tromaktiko: Τίτλοι τέλους για το ανθρώπινο Βοήθεια στο Σπίτι

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Τίτλοι τέλους για το ανθρώπινο Βοήθεια στο Σπίτι



Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» προσφέρει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει δεν έχουν επιλυθεί ακόμα... παρά τα 12 και πλέον χρόνια λειτουργίας αυτών των δομών. Γιατί, άραγε, μια υπηρεσία με ανθρώπινο πρόσωπο, εξαιρετικά δημοφιλής, δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμη, ενώ το κράτος έχει φροντίσει να διευθετήσει άλλα εργασιακά θέματα και ζητήματα που αφορούν την εξυπηρέτηση του πολίτη, πολύ νωρίτερα; Ας θυμηθούμε, την περίπτωση των εργαζομένων στα ΚΕΠ, τους σχολικούς φύλακες, όπως και τους πυροσβέστες, των οποίων το ζήτημα της εργασιακής τους σχέσης, επιλύθηκε πρόσφατα και, μάλιστα, εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Γιατί δεν καταφέραμε, λοιπόν, να κάνουμε το «Βοήθεια στο Σπίτι» βιώσιμο, ακόμα πιο αποτελεσματικό, τη στιγμή που έρευνες, όπως αυτή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, αξιολογούν την υπηρεσία ως την πιο αποδεκτή και δημοφιλή σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης;

Την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε στην Ελληνική Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος, ο οποίος αφορά σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας και κάνει αναφορά στο « Πρόγραμμα κατ’ οίκον φροντίδας Συνταξιούχων », το γνωστό σε όλους μας «Βοήθεια στο σπίτι», που το μετακυλύει αυτή τη φορά κάτω από την «ομπρέλα» του ΙΚΑ . Έτσι, τουλάχιστον, υποστήριξαν τόσο ο Υπουργός Υγείας, όσο και ο Υπουργός Εργασίας.

Ειδική Διεύθυνση του ΙΚΑ , θα λαμβάνει το αίτημα του συνταξιούχου για συμμετοχή στο πρόγραμμα, θα τον μοριοδοτεί και εφόσον πληρεί τα κριτήρια ένταξης θα ενημερώνει τον ωφελούμενο και εκείνος θα επιλέγει την επιχείρηση που επιθυμεί να τον εξυπηρετήσει.

Επίσημα, λοιπόν, από 1-7-2012 το πρόγραμμα, πέρα από τους Δήμους και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να το διαχειρίζονται και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Με λίγα λόγια, ο εκάστοτε ιδιώτης επιχειρηματίας μπορεί να λειτουργεί, πλέον, μια υπηρεσία πρόνοιας, μια δομή φροντίδας ευπαθών κοινωνικά ομάδων (τρίτης ηλικίας, και ΑμΕΑ).

Μια επιχείρηση γίνεται, λοιπόν, πια η παροχή υπηρεσιών υγείας σε αδύναμους και κοινωνικά αποκλεισμένους συμπολίτες μας. Κι όλο αυτό, όπως μας επεσήμαναν οι αρμόδιοι υπουργοί, οφείλουμε να το «χειροκροτήσουμε» γιατί, έτσι, το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι καθίσταται βιώσιμο για τα επόμενα χρόνια.

Όταν παραδίδουμε αμαχητί την τρίτη ηλικία και τα άτομα με αναπηρία σε ιδιωτικά συμφέροντα, πόσο άλλο και πού αλλού, άραγε, μπορεί να ξεπουληθεί το μέλλον;

Το κράτος πρόνοιας παραλύει, ξεπουλάει και ξεπουλιέται, με μοναδικό στόχο το κέρδος.

Για να μην αναφερθώ στο επερχόμενο «σκλαβοπάζαρο» των εργαζομένων αν οι υπηρεσίες «φύγουν» από τους Δήμους και ιδιωτικοποιηθούν.

Να επισημάνουμε, ωστόσο, για όσους πολίτες δεν το γνωρίζουν ότι οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» δεν αποτελούν ρουσφετολογικές προσλήψεις αλλά έχουν προσληφθεί -όλοι ανεξαιρέτως- με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Δέκα και πλέον χρόνια συμβάσεων εργασίας, χωρίς διακοπή ούτε μια μέρα στα συγχρηματοδοτούμενα αυτά προγράμματα, τα οποία, ωστόσο, για κάποια χρόνια λειτούργησαν με εθνικούς πόρους.

Και μη νομίζετε ότι η ένταξη των προγραμμάτων αυτών υπό την εποπτεία του ΙΚΑ αποτελεί και αποδέσμευση από ευρωπαϊκούς πόρους... Αντιθέτως, η τροπολογία αυτή κατατέθηκε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή , προκειμένου να λάβουμε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για το εν λόγω πρόγραμμα για 14η χρονιά (έως το 2007 λαμβάναμε από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης)!

Για τον πολίτη που δεν γνωρίζει αλλά θέλει να γνωρίζει:

Η κοινωνική πρόνοια παραδίδεται πλέον στα χέρια ιδιωτών. «Πετούν» τον αδύναμο, τον ανάπηρο, τον ηλικιωμένο στην ιδιωτική πρωτοβουλία .

Το Βοήθεια στο Σπίτι ήταν και εξακολουθεί να φιγουράρει στα προεκλογικά φυλλάδια της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής ,πολλές εκ των οποίων τώρα τηρούν σιγή ιχθύος.

Δεν αποτελούμε «παιδιά» και «αποπαίδια» κανενός.

Ζητάμε ξεκάθαρη στήριξη , έξω από μικροπολιτικές συντεχνίες, από όλους τους πολίτες που δεν επιθυμούν να ξεπουληθεί η κοινωνική πρόνοια στο βωμό συμφερόντων μεγαλοεπιχειρηματιών.

Με εκτίμηση
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΜΑΡΚΟΥ
lamiareport.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!