Σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη στην Ελλάδα οι ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής ανέρχονται σε 120.000. Τα φυσικά συμπτώματα του κνησμού και των λεπιών δυσκολεύουν την καθημερινότητα των ασθενών, ενώ η προκατάληψη του περιβάλλοντος, μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικό αποκλεισμό, χαμηλή αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη. Πολλοί είναι εκείνοι που λανθασμένα θεωρούν τη νόσο μεταδοτική και ζητούν από τους ασθενείς να απομακρυνθούν από τις πισίνες και τα κομμωτήρια.
«Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν νέες εξελιγμένες τοπικές θεραπείες διαθέσιμες για τους ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής. Έχουμε νέες φαρμακοτεχνικές μορφές ειδικά σχεδιασμένες για το τριχωτό της κεφαλής, που δε μυρίζουν, δεν ερεθίζουν το δέρμα, είναι εύκολες στη χρήση και προσφέρουν αποτέλεσμα ακόμη και σε μία εβδομάδα» ανέφερε ο ο Αν. Καθηγητής Δερματολογίας Δημήτρης Ρηγόπουλος. «Το Xamiol gel για παράδειγμα εφαρμόζεται μόνο μία φορά την ημέρα και το 30% των ασθενών καθαρίζει ή σχεδόν καθαρίζει από την πρώτη εβδομάδα, ενώ τη δεύτερη εβδομάδα το ποσοστό φτάνει περίπου στο 60%».
Μέχρι τώρα οι θεραπείες για το τριχωτό της κεφαλής είχαν δυσάρεστη οσμή, άφηναν λεκέδες σε ρούχα και κλινοσκεπάσματα και απαιτούσαν ενασχόληση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, προκαλώντας επιπλέον επιβάρυνση και άγχος στους ασθενείς. Δεν είναι τυχαίο που το 40% των ασθενών δε συμμορφώνεται με τη θεραπεία με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε μία νέα μορφή gel, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία φορά ημερησίως. Το νέο gel είναι ένας συνδυασμός δυο ουσιών, της καλσιποτριόλης και της βηταμεθαζόνης (Xamiol gel 60gr). Η νέα μορφή είναι ένα άνυδρο gel (oleogel) που προσφέρει μαλακτικές ιδιότητες. Δεν περιέχει αλκοόλ και έτσι δεν ερεθίζει και δεν ξηραίνει το δέρμα.
«Εάν κάποιος έχει δοκιμάσει διάφορα αντιπιτυριδικά σαμπουάν χωρίς αποτέλεσμα, καλό θα ήταν να επισκεφτεί το δερματολόγο του, γιατί μπορεί να πάσχει από ψωρίαση. Εμείς οι δερματολόγοι έχουμε πολλά όπλα να αντιμετωπίσουμε αυτή την πάθηση και οι ασθενείς μπορούν να είναι πιο αισιόδοξοι, ότι μπορούν να ζουν καλά με την ψωρίαση» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ρηγόπουλος, δίνοντας ένα θετικό και αισιόδοξο μήνυμα.