tromaktiko: Μπουτάρης : Να αξιοποιηθεί με μεικτές χρήσεις το Αλλατίνη

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Μπουτάρης : Να αξιοποιηθεί με μεικτές χρήσεις το Αλλατίνη



Με αφορμή το ζήτημα που επανήλθε στη δημοσιότητα μέσα από τις σελίδες τοπικής εφημερίδας σχετικά με το ακίνητο της βιομηχανικής κληρονομιάς που... αποτελούν οι Μύλοι Αλλατίνη, επαναλαμβάνω τη σταθερή μου θέση, όπως την έχω διατυπώσει όχι μόνο για το εν λόγω ακίνητο αλλά και για άλλα βιομηχανικά κτίρια της πόλης που χαίνουν παρατημένα.

Το ακίνητο, το οποίο τώρα είναι αφημένο στην εγκατάλειψη, θα πρέπει, σύμφωνα και με τις διεθνείς πρακτικές, όπως είχα δηλώσει και στο πρόσφατο παρελθόν, να αξιοποιηθεί με μεικτές χρήσεις, υπό τον όρο ότι τα διατηρητέα βιομηχανικά κτίρια θα προστατευθούν και θα αναδειχθούν, ως δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Με την κατεδάφιση της περίφραξης που προβλέπεται στη μελέτη, οι πολίτες θα αποκτήσουν πρόσβαση στους δημόσιους χώρους πρασίνου και αναψυχής που θα δημιουργηθούν. Τη θέση αυτή εκφράζω εδώ και χρόνια, ενώ αποτελεί και πάγια θέση της «Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη».

Η αξιοποίηση αυτή, πάντα υπό τον όρο πως θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από τη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι εποχές των απαλλοτριώσεων και των δημόσιων επενδύσεων τέτοιου ύψους έχουν πια περάσει ανεπιστρεπτί. Προφανώς αυτή η συνεργασία θα πρέπει να γίνει προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και της τοπικής κοινωνίας, αλλά και να εξασφαλίζει τον ιδιώτη επενδυτή ώστε ο τελευταίος να έχει λόγο να επενδύσει τα χρήματά του. Το ίδιο ισχύει όχι μόνο για το Αλλατίνη αλλά και για άλλα μνημεία της πόλης, όπως το παλιό εργοστάσιο Φιξ, η ΥΦΑΝΕΤ, και πολλά μικρότερα.

Αναφορικά, τώρα, με την υπόθεση που απασχολεί εκ νέου τη δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες, η εμπλοκή του Δήμου Θεσσαλονίκης συνίσταται μόνο στην ανάδειξη εκ μέρους μου της ανάγκης να επιλυθεί επιτέλους το χρονίζον ζήτημα των Μύλων Αλλατίνη, όταν ρωτήθηκα σχετικά από το Υπουργείο, χωρίς να υποδείξω με κανέναν τρόπο είτε την μέθοδο προώθησης της επίλυσης είτε και στοιχεία μιας ενδεχόμενης προτεινόμενης λύσης. Δεν υπάρχει καμία κρυφή διαδρομή ή τυχόν συγκαλυμμένα συμφέροντα πίσω από την απάντησή μου, σε σχετική ερώτηση του Υπουργείου, υπέρ της επίλυσης του θέματος.

Άλλωστε, καμία ρύθμιση, με την μορφή είτε τροπολογίας είτε νομοθετικής πράξης είτε άλλη δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου. Πρέπει, όμως, να θεωρείται δεδομένο πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα έχει λόγο στην όποια προτεινόμενη λύση, προκειμένου να διασφαλίσουμε τους κατάλληλους όρους και προϋποθέσεις της αξιοποίησης του ακινήτου στην κατεύθυνση της προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος.

Τη βούλησή μου να επιλυθεί επιτέλους το σχεδόν από δεκαπενταετίας εκκρεμές ζήτημα των Μύλων Αλλατίνη τη διατύπωσα και δημοσίως πρόσφατα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Υπουργό ΠΕΚΑ, όταν του ζήτησα ευθαρσώς να δώσει το Υπουργείο μια λύση στο εν λόγω πρόβλημα, αλλά και στα θέματα που αφορούν την Ανατολική Πύλη και την περιοχή των Λαχανοκήπων.

seleo.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!