιδήποτε πέραν από τα είδη πρώτης ανάγκης.

Τί να την κάνεις άλλωστε την «φτήνια», όταν δεν υπάρχει ο παράς, όταν η τσέπη είναι άδεια;

Σε πανελλαδικό επίπεδο, μέσα στο 2011 τουλάχιστον 3 στους 10 Κινέζους επιχειρηματίες και εργαζόμενουν, εγκατέλειψαν την χώρα μας, εξαιτίας της κρίσης αλλά και επειδή όπως οι ίδιοι δηλώνουν: «Το βιοτικό επίπεδο στη χώρα μας βελτιώνεται, οι μισθοί είναι καλύτεροι και δεν υπάρχει ανεργία, όπως εδώ στην Ελλάδα. Αγαπάμε την Ελλάδα, αλλά αυτό που μας έφερε εδώ,η φτώχεια, αυτή και μας γυρίζει πίσω».
e-volos.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!