αποτελεσματικότητας στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του κομματισμού, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών κατόπιν σχετικών επιταγών της τρόικας.
Με μια σειρά από προβλέψεις του νέου μνημονίου για άμεσες παρεμβάσεις στον φοροελεγκτικό μηχανισμό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που τις επεξεργάστηκε, φιλοδοξεί να εξασφαλίσει για τον προϋπολογισμό μόνιμους πόρους για τα επόμενα χρόνια από τη φορολόγηση εισοδημάτων που σήμερα δεν φορολογούνται.
Ειδικότερα, οι αλλαγές που έρχονται είναι οι εξής:
♦ Προχωρά έως το τέλος Απριλίου κατά προτεραιότητα η πρόσληψη 1.000 ειδικών ελεγκτών, οι οποίοι θα αναλάβουν μια σειρά από νευραλγικές αρμοδιότητες, όπως είναι ο έλεγχος «πόθεν έσχες», ο προσδιορισμός του εισοδήματος των φορολογούμενων με έμμεσες μεθόδους (π.χ. μέσω των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει) κ.ά. Να σημειωθεί ότι στόχος είναι ο συνολικός αριθμός των ειδικών ελεγκτών να ανέλθει έως το τέλος του έτους στους 2.000.
♦ Η τοποθέτηση μόνιμου γενικού γραμματέα φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων με πολυετή θητεία. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη συζητήθηκε και επικυρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και στο πρόσφατο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) που επικύρωσε τη χορήγηση του νέου δανείου των 130 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Με την τοποθέτηση του μόνιμου γενικού γραμματέα θα επιχειρηθεί η καταπολέμηση του κομματισμού στη στελέχωση των φορολογικών υπηρεσιών.
♦ Η αύξηση κατά 40 του αριθμού των ελεγκτών στην ειδική μονάδα φορολογούμενων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.
♦ Το κλείσιμο έως το τέλος του έτους συνολικά 200 Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών, από τις 287 που ήταν αρχικά. Στόχος είναι να παραμείνουν τελικά μόνο 30 μεγάλες εφορίες. Με τη συγχώνευση των εφοριών επιχειρείται να απελευθερωθούν ανθρώπινοι πόροι που διοχετευθούν στα τμήματα φορολογικών ελέγχων.
♦ Αντικατάσταση με συνοπτικές διαδικασίες των προϊσταμένων των ελεγκτικών κέντρων και των εφοριών που δεν πιάνουν τους στόχους που τους έχουν τεθεί.
♦ Κλείσιμο των δημοσίων ταμείων σε όλες τις εφορίες και πληρωμή όλων των φορολογικών υποχρεώσεων των φορολογούμενων μέσω των τραπεζών.