tromaktiko: Σημαντικός εμπορικός και οικονομικός εταίρος η Γερμανία

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Σημαντικός εμπορικός και οικονομικός εταίρος η Γερμανία



H Γερμανία παραμένει ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς και οικονομικούς εταίρους της Ελλάδας τόσο ως προς τις εξαγωγές... όσο και ως προς τις εισαγωγές από την Ελλάδα. Όσον αφορά τις επενδύσεις, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα.

Αυτά σημειώνονται σε έκθεση της υπηρεσίας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο και προστίθεται ότι παρά την εν γένει θετική πορεία των ελληνικών εξαγωγών το 2011 συνολικά, οι ελληνικές εξαγωγές παρουσιάζουν το 2011 ανεπαίσθητη πτώση, παραμένοντας στην ουσία σταθερές περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2010. Ωστόσο το επίπεδο τους προς τη γερμανική αγορά συνεχίζει να παραμένει χαμηλό σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο και μειούμενο το 2011, δείχνοντας τα περιθώρια ανόδου τα οποία υπάρχουν.

Η Γερμανία αποτελεί την πρώτη εξαγωγική χώρα στην Ελλάδα και τον κυριότερο προμηθευτή αγαθών αλλά οι γερμανικές εξαγωγές στη χώρα μας, παρότι κατέχουν την πρώτη θέση έναντι των άλλων χωρών, βρίσκονται σε πτωτική πορεία ήδη από το 2008. Αποτέλεσμα είναι η συνεχής συρρίκνωση του συνολικού όγκου συναλλαγών με θετικό όμως αντίκτυπο στο εμπορικό μας έλλειμμα έναντι της Γερμανίας, το οποίο βαίνει συνεχώς μειούμενο, λόγω της μεγαλύτερης μείωσης των γερμανικών εισαγωγών στην Ελλάδα έναντι των ελληνικών εξαγωγών στη Γερμανία.

Επίσης, οι άμεσες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι σημαντικές, ωστόσο κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα τόσο σε σχέση με τις δυνατότητες της γερμανικής οικονομίας όσο και σε σύγκριση με τις γερμανικές επενδύσεις σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες παρόμοιου μεγέθους με την ελληνική. Όσον αφορά τις ελληνικές επενδύσεις στη Γερμανία είναι περιορισμένες και κινούνται σε χαμηλά επίπεδα σε αριθμό και αξία.

Εν τέλει, όπως σημειώνεται στην σχετική έκθεση, «παρά τις όποιες πρόσκαιρες διακυμάνσεις, η Γερμανία παραμένει μακροπρόθεσμα σημαντικότατος οικονομικός και εμπορικός εταίρος της Ελλάδας σε επίπεδο τόσο διμερούς εμπορίου όσο και επενδύσεων».

Δεδομένου του μεγέθους αλλά και του ειδικού βάρους της γερμανικής οικονομίας σε Ευρώζωνη και ΕΕ (μεγαλύτερη και σημαντικότερη οικονομία σε ΕΕ), καθώς και της θετικής πορείας της γερμανικής οικονομίας και των προοπτικών της, θεωρεί η πρεσβεία, ότι τα ελληνικά προϊόντα έχουν περαιτέρω δυνατότητες εισόδου στη γερμανική αγορά και προοπτικές αύξησης τόσο σε επίπεδο μεριδίων αγοράς όσο και σε επίπεδο αξίας. Πέραν αυτού παρουσιάζονται δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και γερμανικών εταιρειών καθώς και προοπτικές επενδύσεων γερμανικών εταιρειών στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στη γερμανική αγορά ως αγορά στόχο για τα βασικά ελληνικά προϊόντα για την περαιτέρω στοχευμένη προώθηση τους με τη χάραξη συγκεκριμένης στρατηγικής εξωστρέφειας με ποσοτικοποιημένους στόχους καθώς και την εντατικοποίηση των προσπαθειών και στοχευμένων δράσεων προσέλκυσης επενδύσεων σε συγκεκριμένους τομείς, κυρίως στο πλαίσιο του προγράμματος των επικείμενων αποκρατικοποιήσεων» όπως σημειώνεται σχετικά.

Οι ελληνικές επενδύσεις στη Γερμανία

Στην έκθεση αναφέρεται ότι, με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία του έτους 2009 από τον οργανισμό Invest in Greece για τις άμεσες ελληνικές επενδύσεις, στη Γερμανία έχουν καταμετρηθεί περί τις 40 άμεσες ελληνικές επενδύσεις. Η αξία των άμεσων ελληνικών επενδύσεων στη Γερμανία ανέρχονταν στο τέλος του 2009 σε 344,33 εκ. Ευρώ, ενώ μέσα στο 2009 πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις αξίας 32,06 εκ. ευρώ.

Οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Με βάση στοιχεία του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα και του German Trade & Invest στη Γερμανία, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται πάνω από 150 επιχειρήσεις γερμανικών συμφερόντωn με πάνω από 10 δις κύκλο εργασιών, απασχολώντας πάνω 36.000 εργαζομένους.

Οι ελληνικές εξαγωγές στη Γερμανία το 2011

Με βάση πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ για το 2011 (διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2011), οι ελληνικές εξαγωγές στη Γερμανία παρουσίασαν ελαφρά πτώση μειούμενες κατά -2,8% σε σχέση με το 2010. Σε αξία ανήλθαν σε 1,76 δις Ευρώ ή 6,16% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών έναντι 1,79 δις Ευρώ το 2010. Η Γερμανία ως αγορά υποδοχής των ελληνικών προϊόντων εκτοπίστηκε στη δεύτερη θέση, παραχωρώντας την πρωτοκαθεδρία στην Ιταλία, στην οποία οι εξαγωγές ανήλθαν σε 2,12 δις. Ευρώ ή 8,94% των ελληνικών εξαγωγών, αυξημένες κατά 3,91% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Ακολουθούν στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα η Τουρκία με 1,75 δις. Ευρώ και η Κύπρος με 1,36 δις. Ευρώ.

Συνεπώς το 2011 παρατηρείται μια ελαφρά κάμψη των ελληνικών εξαγωγών στη γερμανική αγορά, στην ουσία θα μπορούσα να πούμε ότι παρέμειναν στα ίδια περίπου επίπεδα, σε αντίθεση με την εν γένει συνολική αυξητική τάση των ελληνικών εξαγωγών το 2011, ανακόπτοντας την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στη Γερμανία το 2010. Αντίθετα οι ελληνικές εξαγωγές προς την Γερμανία είχαν αυξηθεί κατά +4,53% το 2010 ανερχόμενες σε 1,79 δις. Ευρώ έναντι 1,69 δισ. ευρώ το 2009.

Οι γερμανικές εξαγωγές στην Ελλάδα το 2011

Οι γερμανικές εξαγωγές στην Ελλάδα ανήλθαν το 2011 σε αξία σε 4,59 δις. Ευρώ, σε σχέση με 5,05 δις. Ευρώ το 2010. Η Γερμανία με αυτή επίδοση παραμένει ως χώρα, παρά τη μικρή μείωση, πρώτος εξαγωγέας/προμηθευτής αγαθών στη χώρα μας, διατηρώντας την πρωτοκαθεδρία ακολουθούμενη στη δεύτερη θέση από τη Ρωσία με 4,05 δις. Ευρώ και στη συνέχεια στην τρίτη θέση την Ιταλία με 4,00 δις.Ευρώ. Σε σχέση με το 2010 παρατηρείται μείωση των γερμανικών εξαγωγών στην Ελλάδα κατά -8,29%.

Όσον αφορά το 2010 οι γερμανικές εξαγωγές προς την χώρα μας είχαν επίσης πτωτική πορεία. Έναντι του 2009 μειώθηκαν το 2010 κατά 15,75% και ανήλθαν σε 5,05 δις. Ευρώ εν συγκρίσει προς 5,96 δις. Ευρώ το 2009 και 7,24 δις. Ευρώ το 2008, οπότε και είχαν φθάσει στο ανώτατο σημείο τους.

Διμερές όγκος συναλλαγών και έλλειμμα

Λόγω της μεγαλύτερης μείωσης των γερμανικών εξαγωγών προς την Ελλάδα σε σχέση με την ελαφρά μόνο πτώση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γερμανία, το έλλειμμα εις βάρος της χώρας μας ως προς τη Γερμανία συρρικνώθηκε περαιτέρω από 4,27 δισ. Ευρώ το 2009 σε 3,25 δισ. Ευρώ το 2010 και εν τέλει 2,83 δις. Ευρώ το 2011. Ο όγκος διμερούς εμπορίου μειώθηκε από 7,65 δισ. Ευρώ το 2009 σε 6,79 δισ. Ευρώ το 2010 και εν τέλει σε 6,35 δις. Ευρώ το 2011.

Σημαντικότερες κατηγορίες των ελληνικών εξαγωγών προς την Γερμανία το 2011/2010

Οι σημαντικότερες κατηγορίες των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων στη Γερμανία παρέμειναν κατά βάση οι ίδιες με αυτές του 2010 με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις. Σημαντικότερες κατηγορίες παραμένουν τα φάρμακα και φαρμακευτικά προϊόντα εν γένει, τα πλεκτά ενδύματα, τα τρόφιμα, (κυρίως παρασκευασμένα φρούτα και λαχανικά), προϊόντα αλουμινίου, μηχανές ήχου και εικόνας. νωπά φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα, νωπά λαχανικά, μηχανές και ποτά.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!