tromaktiko: Ταξίδι στα έγκατα του Ειρηνικού Ωκεανού

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Ταξίδι στα έγκατα του Ειρηνικού Ωκεανού



Βουτηγμένη στο απόλυτο σκοτάδι και στο... μυστήριο, η επονομαζόμενη Τάφρος των Μαριανών αποτελεί το βαθύτερο σημείο των ωκεανών, το οποίο ετοιμάζονται να... εξερευνήσουν ο σκηνοθέτης του «Τιτανικού» και του «Αβαταρ», Τζέιμς Κάμερον, και ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον!

Η Τάφρος των Μαριανών βρίσκεται 11.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Χαρακτηριστικά, το βάθος της είναι μεγαλύτερο από το ύψος του Έβερεστ. Όσο για την πίεση στο βαθύτερο σημείο τής εν λόγω τάφρου (στο καλούμενο «Τσάλεντζερ Ντιπ»), αυτή ανέρχεται σε περίπου 11.200 τόνους ανά τετραγωνικό μέτρο.

Προκειμένου να αντιληφθείτε το παραπάνω μέγεθος, φανταστείτε την πίεση που ασκείται σε ένα μικρό αυτοκίνητο εάν κάτσουν πάνω του περίπου... 8.000 ελέφαντες. Δεδομένων των παραπάνω, η Τάφρος των Μαριανών δεν είναι απλά η βαθύτερη αλλά και η περισσότερο απροσπέλαστη γωνιά της Γης για τον άνθρωπο.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως μέχρι σήμερα, περισσότεροι έχουν περπατήσει στη Σελήνη παρά στον πάτο του Δυτικού Ειρηνικού. Προφανώς ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που κάνει την εν λόγω άβυσσο να φαντάζει εξαιρετικά συναρπαστική στα μάτια επιφανών φίλων της περιπέτειας όπως ο χολιγουντιανός Τζέιμς Κάμερον (σκηνοθέτης ταινιών όπως ο «Τιτανικός» και το «Αβαταρ») και ο δισεκατομμυριούχος Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον οι οποίοι έχουν βαλθεί να καταδυθούν... αυτοπροσώπως στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών.

Ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον σχεδιάζει να καταδυθεί στα έγκατα του ωκεανού με το υπερσύγχρονο μονοθέσιο βαθυσκάφος«Deepflight Challenger». Κόστισε περίπου 17 εκατ. δολ. και υπολογίζεται πως μπορεί να... πιάσει πάτο σε περίπου 2,5 ώρες

Επί του παρόντος, στην εν λόγω «κούρσα» με προορισμό «το εσώτερο διάστημα» , συμμετέχουν τέσσερις ομάδες: η ομάδα του 57χρονου Καναδού Τζέιμς Κάμερον, η ομάδα του 61χρονου Βρετανού Ρίτσαρντ Μπράνσον (Virgin Oceanic) και άλλες δύο: οι αμερικανικές Triton και DOER (η οποία υποστηρίζεται από την Google).

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!