Μόλις ανακοινωθούν τον Απρίλιο τα τελικά στοιχεία για το έλλειμμα του 2011, με βάση τους κανόνες της Eurostat, είναι εξαιρετικά πιθανό να ζητηθεί πρόσθετη προσπάθεια μέσα στη χρονιά. Οι 17 υπουργοί έχουν ήδη στα χέρια τους μία εκτενή αναφορά της γενικής διεύθυνσης οικονομικών της Κομισιόν που υπογράφουν τα στελέχη της Τρόικας στην Αθήνα και οι συνεργάτες τους στις Βρυξέλλες.
Με βάση την έκθεση που διέρρευσε στον τύπο μέσω του πρακτορείου Reuters η ελάχιστη επιπλέον προσπάθεια τα επόμενα δύο χρόνια θα πρέπει να είναι της τάξης των 5,5 μονάδων του ΑΕΠ. Οι ελεγκτές επιμένουν και έχουν κάνει αυτήν τους την πρόθεση γνωστή πως και οι 5,5 μονάδες θα πρέπει να προέρχονται από το σκέλος των δαπανών. Στην πράξη αυτό σημαίνει δομικές μεταρρυθμίσεις στις υπηρεσίες του δημοσίου και απολύσεις, είτε αυτές ονομαστούν εφεδρεία είτε όχι. Τα στελέχη της Τρόικας επαναλαμβάνουν σχεδόν αυτολεξεί ευρήματα προηγούμενων εκθέσεων που έχουν παρουσιαστεί άπειρες φορές στις Βρυξέλλες και από ό, τι φαίνεται η Αθήνα συνεχίζει και κωλυσιεργεί.
Η μόνη διαφορά αυτή τη φορά είναι πως γνώμη για το δημόσιο, τις παράλογες δαπάνες του και τις αναποτελεσματικές δομές του θα έχουν και μια σειρά ειδικοί από τα κράτη μέλη και τα στελέχη της ομάδας Ράιχενμπαχ που μέχρι στιγμής δρα παράλληλα (δεν έχει κουμπώσει) με την κλασική Τρόικα.
Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θεωρείται ένα πρώτο βήμα, όμως ακόμα πιο βασικό είναι η κυβέρνηση να αποφασίσει σε συνεργασία με το πολιτικό σύστημα τι υπηρεσίες πρέπει να παρέχει το κράτος και τι όχι.
Και αν στη θεωρία ακούγονται όλα αυτά καλά, στην πράξη άνθρωποι της Κομισιόν που από πολύ διαφορετικά πόστα συναλλάσσονται με τις ελληνικές αρχές λένε στο Real.gr πως η δουλειά του να βάλεις το κράτος να κάνει τα αυτονόητα δεν είναι καθόλου εύκολη. Όσοι συναλλάσσονται με τις ελληνικές αρχές γνωρίζουν πολύ καλά ότι το Δημόσιο δε διαθέτει καμία δομή αποτελεσματικού follow-up, ούτε απέκτησε επί θητείας Παπαδήμου. Αντιθέτως, οι δημόσιες υπηρεσίες καταρρέουν και οι προϊστάμενοι ξεθάβουν φαιδρές δικαιολογίες για τις κατάφωρες παραβάσεις του κοινοτικού δικαίου και των υποχρεώσεων της χώρας από τη συμμετοχή της στην ΕΕ, όπως για παράδειγμα η απόδοση δασμών.
Εν ολίγοις, τα τελωνεία ακόμα δεν έχουν μηχανογράφηση (κάποια ούτε και βιβλία υποθέσεων), οι εφορίες είναι ξέφραγο αμπέλι, τα υπουργεία τσιφλίκια με συρματόπλεγμα γύρω γύρω και η γραφειοκρατία λερναία ύδρα. Ανώτατα στελέχη της Κομισιόν φοβούνται ότι, όπως αρχικά το ελληνικό δημόσιο και οι άνθρωποι του κορόιδευαν τις κοινοτικές υπηρεσίες και δεν εφάρμοζαν τίποτα απολύτως από ό, τι όφειλαν, έτσι «θα πάρουν στο ψιλό» την ομάδα Ράιχενμπαχ και τους εθνικούς ειδικούς που αποφάσισαν να μας βγάλουν από τη σπηλιά.
Για όλα αυτά ο Μορς και ο Ναγκουέιρα γράφουν περί «προγράμματος ευεπίφορου στις παρεκτροπές». Για όλους αυτούς τους λόγους η έκθεση που έχουν στα χέρια τους οι υπουργοί περιέχει καλό και κακό σενάριο στην εξέλιξη του χρέους. Για όλους εμάς το καλό είναι ότι αυτή η νοσηρή κατάσταση έχει πολύ λίπος για να βγάλει την περίοδο ως το 2015. Από την άλλη, όσο οι ομάδες συμφερόντων που λέει ο Μορς και τα παραμάγαζα του ελληνικού δημοσίου θα φοβίζουν τα κόμματα και τους υπουργούς τόσο θα κόβονται οι μισθοί, οι συντάξεις, τα επιδόματα, οι κοινωνικές παροχές, θα μπαίνουν χαράτσια και φορολογικές επιβαρύνσεις στα συνήθη υποζύγια. Οι Βρυξέλλες όμως θα λένε «όχι στο όνομά μας» (not in our name).