tromaktiko: Το πετρέλαιο θα παραμείνει ακριβό εμπόρευμα...

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Το πετρέλαιο θα παραμείνει ακριβό εμπόρευμα...



Η απόφαση της Γαλλίας και μιάς σειράς άλλων χωρών να αποδεσμεύουν τα στρατηγικά τους αποθέματα πετρελαίου δεν θα οδηγήσει... σε μακροπρόθεσμη και σημαντική μείωση των τιμών, - θεωρούν αρμόδιοι εμπειρογνώμονες, που είχαν ερωτηθεί από τον ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας".

Οι ειδικοί έχουν σημειώσει ότι γίνεται λόγος μάλλον για ένα ψυχολογικό παιχνίδι, διότι στην τιμή του μαύρου χρυσού επιδρούν σήμερα άλλοι παράγοντες. Για την πρόθεση της Γαλλίας να ανοίξει τον «κουμπαρά πετρελαίου», δήλωσε ο Υπουργός Βιομηχανίας και Οικονομίας της Γαλλίας, Ερίκ Μπεσόν. Η Γαλλία, όπως είπε, το κάνει αυτό κατόπιν απαίτησης των ΗΠΑ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), οι ΗΠΑ στην αρχή είχαν απευθυνθεί στη Γερμανία, αλλά το Βερολίνο αρνήθηκε, δηλώνοντας ότι το εθνικό πετρελαϊκό απόθεμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί «αποκλειστικά σε περίπτωση πραγματικής έλλειψης καυσίμων». Η Γαλλία έχει επιδείξει μεγαλύτερη προθυμία. Το Παρίσι κατέστησε σαφές ότι μπορεί να αποδεσμεύσει το απόθεμα της χώρας ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες της επιβολής του πετρελαϊκού εμπάργκο εναντίον του Ιράν και να μειωθούν οι εγχώριες τιμές της βενζίνης, οι οποίες καταρρίπτουν σήμερα όλα τα πολυετή ρεκόρ. Οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες είχαν ήδη καταβάλει προσπάθειες να χειραγωγήσουν τις τιμές του πετρελαίου μέσω των αποθεματικών πόρων και τώρα, οι πετρελαϊκές παρεμβάσεις μπορούν να επαναληφθούν,- θεωρεί ο εμπειρογνώμονας του ρωσικού Ινστιτούτου Ενέργειας και Οικονομικών Βλαντίμιρ Ρεβένκοφ.

- Το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου είχε δημιουργηθεί από τις χώρες υπό την αιγίδα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας. Μάλιστα, το δημιούργησαν ακριβώς με σκοπό την σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομιίς και των πετρελαϊκών αγορών. Συνεπώς, είναι αρκετά πιθανή η εισαγωγή πετρελαίου στις αγορές. Πέρυσι λόγω της επιδείνωσης των εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική, οι ΗΠΑ και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας είχαν αποδευσμεύσει τα αποθέματά τους, ύψους 60 εκατομμυρίων. Αλλά, όπως αποδείχτηκε στην πραγματικότητα, είχαν ασκήσει ελάχιστη επίδραση στην πορεία των εξελίξεων και στη δυναμική των τιμών,- τόνισε ο Βλαντίμιρ Ρεβενκόφ.

Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι μόνο πολύ δραστικά μέτρα μπορούν να μειώσουν τις τιμές στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, τέτοια, όπως είναι η αποδέσμευση των αποθεμάτων από μερικές χώρες. Τώρα η Ουάσιγκτον εκτός από τη Γαλλία, διεξάγει αντίστοιχες διαπραγματεύσεις με τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιαπωνία, αλλά, χωρίς να επιτευχθούν μέχρι τώρα οσοδήποτε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Το γαλλικό δε απόθεμα, αν και θα ασκήσει κάποια επίδραση, η επίδραση αυτή, κατά τη γνωμη των εμπειρογνωμόνων, δεν θα βγεί έξω από τα σύνορα της χώρας. Από την άλλη πλευρά, ο κύριος προορισμός των αποθεματικών είναι να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό του κράτους με καύσιμα σε περίπτωση εμφάνισης της έλλειψης καυσίμων. Η έλλειψη δε καυσίμων μπορεί να εμφανιστεί το καλοκαίρι, καθώς η ΕΕ δεν έχει βρει ακόμη καμιά κατάλληλη πηγή αντικατάστασης του ιρανικού πετρελαίου.

Εξάλλου, οι φόβοι σχετικά με την αύξηση των τιμών του μαύρου χρυσού σχετίζονται άμεσα με την επιβολή των πετρελαϊκών κυρώσεων κατά του Ιράν. Η Τεχεράνη είναι ο πέμπτος στον κόσμο και ο δεύτερος στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ παραγωγός πετρελαίου.Η Σαουδική Αραβία κατέχει την πρώτη θέση στον ΟΠΕΚ. Το Ριάντ έχει ήδη δήλωσει ότι είναι έτοιμο να καλύψει πλήρως τις εξαγωγές του Ιράν, αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η διαδικασία αυτή θα απαιτήσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Εκτός απ’αυτό, οι εξαγωγές αυτές μάλλον δεν θα είναι επαρκείς για τις χώρες που θα προσχωρήσουν στις πετρελαϊκές παρεμβάσεις της Ουάσιγκτον.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!