• Κύριε Κουβέλη, τα δημοσκοπικά δεδομένα που δείχνουν να παγιώνονται σας επιφυλάσσουν ένα σημαντικό ρόλο μετά τις εκλογές. Η διακυβέρνηση της χωράς σας ενδιαφέρει ή θα προτιμήσετε την αντιπολίτευση;
Τα δημοσκοπικά ευρήματα όσο κι αν μας ενθαρρύνουν δεν μας δημιουργούν εφησυχασμούς. Γιατί γνωρίζω πολύ καλά την ρευστότητα της κοινωνίας αλλά και την ρευστότητα της πολιτικής. Βεβαίως μας ενθαρρύνουν. Και διαμορφώνουν σε μας και ευθύνη για το πόσο πρέπει να ανταποκριθούμε και πρέπει πολύ σε μία καταγραφόμενη εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Μας ενδιαφέρει το μέγεθος της κυβερνητικής εξουσίας και θέλουμε να το επηρεάζουμε θετικά. Όχι ως αυτοσκοπό αλλά ως την αναγκαία πολιτική η οποία είναι δυνατό να μετατοπίζει γενικότερα την πολιτική ζωή του τόπου από την βαθειά συντηρητική θέση στην οποία τώρα βρίσκεται προς ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση , προς όφελος προφανώς της κοινωνίας και της χώρας. Στο ενδεχόμενο που η χώρα δεν θα έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση , είναι προφανές ότι εμείς δεν θα δηλώσουμε επίσης αδιάφοροι για την ακυβερνησία της χώρας. Αλλά η συμμετοχή μας στην οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας θα εξαρτηθεί από τρείς προϋποθέσεις. Η μία προϋπόθεση είναι η προγραμματική συμφωνία. Δηλαδή , ένα πρόγραμμα το οποίο θα δείχνει και θα αποτυπώνει το περιεχόμενο μιας πολιτικής που είναι δυνατό να βγάζει τη χώρα από τα αδιέξοδα .Η δεύτερη προϋπόθεση είναι οι φερέγγυες πολιτικές πρακτικές , οι οποίες να μετατρέπουν σε ένα καθημερινά ωφέλιμο, δημοκρατικό αποτέλεσμα την προγραμματική συμφωνία. Και το τρίτο στοιχείο είναι συνάρτηση το πώς θα διαταχθούν οι πολιτικές δυνάμεις. Δηλαδή, τι δύναμη θα θελήσει να δώσει ο ελληνικός λαός στη Δημοκρατική Αριστερά. Είναι αυτονόητο ότι η διάταξη των πολιτικών δυνάμεων είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για τη διαμόρφωση της οποιασδήποτε κυβέρνησης συνεργασίας, τηρουμένων των προϋποθέσεων που ανέφερα παραπάνω.
• Βλέπουμε ότι δέχεστε μια επίθεση φιλίας από το ΠΑΣΟΚ. Πως την κρίνετε;
Τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν οι δημόσιες τοποθετήσεις από διάφορα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μας καλούν να δηλώσουμε, αν θα συνεργαστούμε μαζί τους. Απαντώ ευθέως. Με αυτήν την πολιτική που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν και μετά τις εκλογές , δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας. Είναι φανερό ότι ενώ προσπαθούν να ασκήσουν επικοινωνιακή πίεση στη ΔΗΜΑΡ πρακτικά προετοιμάζουν πυρετωδώς το έδαφος για συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Αριστερό άλλοθι σε μια τέτοια εξέλιξη, εμείς δεν θα δώσουμε. Δεν θα εμπλακούμε σε τέτοιου τύπου προεκλογικά σενάρια και εικασίες. Καταλύτης για λύση σε μια προοδευτική κατεύθυνση είναι η ήττα και αποδυνάμωση του δικομματισμού με παράλληλη ενίσχυση της ΔΗΜΑΡ.
• Υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με τα κόμματα της αριστεράς ή το αποκλείετε κι αυτό;
Με βάση τις συγκεκριμένες θέσεις που διατυπώνουν τα κόμματα της αριστεράς , δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο συνεργασίας. Το ΚΚΕ έχει το δικό του δρόμο και πολιτική, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επίσης τη δική του πολιτική με την έντονη αμφισημία αναφορικά με τα ζητήματα της Ευρώπης και της ευρωζώνης αλλά και σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις , δηλαδή τον μεταρρυθμισμό στον οποίο εμείς διαρκώς αναφερόμαστε. Βεβαίως όταν η πρόταση κατατίθεται οφείλει να συνοδεύεται από μία προγραμματική τοποθέτηση. Αν υπάρξει αυτή τη προγραμματική τοποθέτηση , και ήδη ανέφερα δύο σημεία, υπάρξουν δυνάμεις της αριστεράς που μπορεί να την αποδεχτούν , τότε βεβαίως μπορεί κανείς να συζητά.
• Σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα κι αν δημιουργηθεί μετεκλογικά, τίθεται εκ των πραγμάτων ένα θέμα. Η χωρά έχει αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντι στους δανειστές . Εσείς θα αναγνωρίσετε την δανειακή σύμβαση ως συμβατική υποχρέωση της χώρας ή θα την απορρίψετε όπως ο κ.Τσιπρας;
Έχω πει με απόλυτη σαφήνεια ότι τα όσα έχει συμφωνήσει η παρούσα κυβέρνηση και τα οποία έχουν ψηφιστεί με τη συγκεκριμένη πλειοψηφία στη Βουλή, διαμορφώνουν ούτως ή άλλως , δεσμευτικό πλαίσιο για τη χωρά. Η χώρα έχει θεσμική εκπροσώπηση. και στο πλαίσιο αυτής της εκπροσώπησης διαμορφώνεται και το δανειακό πλαίσιο που έχουμε υπογράψει. Έχω υποστηρίξει όμως ότι υπάρχουν και τα αντίρροπα και τα ισοδύναμα τα αντισταθμίσματα και βεβαίως εκτιμώ ότι υπάρχουν και δυνατότητες αναθεωρήσεως της δανειακής σύμβασης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι προτού στεγνώσει η μελάνι της υπογραφής μεταξύ Ελλάδος και Eurogroup της δανειακής σύμβασης , άρχισαν να διατυπώνονται απόψεις ότι η Ελλάδα ενδεχομένως να χρειαστεί ένα νέο δάνειο 30 δις ευρώ. Έχει αρχίσει να συζητείται έντονα ότι αυτή η δανειακή σύμβαση. αν δεν συνοδευτεί από μία στήριξη της Ελλάδας αναφορικού με τα ζητήματα της ανάπτυξης δεν θα πάρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και τούτο ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα μέτρα όχι ματώνουν, ουσιαστικά τεμαχίζουν την κοινωνία. Κατά συνέπεια με παρόν αυτό το δεσμευτικό πλαίσιο για τη χώρα , εκτιμώ και έχω και τη βεβαιότητα ότι είναι δυνατό να εξασφαλιστούν όλα εκείνα τα ισοδύναμα αλλά και δυνατότητες για την αναθεώρηση επιμέρους, αλλά κρίσιμων ρυθμίσεων, της δανειακής σύμβασης.
• Τάσσεστε υπέρ μιας επαναδιαπραγμάτευσης του συνόλου της σύμβασης;
-Μια επαναδιαπραγμάτευση , με την έννοια της αναθεώρησης ρυθμίσεων της δανειακής σύμβασης, διότι στο πλαίσιο του πολιτικού ρεαλισμού αντιλαμβάνομαι ότι μια συνολική διαπραγμάτευση έχει εξαιρετικού μεγάλες δυσκολίες. Αλλά δυνατότητα αναδιαπραγμάτευσης και αναθεώρησης ρυθμίσεων της δανειακής σύμβασης είναι δυνατό να υπάρξουν. Με κύρια αναφορά στην περαιτέρω δανειακή στήριξη της χωράς και με έμφαση στο πλαίσιο ενός πενταετούς αναπτυξιακού προγρανμνατοις που οφείλει η χώρα άμεσα α να δρομολογήσει. Θα επαναλάβω ότι τα μέτρα δεν είναι μόνο άνισα , δεν είναι μόνο άδικα αλλά και κοινωνικά ανήθικα και αναποτελεσματικά.
• Σε περίπτωση διερεύνησης της δυνατότητας προγραμματικής σύγκλισης, θα είστε απόλυτοι στο προγραμματικό σας πλαίσιο ή θα υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης;
-Υπάρχουν ζητήματα που για μας είναι εκ των ων ουκ άνευ. Γιατί τα θεωρούμε βασικά στοιχεία μιας πολιτικής που πρέπει να υπάρξει και θα αλλάξει την πολιτική που έχει ασκηθεί μέχρι τώρα. Θα έλεγα ότι χωρίς την ύπαρξη αυτών των στοιχείων δεν είναι δυνατόν να προσέλθουμε.
• Και ποιές είναι οι κόκκινες γραμμές;
-Τα ζητήματα της Ευρώπης, τη συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση και την αλλαγή των μέτρων ώστε να ανασάνει η ελληνική κοινωνία.
• Έχετε δηλώσει ότι προσπαθείτε να οικοδομήσετε το χώρο του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Σας προσεγγίζουν και από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα αυτή τη κίνηση των 6 με τους οποίους βρίσκεστε ιδεολογικά κοντά. Είστε σε συνεννόηση μαζί τους ;
-Πράγματι βρίσκονται πολύ κοντά σε πολλά σημεία μάλιστα ταυτίζονται με πολιτικές θέσεις και απόψεις της ΔΗΜΑΡ. Μέχρι αυτή την ώρα που μιλάμε δεν μας έχει απευθυνθεί πρόταση για συνεργασία. Πιθανολογώ ότι μπορεί να συμβεί και είναι έντονη η πιθανολόγηση μου. Εάν απευθυνθούν στη Δημοκρατική Αριστερά ως κίνηση αυτοί οι 6 βουλευτές και θα το συζητήσουμε και θα το αξιολογήσουμε.